Magazin

5 fontos érv a talajtakarás mellett

A mulcsozás nem új keletű találmány, csak valahogy idővel megfeledkeztünk róla. Szerencsére manapság kezdjük egyre inkább ismét felfedezni és alkalmazni ezt a módszert. A talaj takarásából egész sor előnyünk származik, legyen szó balkonládáról, veteményesről, díszkertről vagy akár kisebb nagyobb gazdaságról.

A természetben a talaj voltaképpen sosem áll takaratlanul; mindig nő rajta valami, még ha néha, helyenként csak gyéren is. A növényzettel, szerves növényi maradványokkal fedett földet ez a réteg védi meg többek közt a nap, a szél és a csapadék erodáló hatásától, így fontos szerepet játszik a talajminőség megőrzésében is. Márpedig egészséges, magas tápanyagtartalmú zöldségek, gyümölcsök, gabonák és más élelmiszerek csak jó minőségű talajon teremnek meg. A talajtakarás tehát a természet mintáját követi; épp ezért az ökológiai szemléletű gazdálkodásban, kertművelésben már régóta alkalmazott módszer.

Hogy mit használhatunk talajtakarásra? Sok mindent, ami akár a saját kertünkben is megtalálható. Fűnyesedéket, szénát, szalmát, lehullott lombot, fel nem magzott gyomot, aprított növényi maradványokat; díszkertben pedig fakérget, ágaprítékot, kezeletlen – azaz festéktől, ragasztótól és más kemikáliától mentes – fa forgácsát, sőt vékonyan elterített kavicsréteget is. Takarásra a tűlevél is megfelel, de mivel savanyítja a talajt, ezért csak kifejezetten olyan növények köré terítsük, melyek az ilyen típusú talajt kedvelik; mint például az áfonya, málna, szamóca, magnolia, hortenzia, hanga, a páfrányok vagy a rhododendron. Hasznos – például kártevők elriasztásához – ha a mulcs közé időnként csalánt, zsályát, feketenadálytövet és más gyógyhatású növényeket vegyítünk.

A mulcs alkalmazása végtelenül egyszerű eljárás. A konyhakertben 2-3 cm vastagon, egyenletesen terítsük a veteménysorok közé fűnyesedéket - amit keverhetünk száraz növényi részekkel - vagy szalmát, szénát. A folyamatosan lebomló réteget rendszeres időközönként pótoljuk. A fás alapanyagú mulcsot, azaz a fakérget, aprítékot, háncsot illetve a kavicsot 3-4 cm vastagon is ki lehet szórni a tövek közé, köré; fák tányérjára. Ugyanakkor a talajt nemcsak a veteményesben kell takarnunk, hanem a díszkertben, virágoskertben is. Itt is jó megoldást jelent a tövek közé elterített fakéreg, faapríték, de egyes helyeken - mint például sötétebb, árnyasabb részeken, területeken - ideális lehet, ha különféle talajtakaró évelőket ültetünk. Ilyen lehet a meténg, a borostyán, a berki szellőrózsa vagy a japán kövérke.

Lássuk, miért is szerencsés a módszer alkalmazása, többek közt az otthoni kertben, veteményesben?

 

A fiatalabb fák földtányérjába szórt mulcs a talajban tartja a vizet, segíti a szárazabb időszak átvészelését

 

 

1. Víztakarékosság

A mulcsozott talajból lassabban párolog el a nedvesség, hiszen nem éri közvetlen módon a napsütés. Mivel a fedőréteg megőrzi a talaj vízmegtartó képességét, ennél fogva kevesebbet kell locsolnunk; sőt, öntözés vagy esőzés után hosszabb ideig nincs is szükség vízpótlásra. Ha pedig kevesebb vizet használunk el, azzal nemcsak a bolygó vízkészleteit óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük.

2. Kevesebb gyomlálás

A takaróréteg visszafogja a gyomnövények fejlődését, nehezebben törnek át rajta, így kevesebbet kell gazolni. Ami mégis kinő, azt igen könnyű kihúzni, hiszen a mulcs alatt nedves, laza talaj bújik meg, amit könnyen elenged a gyökérzet. A kihúzott gyomot azonnal vissza is rakhatjuk a takaróréteg tetejére, ahol a nap kiszárítja, s így maga is a mulcsréteg részévé válik.  

