Magazin

A "sörkollektor" - Bevezetés

A sörkollektor elnevezés egy házilag is elkészíthetõ, napenergiát hasznosító, ötletes fûtési rendszert takar. Pontosabban ez egy kis költségvetésû szerkezet, mely a meglévõ fûtési rendszer rásegítésére szolgál. Használatával csökkenthetõ egy családi ház fûtési költség. Elkészítése igényel némi barkács-tehetséget, de nem ördöngösség.

Mûködési elve a következõ: a kollektor fõ (hõgyûjtõ) része egymáshoz ragasztott sörös vagy üdítõs dobozok sorozata, melyek feketésre lettek festve. Ezek belsejében, a napsütés hatására, a levegõ felmelegszik, melyet azután közvetlenül egy helyiség fûtésére használhatunk. A rendszer a szobára nézve zárt, vagyis a levegõt a szobából veszi, és oda engedi vissza, míg maga a kollektor a ház falára kívülrõl kerül felszerelésre. A kollektor csövek egy megfelelõen kialakított zárt dobozban kerülnek elhelyezésre, mely a hõveszteség minimalizálását szolgálja. A levegõ keringtetését kisméretû számítógép ventillátorokkal lehet megoldani, melyek szinte hangtalan mûködésûek.

Egy elkészült sörkollektor


A cikksorozat folytatásában, egy ilyen kollektor házilagos elkészítésének részleteit mutatja be Apukám.


Karcagi Péter


A cikksorozat többi része:
A sörkollektor készítése I.

Kapcsolódó cikkek
Napbajnokok, zöldvárosok

Napbajnokok, zöldvárosok

A magyar települések gondolkodtak, megújuló erõforrásokra váltottak – és nyertek! A közel 200 induló közül 23 város és falu nyerte el 2011-es a Napkorona, illetve Biomassza Bajnokságok díjait és különdíjait. Számos példaértékû beruházás született.
A sörkollektor készítése I.

A sörkollektor készítése I.

Hogy mi a „sörkollektor”? Akit a téma részletesebben is érdekel, az bõséges információt talál a www.sorkollektor.hu honlapon. Én is ez alapján indultam ki, és ez a leírás egyfajta, a rendelkezésre álló anyagok felhasználásával megvalósított „sörkollektort” mutat be.
Napkollektorok a Magyar Postánál!

Napkollektorok a Magyar Postánál!

Immár a nagyobb vállalatok is a megújuló energia hasznosítás felé fordulnak. Jelen cikkünkben a ZöldBolt kiemelt partnerének a Magyar Posta Zrt.-nek a napkollektoros rendszerét mutatjuk be, amely beruházást a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft valósított meg.
Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

A Frankfurt közelében található SonnenPark bemutatásáról szóló cikk folytatása.