Zöldbolt.hu • állattartás • egészség • élelmiszer • fogyasztói társadalom • helyi termék • húsipar • káros összetevők • kockázatos anyagok • konyha • könyvajánló • mezőgazdaság • mit tehetsz te? • termelő • tudatos vásárlás • 2010.11.23 kedd 00:00
Túlélõkönyv fogyasztóknak
"Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Fõleg növényeket." - foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait.
Kiadó: Nyitottkönyv Mûhely (2010 Budapest)
Fordította: Kelemen László
Lugosi Bea • biogazdálkodás • civil szervezet • egészség • élelmiszer • helyi termék • húsipar • káros összetevők • kezdeményezések • kockázatos anyagok • mezőgazdaság • mit tehetsz te? • tudatos vásárlás • 2010.09.30 csütörtök 00:00
Napjainkban egyre nagyobb jelentõséget kap az egészséges étkezés és a környezetkímélõ életmód kérdésköre. Hogy a két dolog mennyire összefügg, s hogyan kapcsolhatók össze a gyakorlati életben is, arra jó példa a Szatyor Bevásárló Közösség tevékenysége.
Pénzcentrum • háztartás • káros összetevők • kockázatos anyagok • tévhit • tudatos vásárlás • zöldrefestés • 2010.09.21 kedd 00:00
Környezettudatos tisztítószereket tesztelt a neves Which? lap. A vizsgálatok szerint a környezetbarát marketingjelzõkkel teleaggatott termékek egyáltalán nem jobbak a környezet számára.
Zöldbolt.hu • adományozás • csere-bere • használt • hulladékcsökkentés • hulladékmentes • kezdeményezések • mit tehetsz te? • takarékos • újrahasználat • zero waste • 2010.08.31 kedd 00:00
Használt tankönyvek csereberéjére, adás-vételére kínál lehetõséget néhány hazai weboldal. Pénztárcabarát kezdeményezés, mely környezetvédelmi szempontból nézve sem elhanyagolható…
Levegő Munkacsoport • civil szervezet • káros összetevők • kockázatos anyagok • műanyag • 2010.08.17 kedd 00:00
Hazánkban a Levegõ Munkacsoport egy nemzetközi összefogás keretében laborvizsgálatokat végeztetett, hogy kiderítse, árusítanak-e az egészségre és környezetünkre nézve káros összetételû mûanyag terméket a magyarországi üzletek. Meglepõ eredmény született.
Zöldbolt.hu • elektronikai hulladék • fogyasztói társadalom • hulladékcsökkentés • kockázatos anyagok • szelektív hulladékgyűjtés • újrahasznosítás • 2010.07.25 vasárnap 00:00
Otthoni, munkahelyi tevékenységeink során folyamatosan keletkeznek elektronikai hulladékok. Mit tehet egy környezettudatos felhasználó a tönkrement kenyérpirítóval, fénymásolóval vagy a kiégett villanykörtével?
Zöldbolt.hu • hatékonyság • háztartás • hulladékcsökkentés • káros összetevők • kockázatos anyagok • könyvajánló • 2010.06.20 vasárnap 00:00
Elindult a „Zöldköznapok” címû internetes oldal, mely három fõ témakörben – otthon, ember és közösség – ad egyszerûen kivitelezhetõ tippeket a környezettudatos hétköznapokhoz.
Zöldbolt.hu • egészség • gyerek • káros összetevők • kockázatos anyagok • 2010.05.27 csütörtök 00:00
Gyermekgyógyászati tanácsadó szülõknek.
Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2008)
Zöldbolt.hu • állattartás • biogazdálkodás • egészség • élelmiszer • gyerek • helyi termék • iskola • káros összetevők • kockázatos anyagok • konyha • 2010.05.01 szombat 00:00
Az élelmiszeripar és a környezetszennyezés káros hatásai sokakat aggodalommal töltenek el. Így van ezzel egy kis francia falu polgármestere is, aki úgy döntött, hogy az iskolai menzán bioélelmiszert kapnak a gyerekek. A „Vigyázat, ehetõ! - a francia bioforradalom" címû film egy kis közösség harcát meséli el az egészségesebb, élhetõbb világért.
Lugosi Bea • biodiverzitás • biogazdálkodás • egészség • élelmiszer • kockázatos anyagok • növényvédelem • tájfajták • termelő • 2010.03.17 szerda 00:00
Hogyan termesszünk zöldségeket és gyümölcsöket mérgek vélkül? Tippek és ötletek a vegyszermentes konyhakertekért!
Zöldbolt.hu • egészség • élelmiszer • fogyasztói társadalom • húsipar • káros összetevők • kockázatos anyagok • könyvajánló • mezőgazdaság • tudatos vásárlás • 2010.02.10 szerda 00:00
"Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétségbeesetten próbál kimenekülni a fazékból. Ha ellenben hideg vízbe tesszük, amelyet lassan melegítünk, akkor az állat hagyja magát halálra fõzni, anélkül, hogy különösebben védekezne. Ez a hasonlat találóan jellemzi a civilizált ember helyzetét napról napra egyre jobban szennyezõdõ környezetében."
Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2006)
Zöldbolt.hu • állattartás • egészség • élelmiszer • káros összetevők • kockázatos anyagok • mezőgazdaság • növényvédelem • tudatos vásárlás • 2010.02.10 szerda 00:00
Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Egy jó adag kémia, adalékanyagokkal fûszerezve...
...aromák segítségével minden ehetõvé válik. (?!)
Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük mintha és olyan az illatuk mintha, akkor a szervezetünk is csak úgy fog mûködni mintha...
Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2009)
Zöldbolt.hu • állatvédelem • biodiverzitás • élelmiszer • kockázatos anyagok • könyvajánló • mezőgazdaság • növényvédelem • természetvédelem • 2010.02.10 szerda 00:00
Egy világhírû könyv Rachel Louise Carson tengerbiológus, ökológus írótól, mely megváltoztatta a történelmet.
Megjelenése után (1962) már nem lehetett a régi módon szemlélni az ember és környezete kölcsönhatásait. Carson vészkiáltása országos vitát robbantott ki a növényvédõ szerek használatáról, a tudomány felelõsségérõl és a technológiai haladás szabályozásáról.
Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó (2007)