Magazin

"Szedd magad" sárgabarack

Elindult a "Szedd magad" sárgabarack szezon is. Íme a lista a fellelhető termőhelyekről, és néhány - modern és klasszikus - recept konyhai kedvcsinálónak.

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. A különböző fajták június végétől augusztus elejéig két-három hétig teremnek, hamar leérnek.

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz. Igen magas a kálium, kalcium, foszfor, C-vitamin, A-vitamin, béta-karotin és kéntartalma, utóbbinak köszönheti édeskésen savanyú ízét. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos folsav-forrás, egyben vízhajtó, méregtelenítő hatású.

 

 

A sárgabarack és magja jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket, épp ezért hidratáló készítményekben és egyéb kozmetikai termékekben is használják alapanyagként. Magas A-vitamin tartalmánál fogva jó lehet a vízhiányos, kényes, öregedő bőrre, megnyugtathatja a gyulladásos bőrt.

A friss gyümölcsből sokféle étel, édesség készíthető; íme néhány ízelítőül:

Mandulás sárgabarack-clafoutis

Sárgabarackos-csokoládés fagylalttorta

Sárgabarackos gombóc egyszeregy

Hűsítő barackkrémleves főzés nélküli túrógombóccal

Bögrés levendulás-barackos pite

Levendulás-sárgabarackos turmix

Lekvárként is sokan szeretik, számos befőzési formája közül a tartósítószer-mentes eltevés egyre inkább terjed a háziasszonyok körében.

Aki a "Szedd magad" megoldást részesíti előnyben, idén is számos helyszín közt válogathat. Ne felejtsük, hogy nielőtt útnak indulunk, célszerű érdeklődni telefonon, hogy van-e érett gyümölcs az adott kertben, ill. hogy nyitva vannak-e az általad kiválasztott napon. Könnyen előfordulhat, hogy előző nap leszedik az utolsó érett szemeket, de akár az időjárási viszonyok miatt is bezárhatják a kertet pár napra.

Veszprém, Szabadságpuszta az egyik lelőhely, részletek:

  • Cím: 73-as út, a szabadságpusztai behajtótól kitáblázva
  • GPS koordináták: E17.919145, N47.059815
  • Telefonszám: +36-30/ 378-9064 ; +36-88/ 441-521
  • Email cím: mgrt@invitel.hu

Megyei bontásban az alábbi honlapokon lehet keresni "Szedd magad!" akcióra nyitott termőhelyeket:

Kapcsolódó cikkek
"Szedd magad" sárgabarack

"Szedd magad" sárgabarack

Elindult a "Szedd magad" sárgabarack szezon is. Íme a lista a fellelhető termőhelyekről, és néhány - modern és klasszikus - recept konyhai kedvcsinálónak.
Szedd Magad Meggy

Szedd Magad Meggy

Beindult a meggyszezon. Már szedhető a nyár savanykás, fanyar izű, frissítő gyümölcse, sokak nagy kedvence. Több gyümölcsösben mi magunk is szedhetjük, íme a lista az országszerte nyitott - szedd magad rendszerű - meggyföldekről.
"Szedd magad" levendula 2016

"Szedd magad" levendula 2016

Nyílik a levendula, a nyár egyik legillatosabb virága. A lilán hullámzó levendulaföldek látványához nem kell Franciaországig utaznunk, elegendő Tihanyba látogatnunk a június 20. és 26. között megrendezésre kerülő "Szedd magad" levendula napokra és az azt kísérő levendulafesztiválra.
Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon

Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon

Elsőként az eperföldek nyitották meg kapuikat. Egészen pontosan még nem az összes, de már vannak olyan kertek, amelyek fogadják a vásárolni vágyókat. Következzen egy összeállítás, hogy idén hol is lehet „Szedd magad!” akció keretében epret szedni.
Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek

Hamarosan nyitnak a "SZEDD MAGAD" eperföldek

Itt az idő, hogy tartósítószertől és adalékanyagtól mentes, ízletes házi eperlekvárt tegyünk el télire. Nézzünk szét, melyik a hozzánk legközelebb eső SZEDD MAGAD helyszín.

"Szedd magad" alma

Itt az almafajták szezonja. A számos jótkékony hatással rendelkező gyümölcsféleséghez "Szedd magad!" akciókban is hozzájuthatunk. Íme a lelőhelyek listája!