Magazin

Beszélgetés a közösségi mezőgazdálkodás magyar példáiról

A közösségi mezőgazdálkodás mára ismert fogalom lett. A Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan magyar kezdeményezésekkel szeretné megismertetni az érdeklődőket, melyek követendő példát nyújthatnak. A december 13-i, ingyenes programra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. A közösségi mezőgazdálkodás mára már Magyarországon is ismert fogalom lett.

 

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal olyan magyar közösségi kezdeményezésekkel szeretné megismertetni az érdeklődőket, amelyek követendő példát nyújthatnak sokak számára.

Időpont: 2013. december 13. (péntek), 16.30-19.00 Kérjük, a kezdés előtt érkezz legalább negyed órával.

Helyszín: MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.), Galagonya terem

A részvétel ingyenes, de a terem befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. (Regisztrálni ezen a linken lehet.)

Eladók:

  • Aldea Benedek, az Ökotársulás Közösség egyik alapító tagja - Az önellátást szerették volna a gyakorlatban megvalósítani azok a budapesti családok, akik a nógrádi Herencsényben közösen földet vásároltak és a falusiak bevonásával ökológiai gazdaságot alakítottak ki. Mára a kezdeményezés olyan sikeres, hogy sokan igyekeznek tőlük tanulni. (INFO)

 

  • Füzi Imola, a Birs Vásárló Közösség főszervezője - Egy baráti társaság és egy lelkes biogazda hívta életre idén tavasszal a Birs Vásárló Közösséget Budapesten. Kiderült, hogy a tyúkhúr finom és a közösségi mezőgazdálkodás működőképes rendszer. Az első év sok-sok tapasztalata mindenkinek hasznos, aki saját közösség szervezésén gondolkodik. (INFO)

 

  • Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa - A Tudatos Vásárlók Egyesülete több éve népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást. Annak érdekében, hogy ezek a kezdeményezések Magyarországon is elterjedjenek, helyi közösségeknek szervezett képzéseket, kiadványt készített, és rendszeresen szervez rendezvényeket a téma iránt érdeklődőknek. (INFO)

 

  • Pető Áron, a szigetmonostori Biokert gazdálkodója - A szigetmonostori Biokert az első fecskék között van: három éve teljes egészében a közösségi mezőgazdálkodás francia modellje, az AMAP-rendszer szerint értékesít. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy az érdeklődők idén már csak egy 10 fős várólistára iratkozhattak fel. (INFO)

 

Az előadások után lehetőség nyílik majd a beszélgetésre.

Bővebben a közösségi mezőgazdálkodásról>>>

További információk: Perényi Zsófia (zsofi@tve.hu)