Archívum

Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!

Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!
A megoldások, amik korábban jófej közösségi kezdeményezésnek, a zöldek által reklámozott opciónak tűntek, most az élelmiszer-biztonságot jelentik.

KENCEFICE RECEPTTÁR - Természetes agyagos arc- és hajpakolás különböző bőrtípusokhoz

KENCEFICE RECEPTTÁR - Természetes agyagos arc- és hajpakolás különböző bőrtípusokhoz
Agyagozás francia módra - avagy miért jó az agyagos pakolás az arcnak és a hajnak?

Depressziós vagy? Fordulj a zöldségesedhez!

Depressziós vagy? Fordulj a zöldségesedhez!
Mit egyél a boldogságért?

Felmérték, mit tart jónak, és ehhez képest mivel mos, takarít a magyar vásárló

Felmérték, mit tart jónak, és ehhez képest mivel mos, takarít a magyar vásárló
A Tudatos Vásárlók Egyesületének országos felmérése meglepő eredménnyel zárult.

Palánta program ovisoknak

Palánta program ovisoknak
A Felelős Gasztrohős csapata óvodákban tart foglalkozásokat, amelyek során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett.

7 húsvéti tipp a zöld és a slow jegyében

7 húsvéti tipp a zöld és a slow jegyében
Ha a mindennapok során odafigyelsz a környezet védelmére, akkor az ünneped is lehet zöldebb!

Hogyan óvhatod Te is bolygónk vízkészleteit?

Hogyan óvhatod Te is bolygónk vízkészleteit?
Akár csapból folyik, akár természetes ökoszisztémák formájában találkozunk vele, a víz olyan kincs, ami egyre inkább aranyat ér. Íme néhány tipp, hogyan vigyázhatsz rá Te is!

A takarítás olyan egészségtelen mint napi 20 cigaretta?

A takarítás olyan egészségtelen mint napi 20 cigaretta?
A takarításhoz használt kemikáliák hosszútávon hatással van tüdőnkre. Még egy érv az egészség- és környezetkímélőbb takarítószerek használata mellett.

Húsatlasz

Húsatlasz
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

30 Napos Vegán Kihívás

30 Napos Vegán Kihívás
Március 17-én újra indul a "30 Napos Vegán Kihívás". A kezdeményezés fő célja az állati eredetű élelmiszerektől mentes étkezés népszerűsítése. Aki kipróbálná, milyen a vegán életforma, az most megteheti közösségben, segítséggel, ötletadó menütervekkel. Egy próbát biztosan megér!

Az intenzív hústermelés környezeti hatásai

Az intenzív hústermelés környezeti hatásai
Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre – hívja fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Heinrich Böll Alapítvány "Hús Atlasz" címmel megjelent közös kiadványa.

Mosogatás zölden

Mosogatás zölden
Egyre több háziasszony gondolja úgy, hogy felesleges vegyszerek tömegét tárolnia és használnia otthon, és keres a régi tisztítószerek, kozmetikumok helyett környezetbarát alternatívát. Sokszor azonban a tökéletes alternatíva megtalálása nem is olyan egyszerű.

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás
Hogyan zöldíthejük étkezési szokásainkat? Mi köze az élelmiszernek a környezetvédelemhez? Hogyan tarhatjuk szem előtt az energiatudatosságot és a társadalmilag felelős hozzáállást az asztalnál is? Ötletek és tanácsok a GreenDependent Egyesülettől.

Amit a mosószódáról feltétlenül tudni kell...

Amit a mosószódáról feltétlenül tudni kell...
Mi fán terem a mosószóda? A kémiai nevén nátrium-karbonát (mosószóda), nátriumtartalmú kõzetek mállásakor keletkezik. A természetben szikes talajokon, egyes tavak vizében (pl. az Alföldön), valamint a növények hamujában fordul elõ.

Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája
"A könyv melyet a kezében tart a kedves olvasó, útmutatóul szolgál azoknak, akik szeretnék háztartásuk tisztítását csupán néhány, környezetbarát vegyszerrel megoldani. Megtanulhatjuk belõle, hogy a kémia alapjainak ismerete mennyire fontos a mindennapjainkban. Manapság, amikor sokan próbálnak zöldebben élni, elsõdleges hogy otthonunk tisztántartására találjunk olyan módszereket, amelyek nem szennyezik a környezetünket és kímélik a pénztárcánkat is." Kiadja: Könyvmûhely (2010)

Hétköznapi kalauz

Hétköznapi kalauz
"Ez egy rendhagyó kézikönyv. Kézikönyv, mely tematikus rendszerben kínálja az ismereteket a legegyszerûbb házi praktikáktól a tudományos háttérig. Tájékozódhat belõle bárki, aki a miértekre, hogyanokra is kíváncsi."

Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink
Túlélõkönyv fogyasztóknak "Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Fõleg növényeket." - foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Kiadó: Nyitottkönyv Mûhely (2010 Budapest) Fordította: Kelemen László

Vegán étkezés és életmód - II.

Vegán étkezés és életmód - II.
A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

A papír és ami mögötte van...

A papír és ami mögötte van...
Mibõl és hogyan készül a papír? Mi az az újrapapír? Ez utóbbi valóban környezetbarátabb a hagyományos nem újrahasznosított társánál? Hány tonna fa kell egy kilogram fehér papírlap elõállításához? Milyen anyagokat használnak fel még a gyártás során? Hogyan tudunk takarékoskodni a papír felhasználással? Mióta és kik kezdték el a papír gyártását? Érdemes tudnunk a válaszokat, hiszen évente több mint 300 millió tonna papírt használunk fel a világon...

Szemétposta felmérés

Szemétposta felmérés
A Humusz Szövetség 2010 novemberében megpróbálja felmérni egy átlag magyar háztartásra jutó „szemétposta” mennyiségét. Ehhez kéri a lakosság segítségét.

A természetben minden körbejár!

A természetben minden körbejár!
A természet az általa létrehozott anyagok lebontására ugynolyan gondot fordít, mint elõállításukra. A termeléstõl elragadtatott ember még nem tart itt! /F. Vester/

Mit is tud a helyi termék?

Mit is tud a helyi termék?
Helyi termék. Egyre többször hallani a kifejezést, ám még nem nagyon tudjuk, mennyi mindent takar, mi mindennel fonódik össze a fogalom. Egy egyszerû, mosolygós hangulatú videofilm most segít összerendezni fejünkben a lényeget.