Magazin

Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel

Ízes biozöldségek a szigetközi mesevilágból. Ismerjétek meg Czina Ferit és feleségét, Payr Annát, akik közel 50 családot látnak el zöldségekkel Mosonmagyaróváron és környékén közösségi gazdaságukból!

A Dunaszigeti zöldségközösség Dunasziget Nagysziget részén található, csendes környezetben, távol a község központi részétől. Olyan, mint egy kis szigetközi mesevilág: szépen felújított százéves vályogház bújik meg a fák ölelésében, a telek végében a holtággal, madárcsicsergéssel, ahol a gyerekek, Bori és Misi egész nap kint játszhatnak a szabadban.

A rendszer, amit Anna és Feri mára felépítettek komplexebb és természetszerűbb, mint egy szokványos biogazdaság. Fontos szerep jut a kertészeten kívüli területeknek: ezek az élőhelyek mind szükségesek ahhoz, hogy a gazdaság jól és természetesen tudjon működni, egyensúlyban legyen. Az összetett élőhely-rendszernek és a gondos tervezésnek köszönhetően alig van szükség növényvédelmi beavatkozásra - olyan környezetet alakítottak ki, ahol a növények egészségesen fejlődhetnek. Megteremtették a körforgást a gazdaságon belül, saját legelőn nevelkedő birkáik szolgáltatják a trágyát, és saját komposztot készítenek.

A kosárban átlagban 10 féle zöldség van, a múlt héten ezek voltak benne:

  • krumpli vagy sütőtök (választható volt),
  • brokkoli, karalábé, hónapos retek, vajrépa, cékla, paradicsom, kápiapaprika, fehérpaprika, zöldbab
  • választhatóan padlizsán/cukkini vagy patiszon,
  • póréhagyma, fokhagyma, 2 féle sárgarépa, petrezselyem gyökér, 1 csokor petrezselyem.

 

A zöldségközösség kínálatában a paradicsom is szerepel

 

Így indultak

Feri és Anna a kertészeti egyetemen találkoztak, ahol Feri kertészmérnöknek, Anna tájépítésznek tanult. Az egyetem befejezése után Dunaszigeten telepedtek le, mindketten érdeklődtek a biogazdálkodás iránt, szerettek volna vegyszerek és műtrágyák nélkül gazdálkodni.

2011-ben vásároltak saját telket, és a következő évben belevágtak a biogazdálkodásba. Az elején csak saját családjuk részére termeltek, ám már az első év végére látták, hogy minőségben és mennyiségben is bírják, így másoknak is tudnak majd termelni. Anna ekkor már kacérkodott a közösségi mezőgazdálkodás gondolatával, Feri még szkeptikus volt. Egy véletlen folytán 2012 őszén aztán részt vett a TVE egy svájci tanulmányútján, ahol több működő közösségi gazdaságot is megismert és látta, hogy ez a modell ideális lehet számukra is.

2013 tavaszán indult útjára a Dunaszigeti Zöldségközösség. Kicsiben kezdték, eleinte 5 egész zöldségkosárral 8-9 családot láttak el, és Feri még félállásban a szülei gazdaságában is dolgozott. 2014-ben a tagságot 15 nagy kosárra növelték és Feri már teljes állásban a közösségnek termelt. 2015-ben dupláztak, és elérték a 30 nagykosárnyi zöldséget, amit azóta is tartanak. Ekkor felvették Évit, aki a kertben segít a termesztéssel kapcsolatos feladatokban, Anna pedig elsősorban a gazdaság és a közösség ügyeit intézi.

Mikor? Mennyit? Hol?

  • Idén 30 nagykosárnyi zöldséggel 48 családot látnak el.
  • A kosarakba 45-50 féle zöldség kerül, ami egy szezonban eléri a 150 fajtát is. A friss zöldségek mellett a tagok fűszernövényeket, télen csírát, szárított chili paprikát és száraz babot is kapnak.
  • A szezon májusban kezdődik és következő áprilisig tart.
  • A heti átadások az időjárástól függően körülbelül november végéig tartanak, majd átállnak kétheti átadásokra, amíg következő tavasszal újra hetente tudnak friss zöldséget betakarítani.
  • Fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont maga a gazdaság.

 

A szezon májusban indul. Ha csatlakoznál, keresd Annát az info@dzk.hu email címen, a +36 70 335 6889 telefonszámon vagy a Dunaszigeti Zöldségközösség Facebook oldalán!

