Archívum

Tudj meg többet a permakultúráról!

Tudj meg többet a permakultúráról!
Érdekes előadások, átfogó képzések Budapesten és vidéken!

Élelmiszerpazarlás, pálmaolaj, közösségi mezőgazdaság - őszi lakossági előadások

Élelmiszerpazarlás, pálmaolaj, közösségi mezőgazdaság - őszi lakossági előadások
Gyere el Te is! Tájékozódj, kérdezz, vidd hírét, változtass!

Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel

Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel
Te is szívesen fogyasztanál ökológiai alapú gazdálkodásból származó élelmiszereket?

300 négyzetméteren termeli meg a család szükségletét a kistokaji mérnök

300 négyzetméteren termeli meg a család szükségletét a kistokaji mérnök
Nálad mennyit terem a konyhakert?

Szelektív hulladékgyűjtés lovaskocsival

Szelektív hulladékgyűjtés lovaskocsival
Nagyvázsonyban hónapok óta tesztelik, milyen, amikor 20 tonnás légszennyező kukásautók helyett környezetkímélő lovaskocsival mennek a szelektíven gyűjtött hulladékért. A helyi polgármester ötlete nyomán elindított fogatos "szelektív" begyűjtési forma Európa több országában is sikerrel alkalmazott gyűjtő- és szállítórendszer.

Húsatlasz

Húsatlasz
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

Zeolit – Egy sokoldalú megoldás az élet szinte minden területén

Zeolit – Egy sokoldalú megoldás az élet szinte minden területén
Gondoltad volna, hogy ugyanazzal az ásvánnyal fogat moshatsz, javíthatod a talaj minőségét, megtisztíthatod a használt étolajat, csúszásmentesítheted télen az utakat és enyhítheted az emésztőrendszeri panaszaidat? A sornak pedig még nincs vége! Olvass tovább, ha kíváncsi vagy mire képes még ez a teljesen természetes és környezetbarát, hazai alapanyag!

Miért drága a bio?

Miért drága a bio?
A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka? Csak azért drágábbak, mert trendi a bioélelmiszer fogyasztás? Vagy a divat mellett tényleges okai vannak a felárnak?

Lízingeljen tyúkot friss tojásért

Lízingeljen tyúkot friss tojásért
Néhány lelkes és környezettudatos vállalkozónak köszönhetően ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a városból, hogy a legközelebb lévő termelőtől friss és adalékmentes zöldségekhez, tanyasi finomságokhoz jussunk.

Az intenzív hústermelés környezeti hatásai

Az intenzív hústermelés környezeti hatásai
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre – hívja fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Heinrich Böll Alapítvány "Hús Atlasz" címmel megjelent közös kiadványa.

Az önfenntartó falu

Az önfenntartó falu
Visnyeszéplak egy aprócska település a Zselicség dél-nyugati peremén. A falu lakói harmóniában élnek a természettel, önellátásra törekednek, s egy önmagát nagy részben eltartó és fenntartó településsé szeretnének válni.

ProLecsó, vegyszermentes mintagazdaság Hejőszalontán

A ProLecsó mezőgazdasági, foglalkoztatási, környezetvédelmi program célja, hogy vegyszermentes zöldségtermelést indítson be a településeken, a gazdaságot pedig helyi lakosok működtessék.

Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete
A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki. A családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerû, egészséges és mûködik! Hóban és fagyban is... Természetes folyamatokon nyugvó termelés, környezetkímélõ módszerrel.

A törzsi lét a kiút?

A törzsi lét a kiút?
Daniel Quinn "A civilizáción túl" (Beyond Civilization) címû könyve érdekes szemszögbõl tekint jelenlegi társadalmi berendezkedésünkre, s annak erõsen megkérdõjelezhetõ fenntarthatóságára. Quinn szerint "az emberiség következõ nagy kalandja" lesz meglelni a kiutat, s elindulni az új ösvényen.

Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink
Túlélõkönyv fogyasztóknak "Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Fõleg növényeket." - foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Kiadó: Nyitottkönyv Mûhely (2010 Budapest) Fordította: Kelemen László

Rosta Gábor: A városi tanya

Rosta Gábor: A városi tanya
Szemléletváltás a válság idején. Önellátás, takarékosság, környezettudatosság. Kiadja: Leviter Kiadó Kft. (2009)

Nyaralás ökotanyán, biogazdaságban

Nyaralás ökotanyán, biogazdaságban
Megérkezett a nyár, s vele a pihenés ideje. Akit érdekel a környezet- és természetvédelem, a biogazdálkodás, az idén különleges nyaralással is próbálkozhat: önkéntes munkásokat várnak ökotanyákon, biogazdaságokban - itthon és külföldön egyaránt. Kaszálás az õshonos magyar gyümölcsösben, fejés egy ír tanyán, kõkerítés építése a Skót-felvidéken… mind-mind életre szóló élményt jelenthet!

Vigyázat, ehetõ! – a francia bioforradalom

Vigyázat, ehetõ! – a francia bioforradalom
Az élelmiszeripar és a környezetszennyezés káros hatásai sokakat aggodalommal töltenek el. Így van ezzel egy kis francia falu polgármestere is, aki úgy döntött, hogy az iskolai menzán bioélelmiszert kapnak a gyerekek. A „Vigyázat, ehetõ! - a francia bioforradalom"  címû film egy kis közösség harcát meséli el az egészségesebb, élhetõbb világért.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Ahol tejet kapni – kisfilm a házi tejrõl, tejkimérésrõl

Ahol tejet kapni – kisfilm a házi tejrõl, tejkimérésrõl
Szívmelengetõ tény, hogy napjainkban országszerte fel-felbukkannak valódi házi tejet árusító hûtõfurgonok, melyekbõl teljes értékû tejet, tejterméket vásárolhatunk kimérve – ráadásul magától a termelõtõl. A Tudatos Vásárlók Egyesületének megbízásából kedves, érdekes, elgondolkodtató film készült a témáról.

A palackozott víz története

A palackozott víz története
Hogyan lehet eladni a vizet, mikor az a kezdetektõl fogva ingyen van? Egyszerû! Igényt kell rá "gyártani". A 1970-es években nagy ötlettel rukkoltak elõ az üdítõital gyártók: palackozott vizet fognak eladni az embernek.... Annie Leonard legújabb kisfilme ezt a témát járja körül rajzolt figurái segítségével.

Környezetvédelmi programsorozat gyerekeknek

A Cellux Csoport javít, barkácsol, tákol, - nem dob ki semmit, csak azért, mert látszólag már semmire se jó, inkább megpróbálja használhatóvá vagy újrahasználhatóvá tenni a hulladékot. "Recycled Art" tipusú programjain a gyerekekkel együtt dolgozik és gondolkodik a minket körülvevõ világ fontos kérdéseirõl.

Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem
Mára már köztudott tény, hogy élelmiszereinkben számos vegyi anyag halmozódik fel, melyek hosszabb-rövidebb távon káros hatást fejtenek ki egészségünkre. Egyáltalán nem mindegy hát, miként állítjuk elõ táplálékunkat. A biotermékek vásárlásán túl további alternatívát jelent, ha kertünkben a szelíd növényvédelmen alapuló zöldség- és gyümölcstermesztésre térünk át.