Magazin

A törzsi lét a kiút?

Daniel Quinn "A civilizáción túl" (Beyond Civilization) címû könyve érdekes szemszögbõl tekint jelenlegi társadalmi berendezkedésünkre, s annak erõsen megkérdõjelezhetõ fenntarthatóságára. Quinn szerint "az emberiség következõ nagy kalandja" lesz meglelni a kiutat, s elindulni az új ösvényen.
"Egyszer volt, hol nem volt, egy bizonyos bolygón kifejlõdött az élet, mely rengetegféle szociális szervezõdést hozott létre, csoportokat, falkákat, hordákat, nyájakat, rajokat és így tovább. Egy faj, melynek egyedei különösen intelligensek voltak, kifejlesztettek egy egyedi szociális szervezõdést, amit úgy nevezünk: törzs. A törzsi életforma évmilliókon át jól mûködött, mígnem egy nap úgy döntöttek, hogy kísérletet tesznek egy újfajta szociális szervezõdéssel, a civilizációval, ami a törzsi berendezkedéssel ellentétben hierarchikus felépítésû volt. 

Nemsokára a hierarchia tetején lévõk hatalmas luxusban éltek, élvezhették a tökéletes kényelemet és mindenbõl az elérhetõ legjobbat. Alattuk egy nagyobb réteg meglehetõsen jól élt, nem volt mire panaszkodniuk. Viszont a tömegek, akik a hierarchia alján kaptak helyet, a legkevésbé se szerették ezt az egészet. Úgy éltek és dolgoztak, akár a málhás állatok, az életben maradásért küzdve.


- Ez nem mûködik – mondták a tömegek – A törzsi élet jobb volt. Vissza kellene térnünk hozzá.

- De a hierarchia vezetõi azt mondták nekik – Azt a primitív életet örökre magunk mögött hagytuk. Nem térhetünk vissza.
- Ha nem mehetünk vissza – mondták a tömegek – akkor menjünk elõre, valami jobb felé.
- Az nem lehetséges – mondták az uralkodók – mert semmi más nem lehetséges. Semmi nem létezhet a civilizáción túl. A civilizáció egy végleges, felülmúlhatatlan találmány.
- De hát egyik találmány se felülmúlhatatlan. A gõzmotort felülmúlta a benzinmotor. A rádiót felülmúlta a televízió. A számológépet felülmúlta a számítógép. Miért pont a civilizáció lenne más?
- Nem tudjuk miért más – mondták az uralkodók – egyszerûen csak az.

De a tömegek ezt nem hitték el – és én sem."


Kultúránk börtönébõl az egyik menekülési útvonal az Új Törzsi Forradalom – állítja Daniel Quinn, amerikai író, az Izmael szerzõje. A börtön falai gazdaságiak, és az hogy valahogy meg kell élnünk, a börtön falai mögött tart bennünket.

Ám egyre több ember látja, hogy a falakon túl valami jobb várja - ami másfelõl nem valaminek a „feladása”. A menekülési útvonal a civilizáción túlra vezet, túl azon a valamin, ami kulturális mitológiánk szerint az emberiség végsõ találmánya. A menekülési útvonal az emberiség következõ találmányához vezet. Ez pedig az új törzsi gazdaság.

A szerzõ szerint a törzsekben élõ emberek épp annyira voltak ökológiailag fenntarthatóak, mint a falkákban élõ oroszlánok vagy a csapatokban élõ páviánok. A törzsi lét nem olyasvalami volt, amit leültünk és kiagyaltunk, hanem a természetes kiválasztódás ajándéka, ami bizonyította sikerességét – nem tökéletes, de olyan valami, amin nagyon nehéz tovább javítani. A mostani rendszert jellemzõ hierarchia viszont nemcsak azt bizonyította, hogy tökéletlen, hanem hogy katasztrofális mind a Föld, mind saját magunk számára.

Az emberiség következõ kalandjáról szóló eszmefuttatás az alábbi linken érhetõ el: Daniel Quinn: A civilizáción túl

A forrás és a fenti fordítást tartalmazó honlap ITT érhetõ el 

 
Kapcsolódó cikkek
A törzsi lét a kiút?

A törzsi lét a kiút?

Daniel Quinn "A civilizáción túl" (Beyond Civilization) címû könyve érdekes szemszögbõl tekint jelenlegi társadalmi berendezkedésünkre, s annak erõsen megkérdõjelezhetõ fenntarthatóságára. Quinn szerint "az emberiség következõ nagy kalandja" lesz meglelni a kiutat, s elindulni az új ösvényen.