Magazin

Bemutatkozik a HuMuSz

A HuMuSz, azaz a Hulladék Munkaszövetség 14 magyar környezetvédõ csoport szövetségeként mûködõ, független társadalmi szervezet. Országos hálózatról van szó, mely 1995 óta tevékenykedik a hulladékgazdálkodás - megelõzés, hasznosítás és ártalmatlanítás - területén.

 

A szervezet megalakulása óta azon munkálkodik, hogy csökkenjen a hulladékok mennyisége; illetve hogy ráébressze az embereket arra az egyszerû tényre,  miszerint a szemét keletkezése nem „magától értetõdõ” dolog, hanem gondolkodásmódunk, szokásaink, döntéseink "eredménye". A HuMuSz a ma „megszokott" módon nem politizál. Szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt, illetve tõlük anyagi támogatást nem fogad el. Országgyûlési képviselõjelöltet nem állít, és nem támogat.

Jól bevált elvek szerint, változatos eszközökkel dolgoznak: akciókat szerveznek, lakossági tanácsadó irodát mûködtetnek, honlapokat szerkesztenek, kiadványokat írnak, pereskednek, szakvéleményeket fogalmaznak, lakossági elõadásokat szerveznek, filmet forgatnak, kiállítást szervezenek vagy épp gyerekeket oktatnak játékos módszerekkel. Programjaik közt olyan témák szerepelnek, mint a „Nulla hulladék” projekt, mely megelõzésrõl, fogyasztáscsökkentésrõl, újrahasználatról, komposztálásról, szelektálásról szól. Céljuk közös cselekvésre buzdítani mindenkit azzal kapcsolatban, hogy a fejlõdés ne pazarlást jelentsen, hanem a készletek minél gazdaságosabban használatát és igazságosabb elosztását.
Több mint 15 éve jelenik meg független, szakmai folyóiratuk a KukaBúvár. Mivel a növekvõ hulladékhegyek kezelése önmagában nem elég, ezért a negyedévente kiadott lap azt igyekszik - könnyed és közérthetõ formában – bemutatni, hogy a reklámok hogyan gerjesztik a fogyasztást, és az esztelen fogyasztás hogyan alakítja az erõforrásokat környezetterhelõ hulladékká. Olvasható benne a humoros okfejtéstõl kezdve, a gyakorlati jó példák bemutatásán át szakmapolitikai írásig sok minden. A KukaBúvárból most minden egyes vásárlónk egy példányt kap ajándékba tõlünk - a készlet erejéig.
Aki pedig egyetért a HuMuSz egy mondatban is megfogalmazható törekvéseivel - „Kevesebb szemetet!” - és szívesen támogatná a szervezet munkáját, az felajánlhatja számukra adója 1%-át a hulladék-megelõzés szemléletének terjesztésére. Adószámuk: 18529904-2-43