Magazin

A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

A Föld Órája egy a WWF által életrehívott nemzetközi esemény. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából; azóta a világ számos országában évről-évre egyre többen csatlakoznak hozzá. Idén március 30-án, 20.30 és 21.30 óra között kapcsoljuk le a villanyokat.

Az esemény szervezői világszerte arra kérik a résztvevőket - magánembereket, intézményeket, önkormányzatokat, vállalatokat egyaránt - hogy március utolsó szombatján kapcsolják le egy órára a lámpáikat, illetve más elektromos és elektronikus eszközeiket. A jelképes értékkel bíró, szemléletformáló akció célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére, az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira.

A 2007-ben indult, 2008-ban nemzetközivé vált és mára az egész világot megmozgató kezdeményezéshez idén 180 ország - köztük Magyarország - csatlakozott. Március 30-án 20.30 órakor, a Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak, a lámpák lekapcsolását a WWF Magyarország élőben közvetíti Facebook oldalán.

Persze egyetlen, fények és áram nélkül töltött óra csak szimbolikus hozzájárulás bolygónk élhető környezetének megőrzéséhez. Ennél fontosabb, hogy mindebből rendszeresen, a hétköznapok során is kivegyük részünket. A Föld Órája a lámpák lekapcsolásával mindenekelőtt az energiatakarékosságot juttatja eszünkbe, de számos más módon is hozzájárulhatunk gömbölyű otthonunk megóvásához. Ha végiggondoljuk, mindenki találhat olyan megoldást s hozhat olyan döntést, ami számára nem teher, de általa mégis zöldebbek lesznek mindennapjai. Íme, néhány lehetőség!

 

 

Közlekedjünk környezetkímélőbb módon!

A megszokás nagy úr, s gyakran valóban csak megszokásból ülünk autóba. Bár kényelmes megoldás, de nem mindig járunk vele jól; jussanak eszünkbe a nagyvárosok utcáin hömpölygő reggeli és esti dugók, időrabló torlódások és lassú araszolások. Gondoljuk végig, mikor tudunk lemondani a kocsi használatáról; biztosan van ilyen is! Igyekezzünk kicsit nyitottabbak lenni, s tervezzük utazásainkat új szempontok szerint - kihasználva a lehetséges és praktikus tömegközlekedési megoldásokat - a különféle utazási módok kombinálásával.

Az is megoldás, ha csak egy darabig – pl. metrómegállóig, HÉV vagy (elővárosi)vonatállomásig, P+R parkolóig – utazunk autóval, majd átülünk a városon belül vagy városok közt hatékonyabban közlekedő járművekre. Ha van a közelünkben kerékpárút vagy kevésbé forgalmas helyen lakunk, kipróbálhatjuk a kerekezést is; még az is lehet, hogy rákapunk az ízére! De nem kell feltétlen az egész várost bringával átszelni, hiszen több helyen - például Budapesten, Győrben, Esztergomban, Hévizen - elérhetőek már kerékpármegosztó rendszerek is. Ez utóbbiak remek lehetőséget teremtenek arra, hogy a kerékpárt a tömgeközlekedéssel kombinálva használjuk, és egyes, rövidebb szakaszokat is megtehessünk a városban biciklivel. Jó megoldás az is, ha telekocsi rendszerben gondolkodunk! Léteznek hazai telekocsi portálok is - mint az Oszkár vagy a BlaBalCar - de szervezhetünk közös utazást velünk egy útirányba járó barátokkal, szomszédokkal is. A nyaralások megtervezésekor pedig jusson eszünkbe, hogy a repülés a legszennyezőbb közlekedési megoldás; s gondoljuk át annak lehetőségét, hogy távoli úticélok helyett saját vagy a szomszédos országok - vonattal is elérhető - tájain nézük körül.

A megfelelő időben, helyen és kombinációban használt közlekedési módok és eszközök – legyen az gyaloglás, autó, helyi és távolsági tömegközlekedési eszközök, kerékpár, de még roller is - mind alternatívát jelentenek egy újfajta, rugalmas és nem utolsó sorban zöldebb közlekedési szokás, szemléletmód kialakításához.

 

Termeljünk magunknak zöldséget, gyümölcsöt!

