Dióolaj
Erősíti a szívet és a keringési rendszert, serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet. Az egyik legkedveltebb olaj, mivel a gasztronómiai felhasználása sokrétű, egyaránt felhasználható cukrászati termékek készítéséhez is és salátáinkat is pikánsan ízesíthetjük vele.
TIPP: Túrós-áfonyás palacsinta dióolajban sütve
Egészség
- A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas omega 3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti.
- Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
- Erősíti a szívet, a keringést és az idegeket a benne lévő B-vitamin serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet.
- Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását
- Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére
- Antioxidáns hatása kimutatott
- A dióolaj linolsavtartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus izületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában
- Kozmetikai célokra, masszázsokhoz és ajakápolóként is kiválóan alkalmas, továbbá pikkelysömör és bőrirritáció kezelésére is használják.
- E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású, késlelteti a bőr öregedését
Felhasználás
- Édességek tésztájába (palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez keverve tovább fokozhatjuk az ízhatást.
- Salátaszószókban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal. (leginkább a gyümölcsecettel és a balzsamecettel).
- Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez olíva olajhoz keverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek.
- Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a leginkább.
Tárolás
- Napfénytől védve 15°C alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tárolni. Szakszerű tárolással legalább 9 hónapig megőrzi a minőségét.
A Göcseji olajak 100%-ban természetes alapanyagból és adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek. Kulináris felhasználási területei mellett gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas.
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!