Pásztói Bio hajdinaliszt

Pásztói Bio hajdinalisztPásztói Bio hajdinaliszt

Magyarországon termelt egészséges bioélelmiszer!

Kenyérbe, péksüteményekbe, palacsintába ajánljuk.

Származás: Magyarország
Kiszerelés: 500 g
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
Házhozszállítás
szállítás 1-2 nap
Csomagpont
szállítás 1-3 nap
Budapesti bolt
átvehető
Veszprémi bolt
átvehető 5 nap
kedvencekhez
Ár: 750 Ft (591 Ft + áfa)
Egységár: 1,5 Ft/1 g
kosárba
Termékleírás

Ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanúsítványa letölthető innen: 1. oldal2. oldal3. oldal.

A tisztított bio hajdina maghéját is tartalmazó őrlemény. A magbelső szürkés színe a barnás héjdarabkákkal keverve látható. A régi, elsősorban francia receptekben szaracén lisztként is találkozhatunk vele.

Mi is a hajdina?

A hajdina (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Innen az 5. században került el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került. Botanikailag a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. A Fagopyrum növénynemzetséget pohánka, hajdina, tatárka, tatárbúza, kruppa, Erdélyben haricska néven is ismerik, s a nemzetségbe tartozik többek között a tatárka (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) faj is.

Miért érdemes beiktatnod az étrendedbe?

A hajdina sokoldalúan hasznosítható növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek.

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

Hogyan fogyaszd?

A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.

A hagyományos hajdina ételek (hajdinaliszt, kenyér, kása, lepény) mellett alkalmas pelyhesített, puffasztott termékek, extrudátumok előállítására is.

Forrás: Wikipédia

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Átlagos tápérték 100 g termékben:

Energia: 1466 kJ/343 kcal
Zsír: 1,7 g
-amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 71 g
-amelyből cukrok: 0,4 g
Rost: 3,7 g
Fehérje: 12,5 g
Só: 0,01 g

Gyártó és forgalmazó: Bio Malom Kft. Júlia Malom, 3060 Pásztó, Galamb út 10.

Környezeti információ

Csomagolás:

Újrahasznosítható PP műanyag tasakban, papír címkével. Kérjük használat után dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elsődleges környezeti előnye:

A termék hazai ökológiai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagokból, Magyarországon készült!

Ajánljuk még Neked