A kertészkedés nem bonyolult dolog, s még a léleknek is jót tesz. Legyen egy darabka földünk, kertünk vagy akár csak egy balkonunk - különféle léptékben bár de – sokféle élelmiszert termeszthetünk. A saját kertből kikerülő zöldség és gyümölcs legtöbbször jóval zamatosabb és szebb, mint az üzletek polcain sorakozó, sokszor távoli országokból ide utaztatott, különféle vegyszerekkel kezelt élelmiszerek.

A kertünkben növekedő, érlelődő zöldségek és gyümölcsök jóval kisebb terhet rónak a környezetre, hiszen nem igényelnek - légszennyező és energiafaló – utaztatást, esőerdőírtást, hulladékká váló csomagolást, hűtőkamionokat, kemikáliákat vagy nagyipari mezőgazdasági területeket és művelési módokat, melyek olyan súlyos gondokat idéznek elő, mint a biológiai sokféleség visszaesése, a táplálkozó- és élőhelyek megfogyatkozása vagy a helytelen vízhasználatból adódó problémák. Kezdjük először kicsiben, s ha kell, kérjünk segítséget! Ismerősöktől, közösségi kertektől, Facebook csoportoktól, kertbarát köröktől, civil szervezetektől is kérdezhetünk, de nagyon sok információ érhető el könyvekben és a világhálón is. Kertészkedjünk környezet- és természetkímélő módszerekkel, igyekezzünk természetes vagy természetközeli zöldfelületeket kialakítani, komposztáljunk, és segítsük a helyi állatvilág megmaradását. Ültessünk könnyen termeszthető paradicsomot, céklát, borsót, salátát, hagymát, szamócát – az első termés betakarítása után már biztosan belevágunk a következő évben is!

  

Az otthon termesztett zöldségek, gyümölcsök környezetkímélőbbek 

 

Legyünk mértékletes fogyasztók!

A túlfogyasztás az egyik legégetőbb probléma a világ fejlettebb országaiban. Általában többet vásárolunk és fogyasztunk, mint amire valójában szükségünk van. Megvesszük a sokadik akciós pulóvert, csak azért mert tetszetős és olcsó; nem azért, mert nincs elég. A hűtőben gyakran akad valami, ami megromlik, mert nem tudjuk időben megenni. A kenyér ránk szárad; a vizet folyatjuk, mert úgyis átalányt fizetünk; a polcokon pedig számos olyan tárgy és használati eszköz sorakozik, ami tulajdonképpen felesleges, mert vagy nem, vagy csak nagyon ritkán használjuk.

Legyünk tudatos vásárlók és fogyasztók! Gondoljuk át előre, mire és mennyire van valójában szükségünk, ne engedjünk az akciók csábításának, az impulzív vásárlásnak! Ne vásároljunk ritkán (ki)használt eszközöket, ilyeneket inkább kérjünk kölcsön vagy béreljünk! Kevesebb eszköz, tárgy legyártása egyben kevesebb környezetterhelést, energia- és nyersanyag-felhasználást is jelent! Ha kicsit is odafigyelünk erre, rövid időn belül megváltozhatnak vásárlási és fogyasztási szokásaink, ezzel pedig sokat tehetünk bolygónk erőforrásainak megőrzéséért.

 

Ne dobjuk ki, inkább adjuk tovább!

A feleslegessé vált, de még jó állapotú holmiknak nem a kukában vagy a lomtalanításban van a helye. Az ilyen használati eszközöket, ruhákat, tárgyakat adjuk tovább, hogy segélyszervezetek, családsegítő körök, civil szervezetek, adományboltok, újrahasználati központok segítségével eljuthasson azokhoz, akik még hasznát látják. Jó megoldás a garázsvásár vagy a cserebere-börze is, amit akár baráti társaságban, akár szélesebb körben is megszervezhetünk. Minél több tárgyat, holmit tudunk minél hosszabb ideig használatban tartani, annál kevesebb új termék legyártására van szükség. Ezzel pedig kíméljük a Föld erőforrásait, nyersanyagait, kevesebb energiát fogyasztunk, és kisebb környezetterhelést okozunk.

 

Termeljünk kevesebb hulladékot!

