Magazin

Génbankok, tájfajta-gyûjtemények

A biológiai sokféleség csökkenése a növénytermesztésben is megmutatkozik. A nagyüzemi megoldások és a génmódosítás korában egyre inkább háttérbe szorul a jól bevált, ellenálló tájfajták termesztése; pedig ezek fontos elemei a természetközeli gazdálkodásnak. Megmentésükre új civil kezdeményezés indult.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik legújabb programja olyan génbank létrehozását segíti, melynek bármely kertbarát, telektulajdonos részese lehet...

A tájegységekre jellemzõ, honos fajták termesztése igen fontos lenne a biológiai sokféleség megõrzésének szempontjából. Ezek az õsi fajták alkalmazkodtak leginkább az egyes területek adottságaihoz, permetezést nem vagy csak alig-alig igényeltek, a kártevõkkel szemben jóval ellenállóbbak voltak.

A tájfajták megõrzéséhez bárki hozzájárulhat azzal, hogy ezeket a fajokat szerzi be, s ülteti el (eredeti élõhelyükön) kiskertekben, telken, gyümölcsösben vagy akár sorfaként.

Ehhez a munkához szeretne segítséget nyújtani a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mely on-line adatbázis
összeállításába fogott. A rendszerben szereplõ gyûjtemények többségében nem csak szaktanácsot, de szaporítóanyagot is beszerezhetnek az érdeklõdõk.

Forrás: Tudatos Vásárló

Kapcsolódó cikkek
Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.

Magbörze Zuglóban

Nemsokára itt a tavasz, lassan lehet ültetni a palántamagokat... Épp ezért a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület és a Biokultúra Egyesület magbörzét szervez február 15-én a zugló Cserepes Házban. A belépés díjtalan! Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A vidéki létforma életben tartását célozták meg Nógrádban

Nógrád megye 51 települését érinti az a vidéki létforma életben tartását és fenntarthatóságát célzó program, melyet három civil szervezet valósít meg. A program része a helyi gazdálkodás, helyi termékek értékesítésének segítése is.
Tájkert születik Kismaroson

Tájkert születik Kismaroson

Civil és lakossági összefogás révén értékes kezdeményezés indult a Dunakanyarban. Egy kismarosi lakos által felajánlott telken olyan mintakert kialakítása kezdõdött el, melyben összegyûjtik, bemutatják a Dunakanyar gyümölcskertészetének tájfajtáit. A terület nyitott lesz iskolák és kertészkedõk elõtt, s az ismeretek átadásán túl segítséget nyújt majd a termesztésbe vonható fajták újbóli elterjesztésében. Most önkénteseket várnak!