Magazin

Képzés a mélymulcsos talajművelésről kertészkedőknek

Érdekel a kertészkedés? Van konyhakerted? Vegyszermentesen szeretnél zöldséget és gyümölcsöt termeszteni? Mindennek az alapja a jó talaj! Hogyan készíthetjük elő növényeink számára a megfelelő termőtalajt környezetkímélő módon? Láss bele a mélymulcsos kertművelés alapjaiba! Hétvégi képzések Gömörszőlősön!

A mélymulcsos gazdálkodás egy újfajta megközelítés a kertművelésben, amely egyszerre kíméli időnket, fizikai erőnket, pénztárcánkat és környezetünket. Segítségével vegyszerek nélkül tudjuk kiírtani - tartósan - a nemkívánatos gyomokat, javítani tudunk talajunk állapotán és termőképességén, s elhagyhatjuk az ásást is... mindezt környezetkímélő módon.

A mélymulcsozás több szempontból is előnyös, hiszen melegen tartja a talajt, ezért hamarabb lehet kezdeni a vetést; megőrzi a talaj nedvességét; nincs szükség gépi beavatkozásra a talaj fellazításához; és segít megőrizni, javítani a talaj minőségét.

A módszert Dr Gyulai Iván - ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, a a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak tagja - kísérletezte ki Gömörszőlősön. A mélymulcsos kertművelési módszerről egy oktató videofil is készült.  

 

 

 Évtizedes tapasztalatokon alapuló permakultúrás módszer:  a mélymulcsos kertművelés

 

A gyakorlatban azonban számos kérdés merül fel a kertészkedők részéről a teendőkkel kapcsolatban. Ezért most az Ökológiai Intézet ismét megszervezi - nagysikerű - gyakorlati képzését, melyen az érdeklődő választ kaphatnak kérdéseikre.

A képzés időpontja

2017. március 18.-19. (szombat - vasárnap)

illetve

2017. április 1. - 2. (szombat - vasárnap).

Az érdeklődőket szeretettel várják az ország egyik legszebb vidékén, az Aggtelektől mintegy 15 kilométerre található Gömörszőlősön. A képzést Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója tartja.

Helyszín: Gömörszőlős, az Ökológiai Intézet Alapítvány Oktatóközpontja, 3728 Gömörszőlős Kassai út 37-39.

Külső helyszín: Szuhafő

A képzés részvételi költsége 15.000 Ft, mely tartalmazza résztvevők szállás- (3-4 ágyas szobákban) és étkezési költségét, valamint a képzés díját.

A részvételi szándékot az itt megadott elérhetőségek valamelyikén lehet jelezni:

Vigh Andrea

E-mail: rea.vigh@gmail.com

Telefonszám: 0620/407-6875

Kapcsolódó cikkek

Parasztwellness Gömörben

Úgy kellene földet művelni, hogy sem a talajt nem tesszük tönkre biológiailag, sem magunkat fizikailag és lelkileg. Erre a gondolatra filozófiát, sőt, világszemléletet alapoztak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlősön, amely a fenntartható fejlődés hazai modellfaluja.

Permakultúrás hétvége

Tavaszi, kertindító permakultúrás hétvégét szerveznek 2014. április 4.-6. között Veszprém megyében, amelyen Máthé Katalin tolmácsolja a résztvevők felé a permakultúra szellemiségét, elméletét és gyakorlatát. Az előadó hosszú évek óta foglalkozik már permakultúrával a gyakorlatban.

„Bevezetés a Permakultúrába” Tanfolyam Vácszentlászlón

A Pandora Mélyökológiai Szellemi Mûhely Egyesület „Bevezetés a Permakultúrába” néven tanfolyamot hirdet. A permakultúra egy forradalmi gazdálkodási és életszervezési szemlélet, tanfolyamunk ennek alapjaiba enged betekintést a résztvevõk számára. 
Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Hogyan termesszünk zöldségeket és gyümölcsöket mérgek vélkül? Tippek és ötletek a vegyszermentes konyhakertekért!
Zöldet zölden - a környezetbarát kertészkedésről

Zöldet zölden - a környezetbarát kertészkedésről

Tippek és ötletek azok számra, akik kertjükben is tenni szeretnének a környezet védelméért.