Magazin

KlímaSztár 2015 - Felhívás

A KlímaSztár 2015 programban a legjobb helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – klímavédelmi projekteket, tevékenységeket díjazzák. A verseny további célja bemutatni a hazai jó példákat. A jelentkezéseket március 31-ig várják!

Helyi válaszok a klímaváltozásra; felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért. Az Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 és 2013 után harmadik alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát.

A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk – ez a központi gondolata a „2015 a Fejlesztés Európai Évének”, és ezt választottuk a KlímaSztár 2015 felhívásának alapjául is. 2015 év végén Párizsban talán nemzetközi szinten is sikerül megállapodni, és hatékonyan fellépni a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítéséért. A nemzetközi folyamatok mellett, azok szerves részeként fontos szerepe van a helyi, települési, térségi szintű jó, követhető megoldásoknak. Ezeket a helyi mintákat díjazza az Európai Klímaszövetség a Klímasztár (ClimateStar) elismeréssel.

 

 

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 és 2013 után harmadik alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Programunkban szeretnénk kiválasztani és díjazni a legjobb helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, tevékenységeket, és szeretnénk bemutatni a hazai jó példákat.

Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyek a környezeti fenntarthatóságot, ezáltal az éghajlat védelmét szolgálják.

Néhány lehetséges példa:

  • Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;
  • Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);
  • Helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné a magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:

  • A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben a település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.
  • A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

A KlímaSztár elnyerése anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések elismerésül oklevelet és egy, a felhívás eszmeiséget tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény keretei közt nyújtunk át 2015 májusában. A díjazott települések részt vehetnek a 2016-os európai megmérettetésen.

Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2015. március 31-ig juttassa el a klimasztar2015@gmail.com címre!

Bővebb tájékoztatás a felhívásról:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) - 06 96/316-192; 06 30/232-6658

Részletek: www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu vagy www.facebook.com/KlimaveddVelem

Villámposta: klimasztar2015@gmail.com