Magazin

Jó termékek adatbázisa

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb adatbázisa azoknak nyújt segtítséget, akik vásárláskor szeretnék elõnyben részesíteni a bio, magyar vagy épp fair trade (méltányos kereskedelembõl származó) termékeket. Az adatbázis frissítéséhez a vevõk segítségét is várják.

Az adatbázis ételek és italok felsorolásával indul, de a civil szervezet nemsokára tisztítószerekkel, ruhaipari termékkel, papíráruval, irodaszerekkel bõvíti majd az információs portált.

A termékek ismérvei fõként a környezetvédelem szempontjait tartják szem elõtt, azaz:

... a bio termékek mellett szól, hogy ellenõrzött körülmények között, mesterséges adalékanyag nélkül készülnek. Ráadásul az elõállításukkal járó környezetterhelés is kisebb, mint a hagyományos nagyüzemi mezõgazdaságban.

... a magyar termékek vásárlásával támogatjuk a hazai gazdaságot, a hazai termelõket. Ezenkivül környezetvédelmi érvek is szólnak mellettük, hiszen a rövidebb szállítási útvonal egyúttal kisebb légszennyezést, kevesebb energiafelhasználást is jelent.

... a fair trade vagy méltányos kereskedelembõl származó termékek a harmadik világ országaiban élõ termelõknek biztosítanak tisztességes megélhetést, emberibb munkakörülményeket; ugyanakkor ezek elõállításánál szigorúbb környezetvédelmi elõírások is érvényesülnek.


Az adatbázist folyamatosan frissítik, ezért minden észrevételt, javaslatot örömmel fogadnak a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. Akinek tetszik a kezdeményezés és tud az adatbázisba illõ, de ott még nem szereplõ termékekrõl, jelezze azt a programgazdáknak.Forrás: Tudatos Vásárló

Kapcsolódó cikkek
Itt az első Tudatos Vásárló Piaci Jelentés

Itt az első Tudatos Vásárló Piaci Jelentés

Itt a bizonyíték, hogy a pénzünk szavazat. A 2017-ben először megjelenő Európában egyedülálló Tudatos Vásárló Piaci Jelentés azoknak a naponta meghozott vásárlói döntéseknek a piaci értékét becsüli meg, amelyekkel a fogyasztók egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra szavaznak.
Lehetőség gazdának és vásárlónak

Lehetőség gazdának és vásárlónak

A fenntartható fogyasztás elmélete és gyakorlata egy kézből – ezt kínálja a Szatyorbolt. Egyesületük révén a tudást, praktikákat és közösséget, üzletükkel pedig a konkrét beszerzés lehetőségét segítik.

A tudatosabban fogyasztó Európáért

Vajon mennyire alakítjuk tudatosan fogyasztási szokásainkat? A napi rutin során nem is gondoljuk végig, hogy vannak választási lehetõségeink. Ugyanazokat a berögzült tevékenységeket ismételjük újra és újra. Ennek azonban nagyon jelentõs hatása van természeti erõforrásainkra. Egy most induló kampány segít változást hozni. Nézz körül a honlapon, s meríts - játékos, vidám formában - ötleteket!
Tudatos termelés, tudatos fogyasztás

Tudatos termelés, tudatos fogyasztás

Az élelmiszeripar fenntarthatóságát ösztönzi, ezzel hozzájárulva az éhezés és a szegénység elleni küzdelemhez. Több mint 1300 céggel van kapcsolatban a világ 60 országában. Ez a Fairfood International.
Tudatos vásárlás - FSC

Tudatos vásárlás - FSC

Aki aggódik az élõvilágunkat fenyegetõ környezeti ártalmak miatt, az igyekszik odafigyelni arra, hogy vásárlói döntéseivel is segítse a környezetvédelem ügyét. Nekik nyújt kapaszkodót többek közt a termékeken található FSC jelölés… de vajon mit is takar pontosan ez a rövidítés?