Magazin

Követendõ települési példák

"Követendõ Példák - Sikeres és fenntartható energetikai beruházások a kelet-közép és dél-kelet európai országokban" elnevezéssel készített el gyûjteményt az Energia Klub környezetvédõ szervezet. Az adatbázis olyan - települések, önkormányzatok által megvalósított - sikeres projekteket mutat be, melyek célja az energiafogyasztás csökkentése. Hasznos és bíztató erejû összeállítás minden olyan önkormányzat, intézmény, cég számára, mely szeretne környezetkímélõbb módon mûködni.

 

Bármely település eredményesen használhatja a nap, a szél, vagy a geotermális energia erejét, illetve a biomasszában rejlõ lehetõségeket. Ezzel nem csak hozzájárul a környezet megóvásához, de pénzt is megtakaríthat.

Kétszeresen is beszédes a projekt címe. Egyrészt, mert az adatbázisból egyértelmûen kiderül, hogy a bemutatott jó példákat többszörösen is megéri követni. Másrészt azzal, ha egy önkormányzat energiafogyasztást csökkentõ beruházásba kezd, maga is követendõ példává válik a településen élõk vagy más hazai és nemzetközi önkormányzatok elõtt.

A gyûjtemény minden példája egy-egy biztatás: minden önkormányzatnak, intézménynek vagy cégnek érdemes belevágnia az energiahatékonysági beruházásokba vagy a megújuló erõforrások hasznosításába.
Az adatok abban is segítenek, hogy milyen nagyságú beruházásban érdemes gondolkodniuk, milyen támogatási lehetõségek léteznek, mekkora költséggel, illetve megtérüléssel lehet kalkulálni, de akár abban is, hogy melyek a megfelelõ referenciával rendelkezõ kivitelezõk.

A közel 50 projektleírás egy négyéves gyûjtõmunka eredménye. Nem csak hazai, de más kelet-európai országok sikeres példái is szerepelnek a leírásokban. A követendõ példákról konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken, szakmai találkozókon, személyes interjúkon szerzett tudomást az Energia Klub, s most továbbadja azokat.

Az adatbázis folyamatosan bõvül! Épp ezért, ha bárki sikeresen mûködõ kezdeményezésrõl tud beszámolni, a az Energia Klub szívesen közzé teszi azt a követendõ példák sorában!Forrás: Energia Klub
Kapcsolódó cikkek
Nulla Hulladékos Települések Hálózata

Nulla Hulladékos Települések Hálózata

A Humusz Szövetség olyan önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hhulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél olyan Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a települések hulladékproblémáira.
Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Tágas terek a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, jól értelmezhető kerékpáros jelzések, olcsó és praktikus megoldások. Az olaszországi Bolzanoban fontos a kerékpáros életforma terjesztése, segítése.
Veszprém kerékpárosbarát település lett

Veszprém kerékpárosbarát település lett

Tavaly hatodik alkalommal hirdették meg itthon a „Kerékpárosbarát Település” pályázatot, amely elismerést Veszprém első alkalommal kapta meg. A megyeszékhely síkvidéki településeket is megelőzve kapott elismerést.