Magazin

Gömörszõlõs, egy fenntartható falu

Gömörszõlõs egy piciny, már alig százfõs falu Gömör vármegye itthon maradt részében, két kilométerre a szlovák határtól. A mesébe illõ falucska a gazdag-szegénység, a szerves kultúra egyik szigete a globalizáció tengerében. A kérdés, hogy meddig? GYERE ÉS SEGÍTS TE IS! Önkéntesek kerestetnek a X. Gömörszõlõsi Paraszt-Wellness hétvégére, 2011. március 25-27. között.

A miskolci székhelyû Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlõdéért Alapítvány egy ökogazdaságot tart fenn a szlovák határ közelében lévõ Gömörszõlõsön. Az alapítvány honlapja szerint itt „a gyapjúfeldolgozás, az organikus gazdálkodás, a tájfajták megõrzése, az extenzív gyümölcsösök megõrzése a tájfenntartással, az alternatív technológiák bemutatása az energiahatékonysággal és anyagtakarékossággal, a kevesebb környezetszennyezéssel kapcsolódik össze.”

Bár a program 1993 óta fut, a jelenlegi gazda, Füzér Zsolt tavaly novemberben telepedett le háromgyermekes családjával Gömörszõlõsön. Elmondása szerint a cél egy kisléptékû gazdaság mûködtetése, ahol az állattartás nem a termelés, vagyis a bevételek maximalizálását szolgálja, hanem inkább egy optimális arány megtalálása az állategészségügy, az állatok jóléte és a bevételek között. „Nem a hozammaximalizálás a cél, hanem az állatok optimális életkörülményeinek biztosításával egy megnyugtató, stabil bevétel, ami nyilván az állattartástól, sõt bizonyos értelemben a takarmány megtermelésétõl a termék elõállításán keresztül az értékesítésig tart” – vázolta fel Füzér Zsolt  üzletfilozófiáját. Mindezt úgy szeretnék kivitelezni, hogy plusz szolgáltatásokat is nyújtanak azoknak, akik meglátogatják a gazdaságot, az ugyanis egyúttal bemutató helyszínként is fog mûködni. „Tehát nem feltétlenül reklámok útján, hanem a személyes tapasztalattal gyõzzük meg a vevõket, hogy tõlünk érdemes majd vásárolni. Az ökológiai állattartáshoz közel álló – bár azzal nem teljesen átfedõ – gazdálkodást meg tudjuk mutatni nem csak a vevõknek, hanem bárkinek, aki idejön, és érdeklõdik iránta” – mondta el a gazda. 

A FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE.
A gömörszõlõsi ökogazdaság most ismét segítségre vár! Önkénteseket keresnek, akik egy-egy hétvégén szívesen vesznek részt a gazdaság "felvirágoztatásában", mint például:

  • Villanypásztor építés Panninak (3 éves, kunfakó kanca csikó),
  • Farönk itatók kihelyezése
  • Csûr gerendáinak helyszínre hordása,
  • Kecskenyáj legeltetése,
  • Disznós-kert fedett részének cserepezése,
  • Pohánka porta rendbetételének folytatása,
  • Szõlõhegyi kút rendbetétele, metszés, tisztítás (kert és szõlõhegy),
  • Kemencés-kenyérkészítés.
Az eddigi kalákák bizonyították, hogy a nagyszerû hangulat mindenképp garantált, s nem mellékes, hogy egy vidám és dolgos hétvége alatt a gyakorlatban is tehetnek valamit a résztvevõk a környezet, a természet és a táj védelméért.

Csatlakozási lehetõség, illetve a 2011. márciusi hétvége részletei és a 2011. áprilisi idõpont elõzetese ITT olvashatók.