Pásztói Bio kukoricaliszt

új
Pásztói Bio kukoricalisztPásztói Bio kukoricaliszt

Édesen és sósan, szalonnásan vagy vegán módra elkészítve, olaszosan vagy magyarosan, a kukoricaliszt sokoldalúsága minden igényt kielégít.

Magyarországon termelt egészséges bioélelmiszer!

Származás: Magyarország
Kiszerelés: 500 g
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
Házhozszállítás
szállítás 1-2 nap
Csomagpont
szállítás 1-3 nap
Budapesti bolt
átvehető
Veszprémi bolt
átvehető
kedvencekhez
Ár: 535 Ft (421 Ft + áfa)
Egységár: 1,1 Ft/1 g
kosárba
Termékleírás

Ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanúsítványa letölthető innen: 1. oldal2. oldal3. oldal.

A puliszka kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült kásás étel. Az étel neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben, eredete nem tisztázott. Eredetileg hajdinából készült; kukoricalisztből főtt ételként először 1708-ban, Pápai Páriz Ferenc szótárában jelent meg. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett.

A magyar, román, erdélyi szász, szlovén, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz.

Az elkészítési módja nagyon egyszerű: a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve. A Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal és szentjánoskenyérrel, egyes területeken lekvárral, esetleg pirított morzsával is fogyasztják.

Könnyű étel, egy erdélyi szász szólás szerint „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”.

A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, ami elsősorban a reformtáplálkozás térhódításával hozható összefüggésbe. Kedvelői a sós, zöldséges változatok mellett édeskásaként is fogyasztják, kukoricaliszt helyett gyakran kukoricadarából készítve. Köretként hazánkban is számos étteremben kapható, főként az olasz vonatkozás miatt vonzóbbnak ítélt polenta néven. Emellett, mivel a búzával és rozzsal ellentétben nem tartalmaz sikért (glutént), a lisztérzékeny személyek táplálkozásában is fontos szerepet tölthet be. Jelentősége ismert még a csecsemőélelmezésben is – a sikértartalmú gabonák helyett felhasználva segíthet megelőzni a lisztérzékenység kialakulását.

Az ételt a dél-amerikai indiánok is ismerték, ők a vízbe áztatott kukoricához fahamut kevertek, így a kukoricamag kemény héja megpuhult, és könnyebben felszabadult a kukoricában lévő kevés niacin, így körükben nem alakult ki B3-vitamin-hiány.

Forrás: Wikipédia

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Gyártó és forgalmazó: Bio Malom Kft. Júlia Malom, 3060 Pásztó, Galamb út 10.

Átlagos tápérték 100 g termékben:

Energia: 1444 kJ / 345 kcal
Zsír: 1,1 g
- melyből telített zsírsavak 0,1 g
Szénhidrát 73,8 g
- melyből cukrok 1,5 g
Fehérje 8,8 g
0,01 g
Rost: 5 g

Környezeti információ

Csomagolás:

Újrahasznosítható PP műanyag tasakban, papír címkével. Kérjük használat után dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elsődleges környezeti előnye:

A termék hazai ökológiai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagokból, Magyarországon készült!

Ajánljuk még Neked