Magazin

Bogárháton - gyerekfoglalkozások

A rovarok, bogarak világa nem mindenkihez áll közel. Sokan nem is gondolnak rá, milyen fontos szerepet töltenek be a természetben, s hogyan kapcsolódnak a környezetvédelem fontos kérdéseihez. Ezen igyekszik segíteni a „Bogárháton” program mesés előadásaival és játékos foglakozásaival. A hazai környezeti nevelés egyik igazán szép példája.

A „Bogárháton” projekt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület programjaként azt a célt tűzte ki, hogy megismertesse a rovarok különleges világát kicsikkel és nagyokkal egyaránt. Az interaktív előadások észrevétlenül is rámutatnak arra, hogy bizony sok kapcsolódási pont van e kevéssé ismert élőlények és a környezetkímélő életmód, bolygónk megóvása között. Az állatok és növények bemutatásán túl tehát a természet- és környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap a programban.

 

 

A Magyarországon egyedülálló tematikával, interaktív módon, fejlesztő pedagógiai és élménypedagógiai elemekkel bővített bemutatókat a szervezők tematikusan ajánlják az óvodások, iskolások, művelődési házak, könyvtárak, fesztiválok, táborok számára. A foglalkozásokat nemcsak a közvetlen és gyereknyelven jól megfogalmazott előadások, de makettek, élő rovarok és – színes, vidám - egyedi játékok teszik felejthetetlenné. Valóban nagy élmény minden gyerek számára.

A Bogárháton csapata több állomásos bemutatókat dolgozott ki, ahol külön előadók foglalkoznak a csoportokkal. A négy állomásból álló bemutató témái 2016-ban a következők:

  • Bogara…zoo a Bogaras bácsival, avagy mit kell tudni a rovarokról?
  • Az év rovarának (mezei tücsök) és az év emlősének (denevér) bemutatása; a ciripelés titkai, tücsökzenekar
  • A vizes élőhelyek rovarvilága; az év halának (compó) és az év hüllőjének (kockás sikló) bemutatása; bogármentés a vízből, szemétszedés a „Dunából”.
  • Az ásványok különleges világa; barlangok Magyarországon, érdekes ásványok és gyógyhatásaik, Masaru Emoto és a vízkristályok

A bemutató időtartama 2 órás, fél órát töltenek a csoportok egy-egy állomáson.

 

További képek és videók a foglalkozásokról a www.bogarhaton.hu oldalon

 

Keretmesés előadások

2016. Víz világnapja alkalmából: Mentsük meg Fodrozót, a vízi tündért!

A vízi tündért fogva tartja egy lápi lidérc, ezért elapadtak a források. A Bogárréten lakó rovarok Bogaras bácsi, Katica és a gyerekek segítségét kérik a kiszabadításához. Környezettudatos, interaktív, különleges mesés előadás, ahol a szereplők is a nézők közül kerülnek ki.

2016. Föld napja alkalmából: Mentsük meg a Földet!

Bogárrétre valakik egy csomó szemetet dobnak, amely veszélyezteti az ott lakók életét. Bogaras bácsi és Katica, no meg a gyerekek újból segítenek, hogy a rét és a Föld is megmeneküljön.

2016. nyár Bogárréti Rózsabogár Fesztivál

Tombol a hőség. Egyre több rovar jelentkezik szálláshelyért a közelgő Rózsabogár fesztivál miatt. Időközben eltűnik a fesztivál díszvendége. Vajon hol lehet? Ismét segít Bogaras bácsi, Katica és a gyerekek. A mesés előadásokban különleges feladatokat kell a beöltözött gyerekeknek teljesíteni, miközben a közönség megismerkedik a rovarszereplők életével, s megismeri a környezetvédelem fontosságát.

A kellékek, játékok zömmel hulladékból készülnek, a Bogárháton csapata ezzel is szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód jelentőségére.

A méhcsalád egy napja - csoportjáték

A középsős és felsős óvodások, valamint az alsó tagozatos iskolások részére adaptált játékban mindenki felöltözik, és a vezetőkkel közösen eljátsszák egy méhcsalád egy napját. Szórakoztató, vidám és tanulságos foglalkozás, amit szinte abba sem lehet hagyni!

Eddig több mint 15.000 néző látta a „Bogárháton” bemutatókat. 150 óvoda, iskola, illetve művelődési házak és könyvtárak adtak otthont a programnak, melyek minden alkalommal nagy sikert arattak.

A programról bővebben a www.bogarhaton.hu honlapon olvasható. A projekt vezetője és ötletgazdája - valamint a Bogaras bácsi megtisztelő név tulajdonosa - Sasvári Zoltán, aki szeretettel várja az érdeklődők jelentkezését a 0670-7790847 telefonszámon.