Magazin

Somogyi Zoltán: Erdõ nélkül?

A jelen városlakó embere erdõvel legfeljebb kirádulásokon találkozik, és az õt körülvevõ civilizáció azt hiteti el vele, hogy az erdõre legfeljebb kirándulás és a fatermesztés miatt van szükség. De vajon így van-e ez? Kiadja: L'Harmattan kiadó (2003)
A jelen városlakó embere erdõvel legfeljebb kirádulásokon találkozik, és az õt körülvevõ civilizáció azt hiteti el vele, hogy az erdõre legfeljebb kirándulás és a fatermesztés miatt van szükség. De vajon így van-e ez? Mekkora az értéke az erdõtõl kapott termékeknek és szolgáltatásoknak, amelyeket sokszor anélkül veszünk igénybe, hogy tudnánk róluk? Érdemes-e kivárni, hogy akkor és ott ismerjük meg ezeket az értékeket, amikor és ahol eltûnik az erdõ? Egyáltalán: létezhet emberi társadalom erdõ nélkül? Nem lesz inkább - éppen fordítva - egyre nagyobb szükségünk az erdõkre a környezetszennyezéssel és a földi erõforrások egyre intenzívebb kiélésével járó társadalmi fejlõdésében?

Ezeknek a problémáknak a felvetésére és elemzésére az ezredfordulón égetõen szükség van, hiszen - ahogyan azt a könyv bemutatja - egy erdõ nélküli világ felé haladunk. A könyv azt is szemlélteti, milyen változások érzékelhetõk az erdõk degradálódásában, és azt a kérdést is felteszi, hogy miért van szükségünk az erdõk biológiai változatosságára? Az erdõk helyzete és az erdõgazdálkodás elemzése további kérdéseket is felvet: szükségünk van-e õserdõkre? Felhasználhatjuk-e az erdõket a globális klímaváltozás veszélyeinek csökkentésére? Mik a fenntartható erdõgazdálkodás fenntartható alapelemei?

A 48 táblázattal, ábrával és jegyzetekkel ellátott, 250 oldalas könyvet ajánljuk mind az erdõgazdálkodással foglalkozó szakközönségnek, mind a természetvédõknek, mind pedig azoknak, akik az erdõvel valamilyen más módon vannak kapcsolatban - mindenkinek ajánljuk hát a könyvet, hogy ne maradjunk erdõ nélkül.

Megrendelés>>