Magazin

Használt? Használd!

Tavalyelõtti szoknya, porosodó DVD gyûjtemény, rekesznyi befõttesüveg, javításra váró kenyérsütõ, kinõtt gyerekruha, garázsban rozsdásodó kerékpár, soha ki nem nyitott könyv. Egyetlen - ám elég markáns - közös vonásuk, hogy évek óta nem használjuk egyiket sem. Akkor hát miért nem adjuk tovább õket? Ez a „zöld” megoldás bolygónknak is hasznára válik.

 

Mai társadalmunk egyik klasszikus alapismérve a folyamatosan piacra kerülõ fogyasztási cikkek szüntelen beszerzése és felhalmozása. Közben tolóajtós gardróbok nyelik el az évek óta fel sem vett ruhákat, garázsok sötét zugai rejtegetik a használatból már rég kivont tárgyakat, gyerekszobák legfelsõ polcain ácsorognak a porfogóvá átminõsült régi kedvencek.

A jelenlegi fogyasztói kultúrának köszönhetõen használati eszközeinket többnyire nem elhasználódásuk, hanem a divat, a reklámok, a folyton megújuló változatok bûvölete vagy épp anyagi jólétünk alapján váltogatjuk. Ebbõl adódóan jóval hamarabb lecseréljük, félretesszük õket, mintsem elkopnának vagy tönkremennének, s valóban szükségessé válna egy-egy új darab vásárlása. Ez a folyamat elsõ nekifutásra nem tûnik eget rengetõ környezetvédelmi problémának - sõt, egyáltalán problémának sem - de ha ugyanezt a tényt „zöld” szemüvegen keresztül vizsgáljuk, nem túl rózsás helyzetképet kapunk. Minél több holmit vásárolunk, használunk és cserélünk le idejekorán - ami nem más, mint bolygónk erõforrásainak pazarlása - annál több új terméket kell legyártani, csomagolni, tárolni, szállítani, eladni és kidobás után ártalmatlanítani. Mivel a folyamat minden egyes lépése komoly környezetterheléssel jár, hiszen energiát, nyersanyagot, természetes erõforrásokat emészt fel, az újabb és újabb „hétköznapi kincsek” létrejötte komoly szennyezési forrást jelent a Föld számára.

Abból kiindulva, hogy minél kevesebb új tárgy, eszköz legyártása és a meglévõk minél hosszabb ideig történõ használatban tartása kedvez a környezetvédelem ügyének, az elmúlt években számos érdekes és életrevaló kezdeményezés indult el hazánkban a használt holmik továbbadására. A „használt” szót eleve szkeptikusan fogadók számára jó hír, hogy meglepõen könnyû új gazdát találni a számunkra már feleslegessé vált, ám minden szempontból harcképes holmiknak; s ugyanilyen meglepõ – de örömteli – tény, hogy mások által kiszanált tárgyak közt sok, általunk szívesen továbbhasználható darab akad. Ráadásul ingyen.

Az egyik ilyen, a maga egyszerûségében is nagyszerû lehetõség használt kincsek továbbpasszolására illetve beszerzésére a „mindeningyen” levelezõ lista. Ez az ingyenes fórum azért jött létre, hogy a számunkra felesleges holmikat meghirdethessük, illetve olyan tárgyakat kérjünk, melyre épp szükségünk lenne. A lista használata díjmentes, és már nagy számú felhasználóval büszkélkedhet.

A Cotcot.hu internetes magazin csapata is érdekes kezdeményezést indított útjára, s mûködtet azóta is sikeresen. A fiataloknak szóló portál rendszeresen szervez ruhabörzét, melynek lényege, hogy a szekrényben ide-oda rakosgatott, már nem hordott, de még kifogástalan állapotú ruhákat bazár keretein belül másikra cseréljék. Amennyit viszel, annyit el is hozhatsz… így egy fillér kiadás nélkül újíthatod meg a ruhatárad.

Az otthon lapuló ruhák csereberéjét segíti az egyre népszerûbb Ökoteregetés elnevezésû kezdeményezés is, melyet Budapesten túl már vidéki helyszíneken is szerveznek az elsõ akció lelkes követõi. Az ÚjraRuha Piknik fedõnéven is futó cserelehetõség mûködési elve, hogy a leadott ruhákért bónokat adnak, s a következõ alkalommal ezekért a bónokért válogathatnak cseredarabokat az érdeklõdõk az addigra kiteregetett - azaz átláthatóvá tett – kínálatból. Az esemény végén megmaradó ruhák (akárcsak a Cotcot börzék esetében) karitatív szervezetek és családsegítõ szolgálatok segítségével jut el a hiányban szenvedõkhöz.
Az adhat.hu adományportál elsõsorban jótékonysági célból jött létre. Célcsoportjuk azok a magánszemélyek és közösségek, akik külsõ segítséget szeretnének igénybe venni, tárgyi adományon túl akár oktatásuk, képzésük, személyiségfejlesztésük, tehetséggondozásuk érdekében.

Ezzel szemben az ad6kap6.hu oldal viszont kifejezetten magánemberek kapcsolatfelvételét könnyíti meg, s az ingyenes továbbadáson túl egyfajta csereberére is buzdít: a felajánlott holmikért jelképes cserealapot (pl. egy tábla csoki, egy csomag mosószer) is lehet kérni. A honlapnak mostanra már számos felhasználója van.

Ha megunt tárgyainkat továbbadjuk, s cserébe mi magunk is ilyet kapunk másoktól, akkor kevesebb lesz a szemét, s egyben kevesebb új terméket kell legyártani. Tiszta haszon…. a pénztárcának s a környezetnek is.Lugosi Bea
Kapcsolódó cikkek
Újrahasználati Központban jártunk

Újrahasználati Központban jártunk

Tetszett előző cikkünk a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról? Kíváncsi vagy, hogyan működnek a gyakorlatban? Képes élménybeszámolónkból kiderül!
Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Sok a kacat és nem tudod hová vidd? Vagy éppen fillérekért lenne szükséged pár dologra? Akkor látogasd meg a budapesti Újrahasználati Központok egyikét!
Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Az elhasznált, megunt holmik újrafelhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a hétköznapok során. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat! Az ilyen tudatos cselekedetekkel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.
Adománybolt nyílt a Vegyész utcában

Adománybolt nyílt a Vegyész utcában

Adománybolt nyílt Újbudán is, amely angol mintára, az üzletnek felajánlásként átadott használt tárgyakat alacsony áron értékesíti. Adományozók és vásárlók hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.

Adománybolt fogad feleslegessé vált holmikat

Az adományboltot nyitó egyesület a felajánlott tárgyak értékesítésébõl befolyó összeget a Bakonybéli Oktatási és Rehabilitációs Központ építéséhez és üzemeltetéséhez használja fel. A számunkra már feleslegessé vált használati eszközök ne váljanak szemétté; itt az alkalom, hogy újrahasznosuljanak!
Használt tankönyvvel a zöldebb bolygóért

Használt tankönyvvel a zöldebb bolygóért

Használt tankönyvek csereberéjére, adás-vételére kínál lehetõséget néhány hazai weboldal. Pénztárcabarát kezdeményezés, mely környezetvédelmi szempontból nézve sem elhanyagolható…