Magazin

Bringakölcsönzés Lille-ben

Útjára indult az észak-franciaországi Lille városának „BuBi”-ja, vagyis közösségi kerékpárkölcsönzõ rendszere. A V’lille-nek két fontos specialitása van a hasonló, Párizsból, Bécsbõl vagy Barcelonából ismert kerékpárkölcsönzésekhez képest.

Az egyik maga a kerékpár; a Decathlon sportáruházakról ismert, az Oxylane csoport által gyártott b’Twin Velo50 modell, vagyis egy városi kerékpármárka speciális kiadásának használata. A másik a hosszú- és rövidtávú kerékpárbérlés egy rendszeren belüli alkalmazása; rövid távra terminálokon csere-rendszerben, hosszú távra pedig otthon, munkahelyen vagy egyszerûen az utcán tárolhatják a fix, „lízingelt” kerékpárokat.

1100 darab b’Twin típusú kerékpárt helyeznek el összesen 110 önkiszolgáló terminálnál Lille belvárosában. A terminálok egymástól 300 méterre találhatóak. Ha a kívánt állomáson már nincs szabad hely, egy képernyõ jelzi a három legközelebb fekvõ, szabad hellyel rendelkezõ állomás elhelyezkedését. További 3000 darab pedig lízingrendszerben az ingázók számára áll rendelkezésre. Ezeknél (mivel nem automatikusan záródó termináloknál helyezik el õket) lopás ellen U-lakatot biztosítanak és a hátsó kerék kulccsal zárható (mint például a holland kerékpároknál). Amellett, hogy a zárak védik a kerékpárt, egy 200 eurós biztonsági letét véd a vandálok okozta károk ellen. Ez az összeg csak megsérült, ellopott, vagy 24 óra elteltével vissza nem hozott a kerékpárok esetén kerül lehívásra.


A V'lille kerékpárokat a Decathlon sportáruházakról és a b'Twin kerékpárosmárkáról ismert Lille-i Oxylane csoport tervezte és gyártotta. A kerékpároknál felhasználták egyrészt a b’Twin ergonomikus városi kerékpárok terén gyûjtött tapasztalatát, valamint a párizsi Velib tanulságait. Ott a legnagyobb költségtényezõnek a karbantartás bizonyult, ezért e tekintetben lényegesen egyszerûbb és így olcsóbb modelleket fejlesztettek a „civil” kerékpároknál is ismert alapokra. A karakterisztikus design a város színeivel (vörös és fekete) a lokálpatriotizmust, illetve a hátsó kerekek beburkolásával (és így a hosszú felsõruházat beakadását gátolva) a praktikumot szolgálják.


RÖVID- ÉS HOSSZÚTÁVÚ ELÕFIZETÉSES RENDSZER

A rövid távú bérlés esetén az önkiszolgáló kerékpár elõfizetési ára 1,40 euró egy napra, 7 euró hetente és 36 euró egy évre. Az ilyen elõfizetéssel rendelkezõk számára az elsõ fél óra ingyenes, az utas, ha nem viszi vissza 30 percen belül a kerékpárt, akkor a plusz fél óra után fizet 1 eurót. Elõfizetni az interneten, vagy bármely állomáson hitelkártyaolvasóknál lehet. Hosszú távú bérlés esetén az árak 5 eurótól 36 euróig terjednek. A V’lille-nél mód van arra, hogy kerékpárt béreljenek és otthon tárolják, 1 hónapos (5 €), 9 hónapos (€ 27) vagy 12 hónapos (36 €) idõtartamra

Táska, gyermekülés bérelhetõ. A város ezért a szolgáltatásért 6,8 millió eurót fizet évente a Transpole-nak, a Lille-i BKV-nak, a delegált közszolgáltatás ellenértékeként. A Lille-i forgalom 70%-át nagyon rövid utak adják ki (rövidebbek, mint 3 km) és a lakosság 71%-a kinyilvánította készségét arra, hogy biciklizzen  - olvasható a Greenfo hírportálon.

A kezdeményezésrõl készült VIDEOFILM itt tekinthetõ meg.

 

 
 
Kapcsolódó cikkek
Elindult a Bubi, az első budapesti közbringarendszer

Elindult a Bubi, az első budapesti közbringarendszer

Budapest új közösségi közlekedési lehetőségeként szeptember 8-án elindult a fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi. Jegyet venni a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a MOL Bubi weboldalán lehet, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban.
Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Tágas terek a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, jól értelmezhető kerékpáros jelzések, olcsó és praktikus megoldások. Az olaszországi Bolzanoban fontos a kerékpáros életforma terjesztése, segítése.
Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Az osztrák fõváros 23. kerületébe tervezett lakóparkban, a Bike City-ben garázs helyett éves bérletet, osztott használatú autókat és elektromos kerékpárokat bocsátanak a lakók rendelkezésére.

Menjen a strandra biciklit szereltetni

Egy akció keretében augusztus 28-ig ingyenesen átvizsgálják a biciklivel a strandra érkezõ fürdõvendégek kerékpárját Bécsben. A kisebb hibákat egybõl meg is javítják.