Archívum

Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!
Az elhasznált, megunt holmik újrafelhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a hétköznapok során. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat! Az ilyen tudatos cselekedetekkel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Le az eldobható palackokkal!

Le az eldobható palackokkal!
A palackozott víz kereslete még a teljesen biztonságos csapvízzel rendelkező országokban is növekszik. Ez óriási mennyiségű szemetet termel, és energiát pazarol el.

Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon
Hazánk lakosonként - tehát nem háztartásonként! - közel száz kilogramm veszélyes hulladékot termel, ami közel 700 ezer tonnát jelent éves szinten. A veszélyes hulladékok súlyos környezetromboló és egészségkárosító hatással bírnak, ezért nem mindegy, hogy mit kezdünk velük.

A tihanyi levendulatermesztés kilencven esztendeje

A tihanyi levendulatermesztés kilencven esztendeje
Tihany nevével mára teljesen összeforrt a levendula és annak kultúrája. Ezzel együtt a levendulás termékek is különös reneszánszukat élik. Tudod, hogyan került a levendula Tihanyba, és érdekel szövevényes története? Cikkünkből kiderül!

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is

Nemzetközi Konyhakerti Nap hazánkban is
Idén is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz két fővárosi közösségi kert: az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert. A World Kitchen Garden Day kezdeményezés 2004-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és jelentőségére.

Olimpiai érmek elektronikai hulladékból?

Olimpiai érmek elektronikai hulladékból?
A 2020-as tokiói olimpia szervezői azt fontolgatják, hogy az érmek alapanyagát az ország „városi bányáiból” szerzik majd be, vagyis milliónyi kidobott okostelefont és egyéb elektronikai kütyüt fognak felhasználni.

Biobúcsú 2016

Biobúcsú 2016
A Magyar Biokultúra Szövetség a Csörsz utcai biopiacon nyár végi "Biobúcsút" szervez. A szeptember 10-i rendezvényen biotermék árusítással és színes, ingyenes programokkal ünneplik az ökotermékeket és az ökogazdálkodást.

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek

Helyi termékes képzés - leendő helyi termelőknek
A Dunakanyarban működő Magosfa Alapítvány ingyenes, 5×1 napból álló képzést indít azoknak a térségben élőknek, akik szeretnének helyi termék előállítással foglalkozni. A képzésen neves szakértőkkel és helyi termék készítőkkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Jelentkezni 2016.08.31.-ig lehet.

Nemnövekedés Hete Budapesten

Nemnövekedés Hete Budapesten
Budapesten rendezik meg a Nemnövekedés Hetét. A talányos kifejezés egy újszerű megközelítést takar azzal kapcsolatban, hogy egy korlátokkal határolt világban a korlátlan növekedés nem fenntartható, másrészről nem is feltétlenül szükséges. A színes programsorozat ezt a témát igyekszik közelebb hozni hozzánk.

Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Kik irtják még ma is az esőerdőt?
Körülbelül egy évvel ezelőtt több millió hektár élettel teli trópusi esőerdő és tőzegmocsár égett le Indonéziában, köztük az orángutánok utolsó élőhelyeinek nagy része. Vajon mit tesznek a nagyvállalatok, hogy ne folytatódjon ez az őrület?

Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016
„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.

Szedd Magad Meggy

Szedd Magad Meggy
Beindult a meggyszezon. Már szedhető a nyár savanykás, fanyar izű, frissítő gyümölcse, sokak nagy kedvence. Több gyümölcsösben mi magunk is szedhetjük, íme a lista az országszerte nyitott - szedd magad rendszerű - meggyföldekről.

Nyári sajtkészítő tanfolyam

Nyári sajtkészítő tanfolyam
Házi sajtkészítő tanfolyam indul a nyáron! A júliusban megrendezésre kerülő 3 napos workshop alatt az alapoktól az érlelt sajtok készítéséig számos praktikát lehet elsajátítani. Aki esetleg lemarad, az a szeptemberi képzésre is jelentkezhet.

Bodzaszörp házilag

Bodzaszörp házilag
Nyílik a bodza, itt a szezonja! Még nem késő virágot gyűjteni és házilag illatos, ízletes szörpöt készíteni belőle. Gyerekek és édesszájú felnőttek örömére; kerti ünnepségek különleges italaként.

Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon

Kezdetét vette a „Szedd magad!” eperszezon
Elsőként az eperföldek nyitották meg kapuikat. Egészen pontosan még nem az összes, de már vannak olyan kertek, amelyek fogadják a vásárolni vágyókat. Következzen egy összeállítás, hogy idén hol is lehet „Szedd magad!” akció keretében epret szedni.

Húsatlasz

Húsatlasz
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

Irodai papírból WC papír

Irodai papírból WC papír
Az irodai papírhulladék feldolgozásának újszerű megközelítése a White Goat, azaz Fehér Kecske. A berendezés 40 db fénymásolópapírból készít 1 tekercs toalettpapírt.

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása

Minőségi ételek, minőségi alapanyagból - város és vidék találkozása
A "Házikó" a hazánkban ma már alig létező kisüzemi családi vállalkozásokat szeretné fellendíteni, olyan formában, hogy az ő termékeiket alapul véve, az utolsó gabonáig visszakövethető ételeket állítanak elő üzemükben. Interjú a vállakozás alapítóival.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Komposztáljunk télen is

Komposztáljunk télen is
A komposztálás egész évben végezhető – igen, még télen is. Akad azonban néhány tudnivaló, ami nagyban segíti, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, és eredménye felhasználható legyen tavasszal, a kerti munkák kezdetekor.

Hiszünk abban, amit csinálunk

Hiszünk abban, amit csinálunk
A Tudatos Vásárló internetes magazin nemrégiben interjút készített Zelenák Adriánnal, a Zöldbolt tulajdonosával. A cikket elolvasva az érdeklődők képet kaphatnak boltunk indításának személyes motivációjáról, üzletfilozófiánkról és a mögötte húzódó szemléletmódról.

Ez mindent megváltoztat - filmvetítés

Ez mindent megváltoztat - filmvetítés
Kispesten vetítik az "Ez mindent megváltoztat" című filmet. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be. Rámutat a közösség erejére és új kérdést feszeget: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság hanem egyben lehetőség is?

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek
A természet minden alapanyagot megad nekünk, amire szükségünk lehet a bőrünk egészségéhez. Miután végigvettük, mely összetevőket érdemes elkerülni, lássuk, milyen természetes anyagokkal helyettesíthetjük a káros kozmetikumokat!