Magazin

30 Napos Vegán Kihívás

Március 17-én újra indul a "30 Napos Vegán Kihívás". A kezdeményezés fő célja az állati eredetű élelmiszerektől mentes étkezés népszerűsítése. Aki kipróbálná, milyen a vegán életforma, az most megteheti közösségben, segítséggel, ötletadó menütervekkel. Egy próbát biztosan megér!

A Vegagyerek blog immáron 3. alkalommal hirdeti meg a 30 Napos Vegán Kihívást. A kezdeményezés egyik mozgatórugója, hogy akik csatlakoznak a programhoz, interaktív módon, saját tapasztalataik megosztásával támogatást nyújtsanak egymásnak a változáshoz. A másik - nem kevésbé fontos - cél pedig a vegán, állati eredetű élelmiszerektől mentes étkezés népszerűsítése és annak bebizonyítása, hogy így is lehet jó közérzetünk.

Az előző kezdeményezésben mintegy 350-en vettek részt.

A 30 napos időszak 2014. március 17.-től április 15.-ig tart. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, olyanok is, akik nem vegetáriánusok/vegánok. Sőt! Olyanok részvételére is számítanak, akik

  • szeretnének legalább 30 napig kifejezetten egészségesen étkezni,
  • esetleg fogyni, éhezés nélkül,
  • egészségügyi okok miatt lenne szükségük a hús-, tej- és tojásmentes étkezésre,
  • etikai, spirituális vagy "zöld" okokból kifolyólag szeretnének állati fehérje-mentes étkezésre áttérni,
  • és mindemellett szeretnék a rendszeres mozgást is vissza/beépíteni életükbe.

 

 

A kihíváshoz akár megrögzött "húsevők" is csatlakozhatnak, akik - próbaképp - a kihívás idejére tartanak egy kis "szünetet", vagy épp "kúraszerűen" egészségesen étkeznek. A szemléletformálás szemszögéből nézve az is siker, ha valaki a heti húsos étkezéseiből legalább kettőt-hármat kivált vegán étkezéssel, hisz jót tesz vele magának, egészségének, és nem utolsó sorban környezetünknek is. És kitudja? Talán egy szép napon még ennél is tovább lép. Csak el kell indulni az úton, a többi már magától jön.

Hogyan zajlik majd a program?

Az első napot megelőzően a blog szerzője - kétgyermekes, dolgozó édesanya - összeállít egy 1 hetes menütervet, illetve megoszt a résztvevőkkel néhány gondolatot, ami talán segítséget adhat a kezdéshez.

Az első hét menütervét március 13-án csütörtökön kapják meg a résztvevők e-mailben. A további hetekben is, az újabb hét megkezdése előtt érkeznek inspirációt nyújtó menütervek. Az ételek elkészítésében a fő szempontok az EGYSZERŰSÉG és a KIEGYENSÚLYOZOTT vegán étrend lesz.

A kapott tervek felhasználhatóak ötletként, de - akár az alapanyagokból kiindulva - bármi mást is lehet főzni, cél a vegán étel elkészítése. Az ételekről kedvcsinálóként képek is készülnek.

CSATLAKOZÓKAT 2014. MÁRCIUS 13-IG VÁRNAK!

További részletek és információk a Vegagyerek blogon olvashatók.

Kapcsolódó cikkek
Vegán étkezés és életmód - II.

Vegán étkezés és életmód - II.

A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
Vegán étkezés és életmód I.

Vegán étkezés és életmód I.

Töltsd fel magad enzimdús ételekkel, és életenergiával! Mi is az a vegán étkezés? Mitõl más, mint a hagyományos táplálkozás? Mitõl adhat többet?