Magazin

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Egy jó adag kémia, adalékanyagokkal fûszerezve... ...aromák segítségével minden ehetõvé válik. (?!) Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük mintha és olyan az illatuk mintha, akkor a szervezetünk is csak úgy fog mûködni mintha... Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2009)

E könyv segítségével beláthatunk a modern élelmiszer ipar színfalak mögötti világába. Földünk minden táján megtalálható élelmiszerek, nagy világmárkák gyártása során, olyan "trükkökhöz" folyamodnak a cégek, melyek messze túl vannak az egészséges táplálkozás határain. Hogyan lehet eladni olyan ételnek nem nevezhetõ anyagokat, melyek olcsók és hatalmas haszon van rajtuk? Hogy kell a fûrészporból epret csinálni? Hogyan alakul át a világító rák virslivé? Hogyan lesz a szennyvíztisztító hulladékából gulyás? Érzéki csalódások, lombik ételízek, horrorhirdetések, folyékony füst, FBI ügynökök az aromaiparban... és még rengeteg megdöbbentõ hír a modern táplálékokról. Vigyázzunk mit eszünk!


Írta: Hans-Ulrich Grimm
Fordította: Benda Judit
Kiadja: Kétezeregy Kiadó, Piliscsaba, 2001
(negyedik, átdolgozott kiadás, 2007)

A könyv újrapapírra készült.

Megrendelés >>

Kapcsolódó cikkek
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink

Túlélõkönyv fogyasztóknak "Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Fõleg növényeket." - foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Kiadó: Nyitottkönyv Mûhely (2010 Budapest) Fordította: Kelemen László
Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában

Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában

"Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétségbeesetten próbál kimenekülni a fazékból. Ha ellenben hideg vízbe tesszük, amelyet lassan melegítünk, akkor az állat hagyja magát halálra fõzni, anélkül, hogy különösebben védekezne. Ez a hasonlat találóan jellemzi a civilizált ember helyzetét napról napra egyre jobban szennyezõdõ környezetében."  Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2006)

Gyilkos szójamezõk - filmajánló

Négy civil szervezet nemzetközi összefogásának köszönhetõen született meg az a film, mely feltárja az európai állatgyáraktól a dél-amerikai esõerdõkbe gyûrûzõ pusztító folyamatot... az õslakos közösségek megsemmisítését, a helyi lakosság megmérgezését, az élõvilág pusztítását és a globális környezetszennyezést.
A tojásvásárlás rejtelmeirõl

A tojásvásárlás rejtelmeirõl

Bár az EU-ban 2004 óta kötelezõ jelölni a tojáson kóddal, hogy a szárnyasokat hogyan, milyen körülmények között tartották; a vásárlók zöme még ma sincs tisztában a számsor jelentésével. Pedig ennek ismeretében tudatos vásárlói döntést hozhatna arról, hogy pénzével a - megkérdõjelezhetõ - ketreces vagy épp valamely nem ketreces tartásmódot támogatja.