Magazin

A 10 millió fa mozgalom nem áll le, te is csatlakozhatsz!

Itt a tavasz, a faültetési szezon, ők pedig ezévre 150 ezer fát terveztek. A TVE megkereste a hazai 10 millió fa néven indult mozgalom vezetőjét, Bojár Iván Andrást, hogy kikérdezzék, hogyan állnak, folytatódik-e az ültetés most.

Fát ültetni tényleg mindenki tud?

„Épp egy gyönyörű barackfánál vagyok, azt fotózom. Vírus ide, vírus oda, fák vannak” – veszi fel a telefont Bojár Iván András, a 10 millió fa kezdeményezés vezetője. Épp befejezte 14 napos önkéntes házi karanténját, máris 10 fát ültetett egy barátjával, persze elővigyázatosságból 4-5 méter távolságot tartva egymástól. „Szezon van, ültetni lehet, ültetni érdemes. Mindenkit bíztatok, hogy ültessen, magánkertben tud. A közösségen belül is folynak ültetések. Engem is meglepett, de tegnap tudtam meg, hogy összesen már 1500 fát ültettünk idén.”

A 10 millió fa közösséget tavaly nyáron hívta életre Bojár Iván András: gondolt egyet és társakat keresett faültetéshez a Facebookon. A poszthoz és a felhíváshoz azóta rengetegen csatlakoztak. A mozgalom ereje maga a közösség: helyben, kisvárosokban, falun, Budapest kerületeiben a helyi közösségek szervezik meg a fák ültetését, amihez bárki szabadon csatlakozhat. A tavalyi őszi ültetési idején – tehát mindössze pár hónappal az első Facebook-poszt után – már 300 helyszínen, több ezer fő bevonásával végeztek ültetéseket a 10 millió fások.

Idén januárra elkészült az az ültetési applikáció, amelynek segítségével bárki, legyen civil vagy önkormányzat, térképre helyezheti a saját ültetését, valós időben. Annak, aki csatlakozni szeretne, vagy egyszerűen csak szeretne a kertjében elültetni egy fát, nem kell megijednie, ha elsőre fogalma sincs mit, mikor, milyen földbe érdemes ültetnie, és egyáltalán hogyan fogjon hozzá. A szakmai munkát ökológusok, erdészek, kertészek segítik, a mozgalom oldalán részletes útmutató segít abban, hogy a faültetés valóban működjön.

Hol, mikor, mit? - az alapok:

- Alapvetően 4 féle típusból válasszunk: őshonos fafajok, őshonos fafajok kertészeti változatai, nem invazív nem őshonos kertészeti fafajok, gyümölcsfák.

- Akkora fajt válasszunk, amelynek kifejlett állapotában a lombkoronaszélessége és magassága elfér majd.

- 100-300 m2-es kertbe kisebb termetű fákat válasszunk: az őshonosak közül a tatárjuhart, virágos kőrist, berkenyefajtákat, örökzöldek közül a tiszafát, vagy a borókát. Jó még a gömbjuhar, a gyümölcsfák, liliomfák, a komlógyertyán és egyes díszgyümölcsök.

- Közterületen csak a település jegyzőjével egyeztetve, engedély alapján lehet fát ültetni.

- Erdőt elsődlegesen csak szántóföldön vagy kivett művelési ágú területen telepítsünk.

„A tavalyi évet úgy indítottuk, hogy 15 ezer fát ültettünk, idén 150 ezret szeretnénk, de ahogy mindenkinek keresztülvágja a terveit a vírus, így a mienket is természetesen” – meséli Bojár Iván András. Befagyott néhány tárgyalásuk a járvány miatt. De a mozgalom egyáltalán nem állt le, mint mondtam, sokan ültetnek most is. Nagyon hálás vagyok az idei 1500 ültetés miatt az önkénteseinknek.”

Sőt, kialakult valami plusz is. „Visszaesés van természetesen, és az emberek figyelme most a vírusra fókuszál, de a közösség él. Ez az egész egy virtuális térből, az internetről indult, és most visszatér ugyanoda, egy teljesen valóságos életből. Most a közösségeink az interneten keresztül másképp tudnak kapcsolódni. A fáról való gondolkodásnak, gondoskodásnak óhatatlanul van egy érzelmi motívuma is. Emiatt miután minden praktikusat megbeszéltünk egy online konferencián, a beszélgetésnek van egy terápiás része is.  Ez egy jó dolog, vannak olyan csoportok, akikkel összejövünk egy videókonferenciára, nem ismerjük egymást személyesen, de most látom az arcát és közel kerülök a gondolataihoz és ő az enyémhez. Ez a teljes közösség holnapi életére nézve fontos pluszt ad a helyzetnek.”

 

Ha azon gondolkodsz, számít-e bármit, ha az emberek egyesével fognak neki a faültetésnek, olvasd el Dr. Gálhidy László erdővédelmi programvezető válaszát és a vele folytatott teljes beszélgetést az eredeti cikkben.

Borítókép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek
Mit tehetsz a biodiverzitásért egy városi balkonon?

Mit tehetsz a biodiverzitásért egy városi balkonon?

Kert helyett balkon vagy terasz? Az is számít! Tippek a városi biodiverzitás szinesítéséért.
A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

Te is megvagy egy óráig áram nélkül? Vegyél részt a Föld Órája akcióban... de cselekedj utána is!
Kapcsolódó termékek