Gyártók szerint
Árlista letöltése
Kapcsolat

Rendelés, termék információ:

Telefon: +36 20/462 69 01

E-mail: info (kukac) zoldbolt (pont) hu

Viszonteladók:
nagyker (kukac) zoldbolt (pont) hu

Részletek
Legyen a viszonteladónk!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Energiatudatosház.hu
Pick pack pont
PostaPont
BODZASZÖRP HÁZILAG

Bodzaszörp házilag

2016.05.30

Nyílik a bodza, itt a szezonja! Még nem késő virágot gyűjteni és házilag illatos, ízletes szörpöt készíteni belőle. Gyerekek és édesszájú felnőttek örömére; kerti ünnepségek különleges italaként.

A bodzaszezon kellős közepén járunk. Aki szeret szörpöt inni frissítőként, annak mindenképp érdemes kipróbálnia a bodzaszörp házilag történő elkészítését! Egészségesebb, mint a gyárilag - mesterséges adalékanyagokkal, ízfokozókkal, színezékekkel keverve - előállított szörpök és üdítők; ráadásul saját ízvilágunkhoz illeszkedően készíthetjük el.

 

 

A szörpöz szükséges bodzavirágot (fekete bodza, azaz Sambucus nigra virága) olyan helyeken gyűjtsük, amelyek közelében nincsenek forgalmas autóutak, permetezett gyümölcsösök illetve mezőgazdasági területek. Egészséges, kinyílt - de nem elnyílt - virágokat gyűjtsünk, ezek vannak tele az értékes virágporral ami bodzás ételeink, italaink ízét, illatát adja. Parktikus olló segítségével, a lehető legkisebb szárral szedni. A virágokat nem kell megmosni, hogy ne veszítsünk a legértékesebb részből, a virágporból.

A bodzaszörp elkészítésének számtalan módja ismert, lényegében ahány ház annyi recept. Íme egy változat a sok közül:

Hozzávalók:

  • 15-20 db virág
  • 2 db (bio)citrom
  • 0,5-1 kg cukor vagy más édesítő
  • 2 l víz
  • 5 dkg citromsav

A virágokat egy nagy üvegben keverjük össze 2 liter vízzel és 2 db szeletelt, szódabikarbónás vízzel alaposan megmosott (vagy bio), esetleg hámozott citrommal. Két napig hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva (így tud szellőzni) állni hagyjuk. Pihentetés közben néha keverjük meg, végül az egészet szűrjük le. Ezután a már majdnem kész szörpöt főzzük össze 2 kg (vagy kevesebb) cukorral és 5 dkg citromsavval, majd a levet töltsük üvegekbe és jól zárjuk le.

Bodzából nemcsak szörp, de számos más finomság is készíthető.

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ, amelyek oldalunk bizonyos funkcióihoz és minél magasabb színvonalú kiszolgálásod érdekében szükségesek.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k használatába. További információ Adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunkban.
Rendben