Magazin

EnergiaKözösségek kerestetnek!

A Greendependment Intézet fiatal „energiavadászokat” és felnőtt „klíma-koordinátorokat” keres EnergiaKözösségek szervezésére! Az elmúlt 3 év sikeres programjaira építve idén is indul az energiamegtakarítási és életmód-zöldítési verseny sok értékes nyereménnyel.

Szeretne beruházás nélkül 10%, de ha kifejezetten találékony és elkötelezett, akár 20-25% energiát megtakarítani otthon? Tudni szeretné, mi köze hűtőszekrényének a gleccserolvadáshoz? Tudni szeretné, mi az a karbon-lábnyom és szívesen kipróbálna egy karbon-diétát? Már most is van sok energia-megtakarítási tippje, amiket szívesen megosztana? Tudna másoknak is segíteni, velük együtt energiát megtakarítani, és így saját háztartásán keresztül a globális problémák megoldásához is hozzájárulni?

Akkor jelentkezzen, mert a Greendependment Intézet fiatal „energiavadászokat” és felnőtt „klíma-koordinátorokat” keres EnergiaKözösségek szervezésére!

 

 

Az elmúlt 3 év sikeres programjaira építve idén ismét indul a díjnyertes EnergiaKözösségek energiamegtakarítási és életmód-zöldítési verseny sok-sok értékes nyereménnyel. Az „EON EnergiaKözösségek” programban a családok/háztartások csoportjai (ún. EnergiaKözösségek) versenyeznek az ország egész területén abban, hogy ki tud több (minimum 9%) energiát megtakarítani otthonában beruházás nélkül, és ki tud a legjobb megoldásokkal előrukkolni a kreatív feladatok kapcsán családja, közössége bevonásával.

Egy EnergiaKözösséget 5-10 háztartás/család alakít, a tagok lehetnek szomszédok, barátok, munkatársak, iskolatársak, művészeti, sport vagy vallási közösség tagjai, tehát bárki! A közösségeket felnőtt klíma-koordinátorok és 10 évnél idősebb fiatal energiavadászok fogják össze.

A versenyre felkészülés 2014. november-december során van, ekkor választja ki a koordinátorokat és energiavadászokat a GreenDependent Intézet, szervez számukra interaktív, informális képzést, valamint ebben az időszakban szerveződnek a közösségek, és történik az ún. referencia adatok, azaz a korábbi fogyasztási adatok összegyűjtése. Utána a verseny 2015. január 1. és 2015. május 31. között zajlik, ekkor kell minden hónap elején a mérőórákat leolvasni, valamint összesen 4 tematikus, a zöld életmód különböző területeit megcélzó feladatot megoldani.

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza, a legtöbbet megtakarító és legkreatívabb közösség díja 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány, amelyet környezetbarát és energiatakarékos termékekre lehet költeni, de értékes nyeremény várja a 2. és 3. helyezett közösségeket, és a minimum 9%-os megtakarítást elérőket is.

A verseny védnöke Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. EnergiaKözösségeket köszöntő beszéde itt olvasható.

A részvétel ingyenes, klíma-koordinátornak és energiavadásznak az ország egész területéről lehet jelentkezni 2014. november 20-ig!

Előzetes tudás nem szükséges, a résztvevőket a verseny során szakértők támogatják! További információk a www.energiakozossegek.hu oldalon találhatók vagy az info@energiakozossegek.hu címen kérhetők.

A program 2011-es indulása óta az energiaközösségek az alábbi eredményeket érték el:

  • 81 közösség alakult több mint 450 háztartás részvételével az ország számos településén;
  • a közösségek együtt több mint 450.000 kWh energiát takarítottak meg és 170 tonna CO2- kibocsátást kerültek el;
  • az egyes évadok nyertes közösségei 23-32% közötti energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest;
  • az energiaközösségek programhoz kapcsolódó rendezvények karbon-lábnyomát 250 őshonos gyümölcsfa ültetésével semlegesítették a résztvevők.

További információk, sajtókapcsolat: Vadovics Edina telefon: 20/512 188720/512 1887 e-mail: info@greendependent.org Egyházi Nikoletta e-mail: nikoletta.egyhazi@eon-hungaria.com

A 2013-2014. évadban nyertes Rezsiszelídítők energiaközösség beszámolója a Kislábnyom hírlevélben olvasható, ezen a linken. A 2013-2014. évad záró, díjkiosztó rendezvényének képes beszámolója előadásokkal itt megtekinthető.