Magazin

Követendõ példa: környezetbarát közvilágítás Véménden

Véménd önkormányzata okosan korszerûsítette közvilágítását: az ezerötszáz lelkes baranyai község csütörtöktõl kizárólag energiatakarékos és környezetkímélõ LED-fényforrásokat használ erre a célra. A magyar közvilágítás történetében elõször állt át LED-technológiára egy egész település.

Véménd az elsõ település Magyarországon, ahol kizárólag környezetbarát, energiatakarékos LED fényforrások biztosítják a közvilágítást.

A helyi önkormányzat eddig is fontosnak tartotta az energiatakarékosságot, ugyanis kompakt fénycsöveket használt, ezt váltotta ki most a legkorszerûbb LED-es rendszerrel. Néhány hónapos elõkészület után 2011. júniusában a falu 242 villanyoszlopát kevesebb, mint egy hét alatt szerelték fel az új fényforrásokkal. A község fõutcáin, a körforgalomban közlekedésbiztonsági okokból erõsebben világítanak a lámpák, míg a kevésbé forgalmas területeken az eddig megszokott fényerõre állították be a lámpatesteket a szakemberek.

A beruházás teljes költsége 23 millió Forint, ebbõl hárommilliót az Európai Fejlesztési Bank állt, a többit egy magyar pénzintézet finanszírozta. A falu költségvetését egyáltalán nem terheli az átalakítás, nem kell önerõt vállalnia és állami támogatás sincs a konstrukcióban. A kivitelezõ cég kötött szerzõdést a bankokkal: a település 2018-ig ugyanannyit fizet az áram számláért, mint eddig, a korszerûsítésbõl adódó megtakarítás, a hitel törlesztésére megy. Így az önkormányzatnak a speciális finanszírozási konstrukció miatt nem jelent többletkiadást a korszerûsítés.
Dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa is tollat ragadott, és írásban is méltatta a páratlan kezdeményezést: "A közvilágítás korszerûsítés energia megtakarítási adataiból számolva, ha országos szinten úgy fut végig a LED-es korszerûsítési folyamat, hogy Véméndhez hasonló megtakarítási számok és legalább fele ekkora megvilágítás növekedési adatokkal számolunk, akkor ez országos szinten akár 250 milliárd Ft megtakarítást is jelenthet az elkövetkezendõ 10 évben. Ezen megtakarítások jelentõs része az Önkormányzatoknál marad, így hát érdekük, hogy minél hamarabb kezdjék el a korszerûsítéseket. (...) A dolognak különös jelentõséget ad, hogy az itt felszerelt lámpatestek a magyar innováció eredményességét mutatják. Igen fontos számunkra, hogy versenyben legyünk a világ lámpagyártóival és külön öröm, hogy az elsõ teljes település- korszerûsítésnél magyar terméket használtak fel. (...) A tápegység is magyar, és olyan vezérlése is van a lámpatest családnak, mely már a futurisztikus jövõbe mutat a lámpatestek fényáramának számítógéprõl vezérelt, rádiófrekvenciás jelekkel történõ megváltoztatási lehetõségével. Gratulálok az eredményesen elvégzett munkához."

Az ünnepélyes átadás alkalmából készült újság ITT olvasható.

 

 
Kapcsolódó cikkek

A Föld Órája - ismét kialudtak a fények

Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1.400 ikonikus pontján hunytak ki a fények március 28-án este 20.30-kor. Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, mellyel együtt alakíthatunk az éghajlatváltozáson!

Pet palackkal világítanak a fejlõdõ országok

Olcsó és egyszerû módon, áram nélkül világítják meg a fejlõdõ országok lakóépületeit. Csak egy mûanyag palackra van szükség hozzá. Az újrahasználat, a találékonyság és a környezetvédelem nagyszerû párosítása.
Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Manapság a csapból is a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra való ösztönzés folyik, ami nem csoda, hiszen a magas energiaárak, a klímaváltozást jelzõ egyre tomboló természeti erõk, a mind gyakrabban jelentkezõ betegségek (rák, allergia, stb.) mindenkit valamiféle megoldás keresésére ösztökélnek.
Zöldülõ irodák

Zöldülõ irodák

Mai világunkban a munkavégzés jelentõs része négy fal közt, íróasztaloknál zajlik. Elsõ nekifutásra egy iroda talán nem tûnik a környezetvédelem fontos bástyájának, hisz nem táplálkozási területe egyetlen kipusztulástól fenyegetett bálnafajnak sem, és esõerdõket sem irtanak benne.