A lencse leginkább az újév beköszöntével kerül a gasztronómia középpontjába a régi hagyományok miatt, miszerint a fogyasztása esetén anyagilag szerencsések leszünk az adott évben. Pedig az év többi részén is nagyon hasznos táplálékként szolgálhat, mivel a legtáplálóbb hüvelyesek közé tartozik a magas fehérjetartalma miatt és összetevői fokozzák az immunrendszer működését, ezáltal segíti a betegségek megelőzését. Várandósok számára is kifejezetten ajánlott, mert egy adag lencse fedezi a napi folsavigényük 90%-át.
A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik.
A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer.
Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős.
Nyomokban földimogyorót és dióféléket is tartalmazhat! Nyomokban glutént is tartalmazhat!
Átlagos tápérték:
Energia (kJ/kcal) : | 1384 / 331 |
Zsír : | 1 (g) |
amelyből telített zsírsavak : | 0,5(g) |
Szénhidrát : | 45 (g) |
amelyből cukrok: | 2 (g) |
Élelmi rost : | 15 (g) |
Fehérje : | 26 (g) |
Só: | 0,01 (g) |
| |
100% carefully selected ECO products
3000+ products available immediately, on stock
We help you understand green lifestyle better
We appreciate your loyalty
Be the first to review this product!