Magazin

Használt sütõolajat gyûjt a Mol

A Mol Nyrt. országszerte száz benzinkútjánál kezdi gyûjteni május közepétõl a használt háztartási sütõolajat, amibõl bioüzemanyagot állítanak elõ. Ha szeretne Ön is tenni valamit a környezetvédelemért, keresse meg a legközelebbi Mol átvevõt a töltõállomás keresõ segítségével!

Országszerte mintegy 100 MOL-benzinkúton helyeztek el olyan speciális gyûjtõhordót, mely lehetõvé teszi a lakossági használt sütõolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását újrahasznosítás céljából. Aki veszi a fáradságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütõolajat, május közepétõl ajándékba egy praktikus gyûjtõedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudja tárolni addig, míg újra nem jár egy kijelölt MOL-benzinkútnál, ahol újra leadhatja a sütõolajat. A begyûjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elõ Komáromban.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkezõ használt sütõolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentõs mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Ez igen káros, hiszen a csõvezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütõolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élõvizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élõlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élõvizet is elszennyezhet!
Sok háziasszonynak okozhat gondot, hogy mibe is gyûjtse az olajat. Gyakori megoldás, hogy a használt olajat eredeti palackjába töltik vissza tölcséren keresztül, vagy befõttes üvegekbe teszik. Ez kényelmetlenséget, a konyha összepiszkolását eredményezheti.

A probléma megoldására a MOL tízezer újrahasznosított mûanyagból készült, formatervezett tároló edényt oszt ki május közepétõl a készlet erejéig 100 kijelölt benzinkúton ingyenesen azok között, akik készek visszahozni a sütõolajat, és elkötelezettnek érzik magukat a további folyamatos gyûjtés mellett. 

A begyûjtött használt sütõolajat Komáromban dolgozzák fel, itt a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkezõ hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) pedig a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt jó alapanyaga a biogáz elõállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

A használt sütõolajat átvevõ töltõállomások listáját megtalálhatja a töltõállomás keresõn!

Kapcsolódó cikkek
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?

Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentés lehetõségeirõl

Hol juthatok hozzá jó minõségû használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütõolajjal?
Víz, a folyékony arany

Víz, a folyékony arany

Pazarlás. A mai kor embere – a világ legtöbb pontján - egészen magas szinten mûveli ezt a tevékenységet. Ott van példának okáért a víz. Sokak számára teljesen természetes, hogy bárhol, bármikor, bármekkora mennyiségben hozzájuthat, s meg sem fordul a fejében, hogy ez nem lesz mindig így. A „folyékony aranyként” is emlegetett természeti erõforrás rögzült beidegzõdésünk ellenére igenis véges, s ennek megfelelõen kellene bánnunk vele.