Magazin

Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában

"Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétségbeesetten próbál kimenekülni a fazékból. Ha ellenben hideg vízbe tesszük, amelyet lassan melegítünk, akkor az állat hagyja magát halálra fõzni, anélkül, hogy különösebben védekezne. Ez a hasonlat találóan jellemzi a civilizált ember helyzetét napról napra egyre jobban szennyezõdõ környezetében."  Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2006)

Egy krimit parancsolnak? Tessék: aflatoxinok a paprikában, tisztítószer a tojásban, higany a tonhalban, rákkeltõ anyagok a kolbászban, dioxin a tejben, DDT az anyatejben - a modern élelmiszer-termelés és élelmiszer-feldolgozás árnyoldalai.

Sokunk számára annyira természetessé vált a normális és egészséges táplálkozástól való igen nagyfokú eltávolodás, hogy idõközben a bizonyos mértékig mesterséges termékek számítanak "élelmiszernek", és ezek fogyasztását tekintjük normálisnak, míg azokat az embereket, akik a természetes táplálkozásra törekszenek, kívülállónak bélyegezzük. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen a napi tapasztalat tanítja arra az embert, hogy a krumplidarabok mindig szép simán peregnek ki a gyorskonyhai készítmények dobozából, hogy a tej egy mûanyag csõbõl folyik, nem pedig a tehén tõgyébõl fejik.

A béka problémája a következõ: egyszerûen nem akarja észrevenni, hogy a hõmérséklet egészen lassan emelkedik. Ezért elmulasztja azt, hogy még idejében cselekedjen.

A Halál a konyhában az élelmiszer-biztonság alapvetõ kérdéseivel, ezek hátterével és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. Számba veszi a húsban, halban, tojásban tejben és tejtermékekben, a felvágottakban, kolbászokban és egyéb húsipari termékekben elõforduló szennyezõdéseket és ezek egészségünkre gyakorolt hatásait. Leírja a modern állattartás és élelmiszer-feldolgozás hátulütõit, az intenzív növénytermesztés árnyoldalait, és a biogazdálkodás mibenlétét. Tanácsokat ad a fogyasztói önvédelemre, hogyan tudjuk a legjelentõsebb szennyezõ forrásokat elkerülni, mit kell tekintetbe vennünk vásárlásainkkor.

Eva Kapfelsperger és Udo Pollmer könyve annak idején a fo­gyasztóvédelem komoly hullámát indította el Németországban, s ha­tásaként számos pozitív változás történt. Sok hullámnak kell azon­ban még elindulnia ott is és itt is ahhoz, hogy valóban bizton­sá­gos­sá váljanak élelmiszereink.

A Der Spiegel szerint a könyv "riasztólövés" ételeink és környezetünk szennyezettségére vonatkozóan.

Megrendelés >>

Kapcsolódó cikkek
Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Az Ökotárs Alapítvány bábáskodása mellett, hosszú elõkészítés után elindult a www.kockazatos.hu. A Környezet-egészségügyi Információs Portál célja, hogy hiteles, közérthetõ tájékoztatást nyújtson a nagyközönségnek a mindennapi környezetünkben (építõanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben) elõforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.
Marie-Monique Robin: Monsanto szerint a világ

Marie-Monique Robin: Monsanto szerint a világ

A multik csak a javadat akarják - egy óriásvállalat története a dioxintól a génmódosításig Hegyi Gyula elõszavával Kiadja: Pallas Páholy Kiadó Kft. (2009)