Nem szeretnél teljesen lemondani a húsfogyasztásról, mégis szeretnéd ha táplálkozási szokásaiddal minél kevésbé terhelnéd a környezetet? Mutatjuk, hogyan.
Ennek a cikknek nem az a célja, hogy teljesen vegetáriánus vagy Isten bocsá’ vegán étrendre csábítsa azokat, akik nem tudják vagy határozottan nem is akarják elképzelni az életet hús nélkül. A cél sokkal inkább az, hogy megmutassuk hogyan lehet úgy húst fogyasztani, hogy közben nem feledkezünk meg a környezetről.
Hogy miért terheli jobban a környezetet a nem tisztán növényi étrend? Röviden, mert a húsnak, de még a tejtermékeknek is sokkal nagyobb az ökológiai lábnyoma mint a növényeknek, részben az állattartáshoz szükséges földterület és víz, részben például a bájosan kérődző szarvasmarhák által kibocsátott üvegházhatású gázok miatt.
Mit tehetsz Te?
Gyakorolj mértékletességet!
Kísérletezz és tapasztald meg mi az a legalacsonyabb hús mennyiség ami mellett egyensúlyban vannak a saját szükségleteid, a saját jólléted és a környezetért érzett felelősséged és próbáld meg tartani magadat hozzá!
Lehet, hogy elég, ha csak hétvégén eszel húst. Az is lehet, hogy hetente egy húsmentes napot tartasz jó szívvel. A lényeg, hogy tudd, hogy már azzal is teszel a környezetért, ha csak egy-egy étkezésből tudatosan mellőzöd a húst.
Sőt, az sem mindegy, hogy milyen állatot eszel: a szárnyasok ökológiai lábnyoma ugyanis sokkal kisebb, mint a négylábú társaiké.
Ha a húsról könnyedén lemondasz de a tejtermékek szerelmese vagy, tarts minden héten tejmentes napot!
A mentes napok tudatos beiktatása nem csak a környezetre lehet jó hatással. Az, hogy kitűzöl egy erőfeszítéssel járó célt amihez aztán tartod magadat, segíthet megtapasztalni, milyen erős is vagy. A sikerélmények halmozása pedig további sikerélmények táptalaja lehet, az élet bármely területén. Élvezd az erőt és szabadságot, amit egy kis fegyelem hoz az életedbe.

Húsmentes hétfő. Kép forrása: yumpu.com
Válassz fenntartható forrásból származó húst és tejtermékeket!
Az elfogyasztott húsnak nem csak a mennyisége, de a minősége is számít.
Ha teheted, kisebb helyi gazdaságoktól szerezd be a húst vagy a különböző feldolgozott húsipari termékeket (így a húsvéti sonkát is). Ha helyi termékeket választasz, még a szállítás jelentette környezetterhelést is megspórolhatod.
Ha mégis nagyobb üzletekben vásárolsz, olvasd el figyelmesen a címkét, hogy hormonmentes, szabad tartásban nevelkedett állattól származó hús kerülhessen az asztalodra. A Felelős Gasztrohős weboldalán találsz egy listát a keresendő ökocímkékről.
Ha tengeri halat szeretnél enni, válassz az MSC, vagyis Marine Stewardship Council címkéjével jelölt termékeket. Ezt a minősítést azok a halászok használhatják, akik tartózkodnak a halászati területek vagy a fajok túlhalászásától, az egyes halfajok kihalásához vezető módszerektől. A szervezet weboldalán találsz egy listát arról, hogy hol érdemes keresni ezeket a termékeket.

Válassz húst termelői piacról. Kép forrása: countryliving.com.
Hol érdemes húst venni?
Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha a termelői piacon vásárolsz. Ha nem tudod hol van a közeledben termelői piac, hasznosnak találhatod a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán elérhető piackeresőt. A kereső nem 100% naprakész ugyan, de kiinduló pontnak hasznos lehet. Ennél pontosabb a Slow Budapest térképe, jóllehet ez csak a fővárosra vonatkozik.
Már telefonos alkalmazás is elérhető erre a célra, a KofaGO.
Ha inkább házhoz szállíttatnád a fenntartható húsokat és egyéb állati eredetű termékeket, íme pár weboldal, ahol hasznos lehet, ha szétnézel:
- A kosaras zöldségkiszállítás fogalmát a Szatyorbolt hozta be a köztudatba. Tudtad, hogy a Szatyorbolttól háztáji húsokat is rendelhetsz, hogy aztán hetente 1-2 alkalommal átvehesd a kijelölt átvevő pontokon? Sőt, akár házhoz is kérheted a termelői finomságokat, csak úgy mint a NekedTeremtől.
- Az “Itt a szezon!” weboldalán nem romlandó élelmiszerekre (többek között hagyományos eljárással készült füstölt kolbászra vagy épp húsvéti sonkára) leadott rendelésedet másnap házhoz is szállítják neked Budapesten és vonzáskörzetében. Hetente egyszer pedig friss hús rendelésre is lehetőséged van ugyanitt, a Bring my meat Kft. termékeiből.
- Ami nem hús, de mégis ide kívánkozott: a Korosajt Műhely a Zalai dombságon legelésző boldog Jersey tehenek tejéből készít sajtokat, amiket több online felületen is megvehetsz. De ami igazán izgalmas, hogy a Korosajt Műhelynél lehetőség van a tehenek örökbefogadására is. Ez a lehetőség eredetileg éttermeknek és szállodáknak szólt, de most már a magánszemélyek is támogathatják a boldog bocikat, és a támogatásért cserébe később finom sajtokhoz juthatnak. Az örögbefogadási programról részletesebben a Streetkitchen oldalán is olvashattok.
- Ha szárnyasok, akkor mindenképp említésre érdemes a Reményfarm, ahonnan boldog csirkéket rendelhetsz nyersen vagy füsölve, budapesti vagy egri átvételi lehetőséggel.
- Ha már szárnyasok, szintén szólnunk kell a Táncoskertről, ahol tyúkot is lízingelhetsz. Egy évre előre lehet tyúkot bérelni, hogy rendszeresen háztáji tojás kerülhessen az asztalra és lehetőség van hústagságra is.
- És ha már húsvét és fenntarthatóság, muszáj szólnunk a Youtyúkról is. A Youtyúk boldog tyúkoktól származó tojásait több helyen is megtalálod (egyes csomagolásmentes boltokban is), de ha házhoz szeretnéd rendelni, akár gazdát is választhatsz, akinél tyúkot bérelhetsz, minimum 4 hetes időtartamra.
A lista közel sem teljes, szerencsére gombamód szaporodnak hazánkban a jó minőségű hús lelőhelyek. Ha van tuti tipped, írd meg nekünk! :)

Fogadj örökbe tyúkot! :) Kép forrása: pexels.