A fogyasztói társadalom egyik ismérve a túlzott hulladéktermelés. Bár a megoldást sokan a szelektív gyűjtésben és az újrahasznosításban látják, az újrahasználat és a megelőzés mégis fontosabb és célravezetőbb a probléma orvoslásához. Manapság már sokféle praktika került (újra) köztudatba, legyen szó a vásárláshoz magunkkal vitt vászonszatyorról, a többször használatos kulacsról vagy éppen a mosható pelenkáról. A Zero Waste, avagy a Nulla Hulladék megközelítés már itthon is terjedőben van, számos cikk, blog, könyv, szervezet - és nem utolsó sorban a média - foglalkozik a témával. Inspiráló példák, tippek és ötletek sokszínű tárháza segíti azokat, akik számára fontos kérdés, hogy a hulladékhegyek ne növekedjenek, hanem inkább csökkenjenek.

 

Ültessünk fákat, cserjéket, virágokat!

Az éghajlatváltozás negatív hatásai már most is sokfelé, sokmindenben érzékelhetőek. Szélsőséges időjárási viszonyok, hosszantartó aszályos időszakok, hőhullámok, tartós kánikula csak néhány azok közül, amiket - főként a városokban - nehezen viselünk. Fák, cserjék, falakra futó növények ültetésvel segíthetünk a légszennyezés problémáján, a hőszigetek kialakulásának megakadályozásában, búvó- és táplálkozóhelyet teremtünk élőlények egész sorának, és nem utolsó sorban árnyékot nyerünk, mely igazán jól jön a forró nyári időszakokban. Virágok telepítésével növeljük a biodiverzitást, élőhelyet biztosítunk a beporzóknak és más rovaroknak, állatoknak. Mindezt megtehetjük saját kertünkben, balkonon, ablakban, gangon, tetőteraszon vagy parkban és más közterületen, a lényeg, hogy zöldítsünk be minél több területet és felületet! S ami fontos, ne csak ültessünk, de gondozzunk, öntözzünk is rendszeresen!

 

Nem kell szuperhősnek lenni, és minden elképzelhető zöld ötletet megvalósítani, de ha azt elérjük, hogy a környezettudatosabb döntések szemléletmódunk és hétköznapjaink részévé válnak, máris sokat teszünk a bolygónkért és az utánunk érkező generációk élhetőbb jövőjéért. 

 

©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
Mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért

Mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért

Van otthon javíthatatlan mobiltelefonod? Segíts vele!
Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés...

Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés...

Avagy mi köze a környezetvédelemnek a Fekete Péntekhez?
Mihez kezdj az avarral?  5+1 tipp a környezetvédelem jegyében

Mihez kezdj az avarral? 5+1 tipp a környezetvédelem jegyében

Égetés? Zsákolás? És az alternatívák?
7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

Egy természetközelibb kerttel is sokat tehetsz az élővilág, a biológiai sokféleség megőrzéséért. Hogyan? Íme, néhány egyszerű és költségkímélő tipp!
Hogyan óvhatod Te is bolygónk vízkészleteit?

Hogyan óvhatod Te is bolygónk vízkészleteit?

Akár csapból folyik, akár természetes ökoszisztémák formájában találkozunk vele, a víz olyan kincs, ami egyre inkább aranyat ér. Íme néhány tipp, hogyan vigyázhatsz rá Te is!
Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Szerinted is probléma, hogy mennyi szemetet termelünk? Hallottál a tengerekben úszó szemétszigetekről? Úgy véled, hogy egyszer használatos tárgyakat készíteni véges energiaforrásból pazarlás? Akkor idén csatlakozz Te is a "Műanyagmentes Július" kampányhoz!
Újrahasználati Központban jártunk

Újrahasználati Központban jártunk

Tetszett előző cikkünk a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról? Kíváncsi vagy, hogyan működnek a gyakorlatban? Képes élménybeszámolónkból kiderül!
12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!
Faültetési tippek

Faültetési tippek

A tavasz és az ősz a fák és bokrok telepítésének elsődleges időszaka. Ilyenkor érdemes előre tervezni és néhány csemetét, cserjét elültetni, hiszen az egyre forróbb nyarak idején nagy szükségünk van az árnyat adó zöldre. Praktikus tippek és tanácsok az ültetéshez.
Kapcsolódó termékek
Vászontáska - 38x42 cmVászontáska - 38x42 cm
készleten
699 Ft 699 Ft/1 db
kosárba
- 14Mel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméterenMel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméteren
nem rendelhető
4 990 Ft4 290 Ft 4 290 Ft/1 db
Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)
készleten
5 590 Ft 5 590 Ft/1 db
kosárba