Magazin

Kisközösségek Átalakulásban

A Védegylet égisze alatt új gyűjtemény látott napvilágot előremutató közösségi kezdeményezésekről. A közzétett ötletadó projektek példamutatóak és mások számára is hasznos tanulságokkal szolgálnak.

"Kisközösségek Átalakulásban" program

"2012-ben kezdtunk gyűjteni előremutató közösségi kezdeményezésekről infót, olyanokról amik példamutatóak és mások számára is hasznos tanulságokkal szolgálnak. Interjúkat készítettunk és ezeket most plakátok formájában közzétesszük.

A történetek, amiket összegyűjtöttünk, némileg felforgatóak. Megkérdőjelezik a tehetetlenséget, és új utakat mutatnak azon túl. Baráti társaságokról, szomszédokról és más olyan közösségekről szólnak, amelyek túlléptek különbözőségeiken, kulturális és politikai megosztottságukon és szűken értelmezett önérdekükön, hogy felkarolják közös érdekeiket abban a reményben, hogy jobbá tehetik saját és közösségeik életét. Eközben csökkentik azt a kollektív nyomást is, amit a bolygó életfenntartó rendszereire helyezünk – például a stabil és jóindulatú klímára, amit többé nem vehetünk készpénznek. Kicsi, de kulcsfontosságú szerepet játszanak egy környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható jövő megteremtésében.

Ezek az emberek nem emberfelettiek. Mi vagyunk azok, a szomszédaink, meg a többi helyi ember akikkel a boltban összefutunk, és a távolabbi társadalmi kapcsolataink. Sok esetben segítenek minket civil szervezetek, innovatív polgármesterek és önkormányzatok, vagy helyi vállalkozások.

Nyugodtan inspirálódj, vedd fel a kapcsolatot a történetekben szereplőkkel és tanulj a tapasztalataikból – akár el is kezdhetsz valami hasonlót. Sok különböző történet van, de ezek többé-kevésbé megegyeznek abban, hogy az együttműködésre, a helyiek megerősítésére, az energiahatékonyságra és a méltányos gazdasági alternatívákra törekszenek, miközben figyelemmel vannak saját magukra, családjaikra, közösségeikre és a bolygóra.

Ezeket a történeteket hallgatva felsejlett egy reményteli, életigenlő narratíva, ami szükséges erősíteni, még jobban terjeszteni.

 

 

Szeretnél tanulni a tapasztalatokból?

Próbáld aktívan olvasni az interjúkat: kérdőjelezd meg, amit olvasol - a tanácsokat, amiket kapsz, a levont tapasztalatokat. Képzeld el, hogy te hogyan kezdted volna el ezt a projektet a saját közösségedben. Ki segítene, ha belefognál valamibe ott, ahol élsz? Talán már zajlik is egy csomó minden, amit érdemes jobban szemügyre venni?

Minden interjúhoz tartozik egy kontaktszemély akiknek kérdéseket lehet feltenni, vagy egy weboldal, ahol további ötleteket lehet találni. Az interjúk rövidek, részben azért, hogy beszélgetéseket inspiráljanak az Átalakulás műhelyeken - amiket 2012-ben kezdtünk el tartani -, de azért is, mert szeretnénk, ha az emberek kinyomtatnák és megbeszélnék őket a barátaikkal a kis közösségeikben, vagy ha poszterként használnák őket azokon a helyeken, ahol az emberek nem hallanak olyan jó történeteket, amitől fellelkesülhetnek. Használd őket úgy, ahogy szeretnéd – egy kis hivatkozással a forrásra és a kontextusra, ha lehet."

Tracey Wheatley és Ferenczi István

Forrás, interjúk és további részletek: Védegylet

 

Szeretnéd a plakátokat kiállitani, vagy a "Kisközösségek Átalakulásban" programba bekapcsolódni? Írj az iroda@vedegylet.hu címre!

Kapcsolódó cikkek

Közétkeztetés helyi biozöldségekkel

Nagykamaráson biozöldség termesztésébe kezdett az önkormányzat. Céljuk, hogy az ott élõ idõsek és a gyerekek - közétkeztetés keretein belül - egészséges, friss élelmiszerhez jussanak. A kertészet nem csak egészséges élelmiszert, de jelentõs megtakarításokat és viruló közösséget is jelent a helyiek számára.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS a világban és Magyarországon

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS a világban és Magyarországon

"Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma, amivel napjainkban szembe kell néznünk - még a terrorizmusnál is komolyabb fenyegetést jelent." (David A. King, a brit kormány tudományos fõtanácsadója) Szerzõ: Takács-Sánta András (szerk.) Kiadja: Alinea Kiadó és Védegylet (2005)
Zöldülõ irodák

Zöldülõ irodák

Mai világunkban a munkavégzés jelentõs része négy fal közt, íróasztaloknál zajlik. Elsõ nekifutásra egy iroda talán nem tûnik a környezetvédelem fontos bástyájának, hisz nem táplálkozási területe egyetlen kipusztulástól fenyegetett bálnafajnak sem, és esõerdõket sem irtanak benne.