Az eredetileg Közép-Amerikából származó, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is élő, nagytermetű avokádófa a babérfélék családjába tartozik. Tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik az olajat, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá.
Ennek az olajnak a karakteres illatát elég nehéz elfedni, ezért kozmetikai készítményekben, illetve masszázsolajként használva is kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A dezodorálás nem vegyi anyagokkal, hanem vákuum-vízgőz desztillációval történik. A nyers, natív olaj zöld, míg a finomított változatok sárgászöld, vagy sárga színűek.
Az avokádóolaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A-, E- és D-vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádóolaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is. Érdekes és hasznos tulajdonsága az avokádóolajnak, hogy emulgeáló képességgel rendelkezik, azaz önmagában is képes bizonyos mennyiségű olaj és víz emulgeálására. Ez elsősorban az ún. hűtőkenőcsök (cold cream) készítésénél hasznos, ahol az avokádóolaj kiválóan segítheti a stabil emulzió létrejöttét.
Emulzió készítésekor együtt melegíthető az olajokkal. Nem különösen fényérzékeny, de nyári nappali készítményekben stabil (nem fényérzékeny) olajokkal keverve ajánlatos alkalmazni. |