A gyümölcsöt Ősi községben termelik (Veszprém megye). A velő alapanyagának fajtája az Askola, amely az egyik legfinomabb velőként fogyasztva, a homoktövis fajták közül. Az ültetvény igazoltan bio minősítésű, így semmilyen vegyszerrel (őszi-és tavaszi rezes lemosón kívül, amely bio termesztésben engedélyezett) nincs kezelve.
A homoktövis hatásai:
- immunrendszer erősítő
- bizonyos rákos megbetegedések kezelésére, megelőzésére daganat gátló hatása miatt ajánlható
- segíthet a kemoterápiás kezelések hatásának csökkentésében
- fertőzéses betegségek elleni fokozott védelmet nyújthat, illetve a lábadozás időszakát gyorsíthatja
- néhány allergiás betegséget gyógyíthat, csökkenthet
- érbántalmak, érrendszeri betegségek javítására is ajánlható
- fogyókúrák kiegészítéseként használható
- cukorbetegeknél a mellékhatásokat csökkentheti
- májregeneráló hatást tulajdonítanak neki, tisztíthatja a májat
- hasnyálmirigy- és tüdőbetegségeknél, gyomor-és nyombélfekély esetén is alkalmazható
Termése a következőket tartalmazza:
Nagyon magas a C-vitamin tartalma, valamint A, E, F, C, B1, B2,B6,H, P vitaminokban gazdag, karotinoidokat, flavonoidokat, káliumot, magnéziumot, kálciumot, nyomelemeket, zsírsavakat (Ω3 zsírsav), almasavat, mannitot és zsírosolajokat tartalmaz.
Felhasználása:
Fogyasztása:
Velőjének íze igen savanyú, így édesíteni és hígítani szükséges. Rendkívül finom gyümölcslével, vagy vízzel keverve, mézzel, cukorral édesítve. Használható teákhoz, befőttekhez, gyümölcs pürékhez, joghurtokhoz, fagylaltokhoz, desszertekhez.
Receptötletek:
- Limonádé:
Méz+homoktövis velő 3-3 evőkanál 1 l vízhez
- Tea
2 dl víz, 1 filter tea, 1-1 evőkanál méz (cukor, vagy édesítőszer) és homoktövis velő
- Homoktövis velős gyümölcspüré, vagy gyümölcsturmix
1 kanál homoktövis velő, 1 kanál méz, 1 reszelt alma, fahéj ízlés szerint
1 kanál homoktövis velő, 1 érett banán, 1 dl víz összeturmixolva
A gyümölcsök fajtájának lehetősége végtelen, bármely gyümölcs kombinációval alkalmazható
- Gyümölcsös, joghurtos homoktövises krém(akár diétás változatban is)
Néhány szem friss, vagy fagyasztott gyümölcs (pl eper, málna, mandarin, stb…), 1 kis pohár natúr joghurt, 2 evőkanál homotövis velő, 2 evőkanál (diabetikus) szörp
- Piskótás, vanília fagylaltos homoktövis velő
Frissen sült piskótás süteményhez (még gőzölgő) hozzá adva vanília fagyival összekevert homoktövis velőt
- Mascarponés homoktövis torta
Hozzávalók egy 18 cm-es átmérőjű tortaformához
Kekszalaphoz:
150 gr zabpehelykeksz
30 gr vaj
Mascarponés krémhez:
250 gr mascarpone
200 gr habtejszín (30%-os)
70 gr eritriol (vagy cukor igény szerint)
35 gr natúr homoktövis velő (igény szerint lehet hozzá többet is adni, attól függően hogy ki mennyire szeretné savanykásabban)
4 db lapzselatin
Elkészítés:
1. A zabpehely kekszet összedaráljuk, majd a vajat megolvasztjuk és a kettőt egy edényben alaposan összekeverjük.
2. A vajas zabpehely kekszet a tortaforma aljában egyenletesen szétterítjük, majd összenyomkodjuk.
3. Ha ez kész, akkor a tortaformát betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
4. A mascarponéhez keverjük a eritriolt/ vagy a cukrot és a homoktövis velőt. Alaposan összekeverjük az összetevőket.
5. A habtejszínt kiöntjük egy edénybe, amiben majd fel tudjuk verni.
6. A lapzselatint felolvasztjuk, ahogy a csomagolásán szerepel.
7. Ha kész akkor elkezdjük a habtejszín felverését és apránként hozzácsurgatjuk a felolvasztott zselatint.
8. Ha a tejszín kemény, akkor óvatosan hozzákeverjük a mascarponéhez, hogy ne törjön össze.
9. Elővesszük a tortaformát a hűtőből és ráöntjük a tejszínes-mascarponés keveréket a kekszre.
10.Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.