Magazin

Hiszünk abban, amit csinálunk

A Tudatos Vásárló internetes magazin nemrégiben interjút készített Zelenák Adriánnal, a Zöldbolt tulajdonosával. A cikket elolvasva az érdeklődők képet kaphatnak boltunk indításának személyes motivációjáról, üzletfilozófiánkról és a mögötte húzódó szemléletmódról.

A Zöldbolt az a hely, ahol minden arról szól, hogyan élhetjük az életünket környezetbarát módon, legyen szó akár háztartásról vagy szépségápolásról. A kezdetekről és a bolt indításának személyes motivációjáról Zelenák Adrián a Zöldbolt tulajdonosa mesél.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Nekem egy érzést jelent. Azt, hogy egészként figyelünk arra, ami körülöttünk van. Hogy nem csinálunk olyat, ami nyilvánvalóan rossz valakinek (a Földnek, az élővilágnak, magunknak). Ugyanakkor ez egy útkeresés is. A fenntarthatóságon gondolkodva eljuthatunk messzire: miért élünk ezen a bolygón, kik vagyunk, van-e élet a halál után.

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

Igyekszem kerékpárral, görkorival, vonattal közlekedni. Jelenleg energiatakarékos módon újítjuk fel a házunkat (esővízgyűjtés, szigetelés, napenergia hasznosítás). Valamint a munkám során, napi szinten ezzel foglalkozom, folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amik ezen a területen előrébb visznek.

 

 

A vállalkozás működése, hogyan járul ehhez hozzá a hétköznapok során?

Nagyon jó érzés, amikor iskolák, intézmények vásárolnak környezeti nevelési vagy egyéb környezetvédelmi könyveket. Amikor valaki az egész oldalunkat átböngészve olyan termékeket válogat össze, ami nekünk is sok-sok időbe került, mire felleltük. Ilyenkor azt érzem, hogy pozitív energiákat raktunk bele abba a dobozba, amit elvisz a futár. Azt is érdekes kideríteni, hogy egy-egy termék ténylegesen honnan jön. Bele kell mélyedni a gyártási folyamatba, és sokszor szembe kell nézni az értetlenséggel, ami az érdeklődésünket övezi. Ez elég izgalmas és mindig azt érzem, hogy előrébb vitt minket, sőt sokszor a gyártót is. Hasznos dolgokat tudunk meg, s ezáltal jól megalapozott döntéseket hozunk. A kérdésekből sokszor lehetőségek születnek. Apró dolgok, amik javíthatnak egy-egy terméken, vagy a gyártónak segítenek jobb megoldást találni.

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül), miért?

Kettőt emelnék ki. A cserélhető fejű fogkefét, amelyik zseniális a maga kategóriájában. Jól mutatja, hogy a zöld termék kevesebb nyersanyaggal, ötletességgel, olcsóbb és jobb tud lenni, mint a hagyományos, pazarlóbb termékek. Hány fogkefe nyelet is dobunk ki egy évben? A másik kedvencem a hagyományos borotvák. Ez volt az egyik első termék, amit beszereztem a Zöldbolt részére és azóta is népszerű. Ez a nagyapáink által is használt borotva. Egy életre veszi az ember, sőt ha nem veszti el, akkor generációkra. Ezen kívül a saját tapasztalatom szerint jobb használni, mint a csak néhányszor használható 3-4-5 pengés változatokat. Ezeken a termékeken lehet a leglátványosabban megfigyelni a tervezett elavulást. Ide kapcsolódik a borotvaszappan, szembe állítva a hajtógázas, flakonos borotvahabbal, ahol szintén nagyon látványos a különbség az alternatívák között. Ráadásul itt is - hosszú távon nézve - a környezetbarát alternatíva olcsóbb.

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Környezetmérnök vagyok, középiskolás korom óta magával ragadott ez a terület. Nagyon megfogott az a gondolat, hogy mi környezetmérnökök elvileg a Föld orvosai vagyunk. Mint "orvos" a megelőzést mindennél fontosabbnak tartom. Ezért indítottam el a zoldbolt.hu-t. Ahogy az egyetemen tanították, vannak a "csővégi megoldások" és van a "holisztikus szemlélet". Amikor nem a folyamatosan termelődő szennyezést próbáljuk valahogy eltűntetni, hanem úgy próbáljuk átalakítani a folyamatokat, hogy a probléma forrása szűnjön meg. A Zöldbolt nekem azt jelenti, hogy próbáljuk meg a folyamat elejétől, a rossz termékek elkerülésétől kezdve kezelni a problémát.

FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE.