Magazin

Adjunk esélyt az ételnek!

Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezõinek számát is. Most a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szemléletformáló programot indított.
 

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül évi 1,3 milliárd tonna kerül kidobásra. Európában és Észak-Amerikában csak a lakossági fogyasztás során keletkezõ élelmiszer-hulladék fejenként átlagosan körülbelül 100 kg. Magyarországon évente összesen körülbelül 1,86 millió tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, ebbõl 400 ezer tonnányi a lakossági élelmiszer hulladék, ez háztartásonként átlagosan 100 kg-ot jelent.

A lakossági élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minden egyes emberre és családra szükség van. Csak akkor lehet jelentõs mértékben csökkenteni a pazarlást, és ezáltal visszaszorítani az élelmiszerárak növekedését, az éhezést és a környezeti ártalmakat, ha saját háztartásunkban valamennyien törekszünk az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.


A világon keletkezõ élelmiszerfeleslegnek már a fele is elegendõ lenne az összes éhezõ ellátásához. Az Élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobásra kerülõ élelmiszerek mennyisége jelentõsen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában „Esélyt az Ételnek” címmel szemléletformáló programot indított el. A honlapon élelmiszerpazarlás hátterével kapcsolatos információk mellett hasznos tippeket is olvashatunk arról, hogy mit tehetünk mi magunk az ügy érdekében. Az információk mellett hasznos alkalmazásokat is találunk, mint például a bevásárló lista készítõ vagy recept keresõ maradék alapanyagokból, és aki szeretné, egy kis játékban is kipróbálhatja magát. - olvasható a Tudatos Vásárló cikkében.

UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE. 
Kapcsolódó cikkek
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Franciaország pálmaolaj adót tervez!

Franciaország pálmaolaj adót tervez!

A globális gazdaságban óriási kereslet van erre az olcsó olajra, ami miatt hatalmas mennyiségű őserdőt égetnek fel, milliók fulladoznak, kihalás szélén álló fajok kerülnek veszélybe, és a klímaváltozást is súlyosbodik. Franciaország ez ellen szeretne tenni egy új törvényjavaslatban. Vajon sikerülni fog nekik?
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.