Magazin

A Föld kertjei és kertészei - ingyenes filmvetítés

A "Nehogy az ördög ülve találjon" c. dokumentumfilm történelmi kitekintést tesz Budapest világháború előtti és alatti, helyi élelmiszer termelésére, s arra keresi a választ, hogy 10-30 év múlva hol és kik fogják megtermelni élelmiszereinket. Távoli kontinenseken vagy lakóhelyeink közelében?

A közel egy órás film apropóját az adta, hogy a rendező édesanyját a II. világháború alatt Budapesten bolgárkertészek bújtatták, akik zöldséggel látták el az éhező fővárost az ostrom előtt és után. A film arra keresi a választ, hogy hová tűntek a bolgárkertészek és Budapest élelmiszer-autonómiája.

A kérdés ma rendkívül aktuális, mert a világ lakosságának jelenleg több, mint a felét - néhány évtizeden belül a háromnegyedét - tömörítő nagyvárosok riasztóan csekély élelmiszertartalékokkal rendelkeznek. A szupermarketek árukínálata mind több kilométert, országot és földrészt szel át, míg a termelőktől a városi fogyasztók asztalára kerül.

Meddig tartható fenn ez az ellátási rendszer a klímafelmelegedés, a növekvő energiahiány, levegő-, víz és talajszennyeződés mellett?

 

A kép illusztráció

 

Budapest szélén aggódó bolgárkertészek, a Wekerletelepen és Kispest egyik lakótelepén lelkes amatőr kertművelők beszélnek zöldségeikről, fűszerkertjükről, de valójában saját életükről, közösségükről, szomszédaikról; s nem mellesleg Budapest és a Föld jelenéről, jövőjéről.

A filmet írta és rendezte Körösi Zsuzsa, aki 1975 óta él Franciaországban. Az etikus fogyasztásról című filmjét 2005-ben, a Mi döntünk című filmjét pedig 2006-ban ismerhette meg a hazai közönség a méltányos kereskedelem magyarországi meghonosításának részeként.

A vetítés után kerekasztal beszélgetést lesz a film rendezőjével.

A bemutató filmvetítés időpontja: 2014. október 2., 19.00 óra.

Helyszín: Eötvös 10 Közösségi és Kultúrális Színtér (1067 Budapest, Eötvös utca 10)

A részvétel ingyenes!

A film megtekinthető október 3-án is, Wekerletelepen!