Magazin

Franciaország pálmaolaj adót tervez!

A globális gazdaságban óriási kereslet van erre az olcsó olajra, ami miatt hatalmas mennyiségű őserdőt égetnek fel, milliók fulladoznak, kihalás szélén álló fajok kerülnek veszélybe, és a klímaváltozást is súlyosbodik. Franciaország ez ellen szeretne tenni egy új törvényjavaslatban. Vajon sikerülni fog nekik?

Mi a baj a pálmaolajjal?

A feldolgozott élelmiszerek, kozmetikumok, és tisztítószerek, valamint a bioüzemanyagok nagy része pálmaolajat tartalmaz, mivel sokkal olcsóbb, mint más olajok. Részben azért ilyen olcsó, mert az olajpálma egy igen nagy hozamú növény, másrészt azért, mert termelésénél legtöbb esetben teljesen figyelmen kívül hagyják a környezeti szempontokat. A növekvő piaci keresletre válaszolva Indonéziában erdőirtással és -égetéssel terjeszkedik az ágazat. Ezeket a környezeti károkat legelőször is az ott élő emberek, az élőhelyüket vesztett növény- és állatfajok szenvedik el, másodsorban pedig az egész bolygó, hiszen a felégetett esőerdők hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt szabadítanak fel a légkörbe, ami a Föld klímáját melegíti. A növekedés hatására az orángutánok populációja 50%-kal csökkent 10 év alatt, élőhelyük pedig 80%-kal lett kisebb az elmúlt 20 évben.

 

Magyar felirathoz kattints a fogaskerékre, majd a Subtitles-ra, és ott válaszd a Hungarian opciót a listából

 

A francia megoldás

A környezetre káros termékek problémájának egyik lehetséges megoldása a kapitalista piacgazdaságban az adók kivetése, ami egyrészt a drágulás miatt csökkenti a keresletet, másrészt a bevételeket a károk enyhítésére is lehet költeni. Franciaország egy ilyen típusú adóval próbálja visszaszorítani a fenntarthatatlanul termelt pálmaolajat. Arról nem szólnak a hírek, hogy az adóbevételeket mire fordítanák, mindenesetre az adóemeléssel más versengő termékek is előtérbe kerülhetnének.

A francia parlament felsőháza eredetileg 300 €/tonna adót szavazott meg az importált pálmaolajra, de az alsóház a termelő országok tiltakozása miatt jelentősen lazított ezen. Végül 90 €/t került bele a javaslatba, amit 2017-től fokozatosan fognak bevezetni 30 €/t rátáról évente emelve 2020-ig. 2012 óta harmadjára került napirendre a pálmaolaj megadóztatása a francia parlamentben, akkor még egészségügyi okokra hivatkozva, deezek a javaslatok elbuktak. A jelenlegi tervezet egy szélesebb törvénycsomag része, ami a biodiverzitás megóvásáról szól. Az adó kizárólag az élelmiszerekre vonatkozik, a bioüzemanyagokra nem, pedigez a második legnagyobb felhasználási területe a pálmaolajnak. A 90 €/t növekedés gyakorlatilag csak kiegyenlíti az adóterheket a többi olajhoz képest, hiszen jelenleg a pálmaolaj a legkevesebbet adózó olaj Franciaországban 104 €/t-val, míg az olívaolajra, ami egyébként egészségesebb is, már ma 190 €/t adóteher jut.

A nagy termelő országok, Indonézia és Malajzia nem érték be a csökkenéssel, továbbra is tiltakoznak a törvény ellen, mivel szerintük ez az adó arányaiban sokkal jobban sújtja a pálmaolajat, ami eleve olcsó, így nagyobb százalékos áremelkedést eredményez nála az adóteher, mint más, drágább olajoknál. Szerintük a törvény megsérti a WTO és az EU szabályait, hiszen diszkriminatív a pálmaolajjal szemben a versengő termékekhez képest. Ha a WTO valóban az adó ellen döntene, az kitűnő példája lenne annak, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények és szervezetek hogyan ássák alá egy szuverén ország jogát a környezetvédelem törvényi támogatására. A francia kormány szerint egyébként a törvény nem diszkriminatív, hiszen csak a fenntarthatatlan forrásból származó pálmaolajra vonatkozik az adó alsóház által elfogadott változata. Ezt a részletet egyébként kritikák érték, mivel a fenntartható termelés tanúsítványát a termelő országok állítják ki, és semmilyen visszakövethetősége nincsen. A biodiverzitásért felelős államtitkár, Barbara Pompili kijelentette, hogy éppen ezért hosszútávú céljuk, hogy együttműködjenek a termelő országokkal a fenntarthatóság követelményeinek megerősítésében. A törvényjavaslatot még a felsőháznak is kell megszavaznia, erre várhatóan május vagy június környékén kerül sor.

 

 

Habár globálisan nem jelentős a franciák pálmaolaj importja, a termelő országok attól félnek, hogy más országok is átveszik a példát. Ha például az EU-ban vezetnének be hasonló szabályozást, az óriási eredmény lenne, hiszen az EU a világ második legnagyobb pálmaolaj importőre. Franciaországból az utóbbi időben több hasonló, környezetvédelmileg üdvözlendő hírt hallhattunk: gondoljunk csak a boltok élelmiszerpazarlását csökkentő törvényre, és az új kereskedelmi épületek tetején kötelezően telepítendő zöldtetőkre vagy napelemekre.

 

 

Mit tehetsz Te?

Vásárolj pálmaolajmentes termékeket! Ne feledd a címkéket ellenőrizni, hiszen a szupermarketek polcain lévő csomagolt áru 50%-ában megtalálható!

Mesélj ismerőseidnek, akik még nem hallottak ezekről a környezeti hatásokról, hogy ők is tudatosan dönthessenek a boltban!

Írj alá petíciókat, amelyek elősegítik kedvenc márkáid pálmaolaj-mentességét, vagy fenntartható pálmaolaj használatát!

Támogass olyan szervezeteket, amelyek az ügyben dolgoznak, ilyenek például: Rainforest Action Network, Say No to Palm Oil, Palm Oil Resistance.

 

© Zöldbolt.hu 2016

Kapcsolódó cikkek
Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Kik irtják még ma is az esőerdőt?

Körülbelül egy évvel ezelőtt több millió hektár élettel teli trópusi esőerdő és tőzegmocsár égett le Indonéziában, köztük az orángutánok utolsó élőhelyeinek nagy része. Vajon mit tesznek a nagyvállalatok, hogy ne folytatódjon ez az őrület?
FSC logós termékekkel az erdők védelmében?

FSC logós termékekkel az erdők védelmében?

Egyre több terméken olvashatjuk ezt a három betűt, ami arra utal, hogy felelősen döntöttünk az erdők szempontjából. Azonban fontos tájékozódnunk, hiszen nem minden FSC minősítés jelent ugyanolyan védelmet!
Kapcsolódó termékek