Magazin

Daniel Quinn: B története

Az Izmael trilógia második könyve. "B története, egy izgalmas "embermese", amely szétszed, átértelmez, megváltoztat és átrendez mindent, amit tanultunk és elfogadtunk és elfogadunk a nyugati civilizációról és a jövõnkrõl." - Paul Hawken Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó (2008)

Az ifjú lõrinces rendi segédlelkész, Jared Osborne igen elcsodálkozik, amikor elöljárója, Lulfre atya azzal a titkos megbízatással küldi Európába, hogy figyeljen meg egy vándortanítót: vajon nem õ-e az Antikrisztus?
Ez a tanító - akit követõi csak B-nek neveznek - lenyûgözõ elõadásai során többször hivatkozik "Izmael nevû kollégájára". A név sokaknak ismerõs lehet, hiszen Daniel Quinn elsõ, Izmael címû regénye - amelynek címszereplõje, a morózus, bölcs gorilla - nemcsak a rangos Turner Tomorrow - ösztöndíjat nyerte el, hanem valódi világsiker lett, és olvasók milliói tekintik fordulópontnak Izmael tanítását világnézetük alakulásában. 
Az alapvetõ kérdés bolygónk túlnépesedése. Túl sokan vagyunk, még ha ezzel senki sem akar szembenézni. Csakhogy nincs más esélyünk, mert az ökológia törvényei pontosan ugyanúgy hatnak ránk, ahogy Földünk összes többi teremtményére.
B e tanítást mélyíti el. Mondanivalójának középpontjában a Nagy Felejtés áll: az a folyamat, amelynek során civilizációnk alíg pár ezer éves fennállása alatt módszeresen elvagdostuk azon gyökereket, amelyek az emberiség hárommillió éves múltjához, s így a világhoz kötöttek bennünket. Új jelentést adtunk az "ember" szónak - s ezzel a pusztulás szélére sodortuk a világot.
B örömhíre: a világ megmenthetõ! Mi ugyanis nem "az emberiség" vagyunk: kultúránkcsupán egyike a homo sapiens töténelmében kialakult sok százezer kutúrának. A világot azonban nem a régi szemléletû emberek fogják megmenteni új programokkal. Ha a világ megmenekül, új szemléletû emberek fogják megmenteni - programok nélkül.
Miben áll ez az új szemlélet? És mit szól ehhez az örömhírhez Jared? Hát Lufre atya?
S ami a legfontosabb: valójában kicsoda B?

Megrendelés >>

Kapcsolódó cikkek
A törzsi lét a kiút?

A törzsi lét a kiút?

Daniel Quinn "A civilizáción túl" (Beyond Civilization) címû könyve érdekes szemszögbõl tekint jelenlegi társadalmi berendezkedésünkre, s annak erõsen megkérdõjelezhetõ fenntarthatóságára. Quinn szerint "az emberiség következõ nagy kalandja" lesz meglelni a kiutat, s elindulni az új ösvényen.
Daniel Quinn: Izmael

Daniel Quinn: Izmael

Egy könyv szerepünkrõl a világban és a Földi élettérben. A környezetmérnök szakon egy  idõben futótûzként futott végig ez a könyv. Mindenki elolvasta és mindenkire mélyen hatott. Én nem rég olvastam, hosszú idõ óta az elsõ könyv volt amit faltam. Rohanunk, intézünk, küzdünk, s közben a leglényegesebb kérdésekre nincs válaszunk. Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó (2009)