Magazin

Komposztálási program Budapesten

A Humusz Szövetség idén is oszt komposztkeretet budapesti intézménynek. Nevelési-oktatási intézmények mellett ezúttal a bölcsődék, sporttelepek, illetve zöld területtel, kerttel rendelkező közcélú intézmények is jelentkezhetnek a programra! Jelentkezési határidő: 2017. március 20.

Az oktatási intézmények jelentős része rendelkezik zöldterülettel, azonban az ott képződő kerti hulladék sorsa az estek nagy részében megoldatlan, általában a kukában végzi. A szerves hulladék megfelelő kezelését szolgálja a komposztálás;ezzel a környezetkímélő megoldással a szerves hulladék újra hasznosul és visszakerül a természetes körforgásba.

 

A jó példát a gyerekek magukkal viszik, így az intézmények környezeti nevelési tevékenysége

a családokra is hatással lehet. (A kép illusztráció.)

 

Idén ennek érdekében a Humusz Szövetség a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával összesen 55 intézmény számára oszt ki 110 db komposztkeretet. Nevelési-oktatási intézmények mellett ezúttal a bölcsődék, sporttelepek, illetve zöld területtel, kerttel rendelkező közcélú intézmények is jelentkezhetnek a programra!

A támogatásnak köszönhetően az intézmények kertgondnokai és pedagógusai egy ingyenes képzésen is részt vehetnek. A képzésen a komposztálás elméleti alapjain túl módszertani kérdésekkel is foglalkoznak, amelyek a pedagógusoknak adhatnak ötleteket, hogy milyen módon használhatják ki a komposztálás adta lehetőségeket a tanóráikon.

 

A gyerekek sokat tanuhatnak a komposztálásról az iskolákban, óvodákban is. (A kép illusztráció.)

 

A projektbe elsősorban olyan intézményeket várnak, akiknél még nincs ilyen jellegű gyakorlat.

Jelentkezési határidő: 2017. március 20.

A komposztkeretek kiosztására egy nyílt napon, ún. Komposztünnepen kerül sor, ahol a komposztálásé a főszerep. Szervezők és résztvevők közösen építenek komposzt kast, bemutatásra kerül az ágaprító és a rostáló használata. Lesz kézműves foglalkozás, és magbörze is.

A nyílt napra a korábbi évek komposztálási programjában részt vevőket is szeretettel várják, hogy lehetőség nyíljon a tapasztaslatcserére, az esetlegesen felmerült problémák megbeszélésére is.

A komposztprogramra jelentkezni a Humusz honlapján lehet. 

Kapcsolódó cikkek

Kérjen ingyenes komposztládát!

Újpest Önkormányzata a kerületben képződő hulladék csökkentése és a zöldfelületek tápanyag-utánpótlása biztosítása érdekében tovább folytatja a lakossági komposztálási mintaprogramot. A helyiek ingyenesen juthatnak komposztkerethez 2014.10.06-ig!

Komposztra fel!

A Humusz Szövetség újra komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek! Idén 60 fővárosi oktatási intézménynek biztosítanak 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. Jelentkezési határidő: 2014. március 17.
Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Minden ősszel visszatérő téma, hogy vajon mit is csináljunk a diófáról lehulló lombbal? A kerttulajdonosok többsége a légszennyező égetést választja, pedig a diólevél is bátran komposztálható!
Közösségi komposztpont Budapesten

Közösségi komposztpont Budapesten

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz környezetvédő szervezet közösségi komposztpontot hozott  létre, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai bevihetik a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.

Komposztálás az iskolaudvaron?!

A Humusz Szövetség Komposztáló Programot hirdet minden budapesti telephelyû közoktatási intézménynek! A projekt keretén belül, a Fõvárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudnak térítésmentesen biztosítani.
A lombkomposztálás szubkultúrája

A lombkomposztálás szubkultúrája

Újabb melegrekordokat döntögetõ nyár után végre valahára megérkezett a csendes õsz, s miközben láthatatlan ecsetével átszínezi a lombokat, a természet világától – tán végleg – elszakadt, modern kultúra kertvárosi képviselõi kedvelt szezonális idõtöltésüknek, az avarégetésnek hódolnak. Kár.