Magazin

Komposztálás ünnepnapja 2016

A Humusz Szövetség idén is meghirdeti a Komposztálás Napját! Az országos mozgalomhoz óvodák, iskolák és közösségi kertek csatlakozását várják, hogy közösen ünnepelhessék ezt a napot és együtt népszerűsítsék a komposztálást. Jelentkezni 2016. október 10-ig lehet.

A kiskerti komposztálás egy könnyen és különösebb anyagi ráfordítás nélkül megvalósítható folyamat. Nem igényel sok energiát, mégis nagy lépést jelent a zöld hétköznapok felé.

Egyfelől hatékony hulladékcsökkentési megoldás, hisz a szerves hulladék így nem a kukába kerül. A komposztálás által tehát csökken a lerakóba, égetőbe kerülő hulladék mennyisége, ráadásul kevesebb lesz a hulladékgyűjtés és -kezelés által okozott környezetkárosítás mértéke is.

Másfelől a komposztálás jót tesz a kertnek is: az érett komposzt használatától növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek, javul a talaj szerkezete, növeli a talaj légáteresztő és vízfelszívó képességét, megakadályozza a talajeróziót, és kiváltja a mesterséges talajjavító szerek alkalmazását (műtrágya helyett ingyen talajjavítóhoz jutunk). 

A komposztálás tehát nagyon sok szempontból előnyös!

 

 

Idén ünnepelj a Humusz-szal! 

Intézményi komposztálás

A korábbi évek hagyományaihoz híven a Humusz Szövetség idén is keresi azokat az óvodás és iskolás csoportokat, melyek a gyermekek aktív részvételével mutatják be a komposztálást, mint gyakorlati és szemléletformáló tevékenységet. A civil szervezet rengeteg jó gyakorlattal találkozott az évek során, de minden évben frissülnek módszertani leírásaik is, így mindenképpen ajánlják a www.komposztalj.hu oldal böngészését!

A három legötletesebb, az eseményt jól bemutató beszámolót beküldő óvodai és iskolai csoport szemléletformáló ajándékcsomagot kap.

Komposztálás közösségi kertekben

Keresik azokat a lelkes városi kertészeket, akik friss komposzttal szeretik táplálni ültetvényeiket. A Humusz arra kéri őket, mutassák be, hogyan komposztálnak, ill. vonják be a többieket a folyamatba! A legötletesebb, az eseményt legjobban bemutató beszámolót küldő csoport szemléletformáló ajándékcsomagot kap!

Részvétel

Jelentkezni a regisztrációs lap kitöltésével lehet október 10-ig! A regisztrációs lap kitöltéséért kattints ide. A komposztálást népszerűsítő tevékenységeket, eseményeket még az októberi hónap folyamán el kell végezni, majd az ezekről készült beszámolók alapján kerül sor az elbírálásra. Természetesen fontos szempont hogy a folyamat fenntartható legyen.

A beküldenő beszámolók tartalmazzanak egy 1-2 oldalas írásos dokumentumot, valamint külön csatolmányként várják az események során készült fényképeket (3-7 db, jó minőségű, megfelelő megvilágítású, jpg formátumú kép) 2016. november 18-ig! A Humusz kéri, hogy a beszámolók küldésekor tüntessék fel az e-mailben az intézmény / közösségi kert nevét, a felkészítő pedagógust / csoportvezetőt és a pályázó csoportot is.

Beküldési cím: komposztunnep@gmail.com

Beküldési határidő: 2016. november 18. 23:59

Eredményhirdetés: 2016. december 16.

További tájékoztatás kérhető a komposztunnep@gmail.com e-mail címen vagy a +36 1 386 2648 telefonszámon.

 

Kapcsolódó cikkek

Komposztálási program Újpesten

Folytatódik Újpesten a komposztálási program. Az önkormányzat térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a komposztáláshoz szükséges anyagokat, ingyenes tájékoztató és oktató előadásokat szervez. Lakóközösségek és egyéni érdeklődők jelentkezését várják szeptember 2-ig.
Közösségi komposztpont Budapesten

Közösségi komposztpont Budapesten

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz környezetvédő szervezet közösségi komposztpontot hozott  létre, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai bevihetik a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.

Komposztálás az iskolaudvaron?!

A Humusz Szövetség Komposztáló Programot hirdet minden budapesti telephelyû közoktatási intézménynek! A projekt keretén belül, a Fõvárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudnak térítésmentesen biztosítani.