Magazin

Komposztálási programok Budapesten

Itt a tavasz, megkezdődtek a kerti munkák. Aki eddig csak gondolkodott rajta, de idén belevágna a kerti komposztlásba, most segítséget is kaphat hozzá néhány fővárosi kerületben. Cikkünkben összegyűjtöttük a lehetőségeket és a hasznos információkat.

A kiskerti komposztálás egyszerű és hasznos módja a konyhában és a kertben képződő szerves hulladékok újrahasznosításának. A komposztálás révén nemcsak kevesebb lesz az ártalmatlanításra (azaz égetésre, lerakásra) váró hulladékunk, de anyagi hasznot is hoz; hisz a komposztálás során keletkező humusz nagyszerű talajjavító anyag, melyhez - boltokban árusított szintetikus szerekkel és műtrágyákkal szemben - ingyen juthatunk hozzá.

A komposztálás jót tesz a kertnek is: az érett komposzt használatától növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek, javul a talaj szerkezete és tápanyagtartalma, növeli a talaj légáteresztő és vízfelszívó képességét, és megakadályozza a talajeróziót.

A kiskerti komposztálás nem igényel nagyobb fizikai munkát vagy folyamatos kötöttséget, bátran belevághatunk hát! 

Az idei évben néhány fővárosi kerületben - az önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek köszönhetően - ingyenesen juthatunk komposztkeretekhez illetve szaktanácsadáshoz.

Lássuk a kínálkozó lehetőségeket!

 

 

Komposztkeretet akár házilag is készíthetünk - például raklapok fellhasználásával.

 

X. kerület

A 2017. évi Kőbányai Komposztálási programban résztvevők kiválasztásánál elsődleges szempont a jelentkezés sorrendje. Lehetőség van ingatlanonként 600 literes komposztáló edény mellett 900 literes komposztháló/komposztkeret igénylésére is.

Jelentkezési határidő: 2017. április 14. 13:00 óra

Részletes információk és jelentkezés: A kőbányai önkormányzat honlapján

 

XVI. kerület

Az akcióban résztvevőknek az Önkormányzat 1 db zárt komposztáló ládát és 1 db lombkomposztáló dróthálót ad át használatra. A programra jelentkezni egész évben folyamatosan lehet.

Részletes információk: Az önkormányzat honlapja

 

XX. és XXIII. kerület

A Cseresznyevirág Alapítvány szervezésében idén is folytatódik a komposztálási program Soroksáron és Pesterzsébeten. A programba idén 230 háztartást vonnak be Soroksárról és Pesterzsébetről. Háztartásonként 1 komposztáló ládát biztosít az alapítvány térítésmentesen, melynek előfeltétele a komposztálási előadáson való részvétel. Az ingyenes, körülbelül 45 perces előadás Április 8-án, szombaton 11.00h , illetve 12.00 h órakor lesz a Táncsics Mihály Művelődési Házban illetve Április 09-én szombaton 13.00h és 14.00h órakor a Csili Művelődési Központban Pesterzsébeten.

Részletes információk: Cseresznyevirág Alapítvány

 

Fővárosi Komposztálási Program - általános

A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez. A programra jelentkező társasházak, családiházak, óvodák és iskolák kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szervesanyagok,vagyis zöldjavak komposztálására szolgál. Előfeltétel: komposztálási előadáson való részvétel.

Részletes információk: SZIKE Egyesület

 

És egy plusz információ egy igen hasznos szolgáltatásról: 

Idén április 14-ig lehet jelentjezni a II. Kerületi Önkormányzat ingyenes ágaprítási szolgáltatására. A Polgármesteri Hivatallal szerződésben álló vállalkozó a helyszínen felaprítja a kerti munkálatok során keletkező ágakat, gallyakat. A szolgáltatást jelentkezési sorrendben, a rendelkezésre álló pénzügyi keret erejéig tudják biztosítani. 

A faaprítékot a kerttulajdonosok talajtakarásra tudják felhasználni. 

Részletes információk: Komposztmesterek 

 

 

 

Lugosi Bea

© Zöldbolt.hu, 2017.

Kapcsolódó cikkek

Komposztra fel!

A Humusz Szövetség újra komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek! Idén 60 fővárosi oktatási intézménynek biztosítanak 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. Jelentkezési határidő: 2014. március 17.
Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Minden ősszel visszatérő téma, hogy vajon mit is csináljunk a diófáról lehulló lombbal? A kerttulajdonosok többsége a légszennyező égetést választja, pedig a diólevél is bátran komposztálható!

Komposztálási program Újpesten

Folytatódik Újpesten a komposztálási program. Az önkormányzat térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a komposztáláshoz szükséges anyagokat, ingyenes tájékoztató és oktató előadásokat szervez. Lakóközösségek és egyéni érdeklődők jelentkezését várják szeptember 2-ig.

Komposztáló program oktatási intézményeknek

A Humusz Szövetség komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek. A projekt keretén belül 30 budapesti oktatási intézménynek (óvoda, általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudnak térítésmentesen biztosítani.
Közösségi komposztpont Budapesten

Közösségi komposztpont Budapesten

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz környezetvédő szervezet közösségi komposztpontot hozott  létre, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai bevihetik a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.

Komposztálás az iskolaudvaron?!

A Humusz Szövetség Komposztáló Programot hirdet minden budapesti telephelyû közoktatási intézménynek! A projekt keretén belül, a Fõvárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudnak térítésmentesen biztosítani.