Magazin

Csak reklámfogás a környezetbarát tisztítószer

Környezettudatos tisztítószereket tesztelt a neves Which? lap. A vizsgálatok szerint a környezetbarát marketingjelzõkkel teleaggatott termékek egyáltalán nem jobbak a környezet számára.

 


Tizennégy környezetbarátként hirdetett háztartási cikket - például WC-tisztítókat, mosogatógép-tablettákat, pelenkákat - vizsgálva a szakértõk azt állapították meg, hogy nincs meggyõzõ bizonyíték arra, hogy ezen termékek valóban kisebb kockázatot jelentenének a környezet számára. A vizsgált termékek között egyaránt szerepeltek világszerte ismert márkák (Ariel, Persil), és az áruházláncok (Asda, Tesco) saját márkás termékei.


A megállapítások között szerepel például, hogy nincs hiteles bizonyíték arra, hogy a hagyományos termékekkel szemben a "zöld" háztartási tisztítószerekben található vegyszerek kevésbé lennének károsak a vízi környezetre. Összetevõik sok esetben szinte teljesen megegyeznek a hagyományos termékekével. A "Tesco Naturally" egyik termékét például azzal reklámozzák, hogy nem tartalmaz foszfátokat, és nem hagy maga után veszélyes maradványokat. Nos, a hasonló - ám nem környezetbarátként hirdetett - termékek sem.


A kutatók szerint általánosságban összesen annyi a különbség, hogy a környezetbarátként reklámozott termékek valamelyest hamarabb bomlanak el.


Martyn Hocking, a Which? szakértõje szerint ha egy gyártó "eco" jelzõvel illeti termékét, elegendõ és egyértelmû bizonyítékokat kell mutatnia arra, hogy az adott áru valóban kevésbé szennyezõ.Forrás: Pénzcentrum / Fogyasztok.hu

Kapcsolódó cikkek
Bambusztextil: környezetbarát vagy zöldrefestés?

Bambusztextil: környezetbarát vagy zöldrefestés?

A bambusz számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt könnyen aggatható rá a környezetbarát címke. Azonban nem mindegy, hogy hol, hogyan termelték, és miként dolgozták fel. Semmiképp ne higgy azonnal a 100% bambusz feliratoknak!
Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Körülbelül egy évvel ezelőtt több millió hektár élettel teli trópusi esőerdő és tőzegmocsár égett le Indonéziában, köztük az orángutánok utolsó élőhelyeinek nagy része. Vajon mit tesznek a nagyvállalatok, hogy ne folytatódjon ez az őrület?