Magazin

Indul az EnergiaKözösségek program!

EnergiaKözösségek címmel 2011 õszén nemzetközi megtakarítási program és verseny indul több családból álló közösségek számára. A kétéves program célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése azért, hogy megmutathassuk: egyszerûen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetõk el mind az energia, mind a pénzmegtakarítás terén.
 

Mára általános egyetértés alakult ki abban, hogy szén-dioxid-kibocsátásunkat csökkenteni kell nem csak környezetvédelmi, de – a sokak által jobban megfogható – pénzmegtakarítási okból is. Az energiaárak folyamatos növekedése következtében sok háztartás és közösség szeretne aktívan tenni valamit, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is lehetne, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudnak változtatni fogyasztásukon, és ezzel együtt kibocsátásukon sem.

A kétéves program átfogó célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése azért, hogy megmutathassuk: egyszerûen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetõk el mind az energia, mind a pénzmegtakarítás terén.

Az EnergiaKözösségek programban 16 Európai Uniós tagország vesz részt. A program során 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek, 9%-os energiamegtakarítási és összességében 2000 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentési célt tûznek ki (összhangban az EU vállalásaival). A részben országos, részben EU-s szinten zajló verseny célja, hogy ki tudja a vállalt 9%-os megtakarítást elérni, illetve mennyivel tudja azt túlteljesíteni.

A programban elõször egy - 2011. december 1-tõl 2012. március 31-ig tartó - Interneten lebonyolításra kerülõ versenyt indítanak a szervezõk, melynek során a Közösségek közüzemi fogyasztásukat mérik, és közös, kreatív ötletek kidolgozásával energiát takarítanak meg. Az ötletelésben önkéntes klíma-koordinátorok és a GreenDependent munkatársai nyújtanak szakmai segítséget.

A program legfõbb célja - a megtakarítás mellet -  a motiválás és a helyi közösségek erõsítése. Ideje tanulnunk egymástól és minél több családot buzdítani a változásra! Mindezt oldott környezetben, magunkat jól érezve, egy közösség tagjaiként tesszük.

A versenyben a megtakarított energiával mindenki nyer! Nincs szükség másra, mint mérõórákra, valamint, hogy a háztartások ismerjék elõzõ éves fogyasztásukat, mert a versenyhez tudni kell a háztartás elõzõ évben mért energiafelhasználását. Ez alapján lesz kiszámolva a megtakarítás mértéke.

További információk a projekt honlapján - www.energiakozossegek.eu - olvashatók.