A gazdaság összterülete 2 hektár, amelyből 6000 m2-es a kertészeti rész, amit egy korábbi gyógynövényes rét feltörésével alakítottak ki. A rétből meghagytak részeket, hogy gazdagítsák a természetes területek számát. Ezekből nincs is hiány, hiszen a holtágnál fekvő keményfás galériaerdő és a kertészet körüli kaszálók és legelők is a gazdasághoz tartoznak.

Közeli és aktív közösség

Anna és Feri már a kezdetektől tudatosan helyi családokra építette a közösségét, és fontos számukra a személyes kapcsolat a tagokkal. Ha valaki érdeklődik a tagságról, meghívják a gazdaságba, bemutatják neki, mesélnek a rendszerről, megismerkednek – csak ezt követően lehet csatlakozni. Ahogy Feri megfogalmazta: a tagoknak termelnek, szinte a tányérig kísérik a zöldségeket, ezért is fontos, hogy ismerjék a tagokat. A fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont pedig maga a gazdaság. A kis távolság megkönnyíti a tagok bevonását és lehetőséget teremt a rendszeres találkozókra. Három gazdaságlátogatást szerveznek évente, amihez hozzájönnek még a téli időszakban a közös értékelő és tervező találkozók, nyáron fajtakóstolók, és arra is volt példa, hogy télen sétát szerveztek a befagyott holtágon.

További képek az eredeti cikkben és a zöldségközösség Facebook oldalán láthatók.  

Kapcsolódó cikkek
8 „zöld” teendő az őszi kertben

8 „zöld” teendő az őszi kertben

Itt van az ősz, itt van újra - de még mindig akad tennivaló a kertben. Hogy mi is? Íme néhány ötlet a környezetkímélő kertészkedés jegyében!
Minden, amit a pálmaolajról tudnod kell!

Minden, amit a pálmaolajról tudnod kell!

A pálmaolaj termelése rengeteg problémát okoz, és ha nem figyelsz oda rá, biztos hogy beférkőzik a kamrapolcra és a fürdőszobádba ez az összetevő. Cikkünkből kiderül, mi van a hátterében, és mit tehetsz te a károkozása ellen!
Veszprémben is Kosár Közösség indult

Veszprémben is Kosár Közösség indult

A Csalán Egyesület Kosár Közösséget indított útjára a minőségi helyi élelmiszerek kényelmes és gyors beszerezhetősége érdekében. Az internet kínálta lehetőségekkel élve, már webáruházukból is elérhetőek ezek a termékek.
Multiból a Paradicsomba

Multiból a Paradicsomba

Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Itt van mondjuk Kata és András, akik paradicsomtermesztésre adták a fejüket.
Lízingeljen tyúkot friss tojásért

Lízingeljen tyúkot friss tojásért

Néhány lelkes és környezettudatos vállalkozónak köszönhetően ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a városból, hogy a legközelebb lévő termelőtől friss és adalékmentes zöldségekhez, tanyasi finomságokhoz jussunk.
Új tanulmány igazolja a biotermények magasabb beltartalmi értékeit

Új tanulmány igazolja a biotermények magasabb beltartalmi értékeit

Egy a Newcastle University (UK) által vezetett nemzetközi szakértőkből álló csoport bebizonyította, hogy az ökotermelésből származó terményekben és az ökoterményekből készült élelmiszerekben 60%-kal magasabb az antioxidáns tartalom, mint a konvencionális gazdálkodásból származó termékekben.
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

A házi komposztálás nem igazán bonyolult vagy időigényes tevékenység; ráadásul a kertben keletkező szerves hulladék égetésével vagy kukába történő száműzésével szemben több előnnyel is jár.

Hogyan működik a közösségi mezőgazdaság?

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete február 22-én gyakorlati képzést szervez Vácon a téma iránt érdeklődőknek.
Kapcsolódó termékek
- 67Ökopóló - Termeld meg a zöldségedet! - nőiÖkopóló - Termeld meg a zöldségedet! - női
készleten
2 990 Ft990 Ft 990 Ft/db
kosárba
Natúr zöldségtisztító kefe - rostNatúr zöldségtisztító kefe - rost
készleten
1 190 Ft 1 190 Ft/db
kosárba
- 8Bakó Eszter: ZöldségmesékBakó Eszter: Zöldségmesék
készleten
1 950 Ft1 790 Ft 1 790 Ft/db
kosárba
Beszélgetések az önellátásról 1.Beszélgetések az önellátásról 1.
készleten
3 190 Ft 3 190 Ft/db
kosárba
Komposztáló láda, fa komposzt keret - fenyőbőlKomposztáló láda, fa komposzt keret - fenyőből
készleten
9 490 Ft 9 490 Ft/db
kosárba