3. Folyamatos tápanyag-utánpótlás

A szerves talajtakaró lassan de folyamatosan komposztálódik. Ez a lebomlás elősegíti a talaj tápanyag-utánpótlását; mi több, szerkezete is levegősebbé válik, ami jót tesz a növényeknek és a talajéletnek is. Ilyen porhanyós talajnál az ásás is feleslegessé válik; elegendő, ha egy ásóvillával fellazítjuk, meglevegőztetjük kicsit a földet. Ráadásul ezzel a megoldással - akárcsak a kiskerti komposztálás által - ingyenesen juthatunk talajjavítóhoz.  

 

A mulcsréteg alatt gazdag talajélet alakul ki, ami javítja a termőtalaj minőségét 

 

4. Gazdag talajélet

Az állandó jelleggel fenntartott szerves takaróréteg alatt ideális körülmények, előnyös életfeltételek alakulnak ki a talajban lakó és azt megmunkáltó élőlények számára. Ha félrehúzzuk a mulscot, láthatjuk, hogy aprócska lények sokasága foglalatoskodik a szerves növényi maradványok átalakításával; sőt, jó részüket nem is látjuk, mert olyan parányiak vagy mert épp a föld felszíne alatt tevékenykednek. A hasznos gilisztától kezdve a talajlakó gombákon át a mikrobákig egyre többen lesznek a kertben és fáradhatatlan, áldásos munkájuknak köszönhetően idővel a legrosszabb talaj is nagyszerű - de minimum jó - termőfölddé alakul át. Ha valakinek rossz adottságú talaja van, mindenképp kezdje a kertészkedést gondos talajtakarással!

5. Kedvező mikroklíma

A mulcs hatékonyan szabályozza a talaj hőmérsékletét is; megakadályozza, hogy a termőföld hirtelen vagy túlzott mértékben lehűljön, felmelegedjen. Ennek a „szolgáltatásnak” főként a forró nyarakon és a kora tavaszi, késő őszi fagyoknál van nagyon fontos szerepe.

 

Aki még esetleg nem próbálta a mulcsozást, itt a nagyszerű lehetőség rá! Egy próbát megér, s biztosan ki fog derülni, hogy a módszernek köszönhetően jó irányba változik majd a kerti talajélet, szebbek lesznek a növények és kevesebb lesz a munka is! Az igazán elszántak a veteményesben a mélymulcsos technológiát is kipróbálhatják! 

 

©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
5 tipp a madárbarát kertért, balkonért

5 tipp a madárbarát kertért, balkonért

Vajon mi az, amit mi is megtehetünk a madarak védelmében?
Mit tehetsz a biodiverzitásért egy városi balkonon?

Mit tehetsz a biodiverzitásért egy városi balkonon?

Kert helyett balkon vagy terasz? Az is számít! Tippek a városi biodiverzitás szinesítéséért.
Mihez kezdj az avarral?  5+1 tipp a környezetvédelem jegyében

Mihez kezdj az avarral? 5+1 tipp a környezetvédelem jegyében

Égetés? Zsákolás? És az alternatívák?
PET palack-mentes önkormányzatok Magyarországon

PET palack-mentes önkormányzatok Magyarországon

Műanyag palackok nélkül? Jó példával elöljáró hivatalok kerestetnek!
7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

Egy természetközelibb kerttel is sokat tehetsz az élővilág, a biológiai sokféleség megőrzéséért. Hogyan? Íme, néhány egyszerű és költségkímélő tipp!
Felsőoktatási intézmények a nulla hulladék felé vezető úton

Felsőoktatási intézmények a nulla hulladék felé vezető úton

Főiskolákon és egyetemeken megvalósítható fenntarthatósági, hulladékmegelőzési programok elindításához nyújt segítséget a Humusz Szövetség legújabb anyaga. Érdemes átolvasni, könynen megvalósítható, gyakorlatias öteteket tartalmaz. Légy Te is a megoldás része!
Zöldet zölden - a környezetbarát kertészkedésről

Zöldet zölden - a környezetbarát kertészkedésről

Tippek és ötletek azok számra, akik kertjükben is tenni szeretnének a környezet védelméért.
Kapcsolódó termékek
- 14Mel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméterenMel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméteren
nem rendelhető
4 990 Ft4 290 Ft 4 290 Ft/1 db