Magazin

Családi házak energiatakarékossági pályázata 2016

Júliustól indul a várva várt 2016-os lakossági energiatakarékossági pályázat! A "Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása" alprogramban lehetőség nyílik arra is, ha valaki napelemes rendszer telepítésével szeretné a környezetet és pénztárcáját kímélni.

A családi házak elavult fűtés-, melegvíz- és energiaellátó rendszerei, továbbá a gyenge minőségű hőszigetelés jelentős energiaveszteséget – és ezáltal többlet széndioxid kibocsátást – okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, emiatt gyakran kivitelezhetetlen a családi házban lakó magánszemélyeknek megfelelő támogatás nélkül.

A "Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása" pályázati kiírás lehetőséget nyújt a családi házban élők számára, hogy a támogatás felhasználásával lakóépületeiket korszerűsítsék, felújítsák, ezzel hozzájárulva az energiahatékonyságának növeléséhez és az éghajlat védelméhez.

 

 

Támogatást kizárólag hagyományos technológiával 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni.

A támogatás formája vissza nem térítendő, az elszámolás elfogadását követő finanszírozású támogatás. Az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető vissza nem térítendő támogatás, a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően.

A pályázati kiírással energia-megtakarítást eredményező, épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak. Többek között támogatható beruházásnak minősül

  • a fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréje;
  • az épület homlokzatának hőszigetelése;
  • épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújítása;
  • az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása;
  • a megújuló energiafelhasználás kialakítását, növelését szolgáló rendszerek kiépítése;
  • a fűtési/fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje,
  • a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítása, korszerűsítése.

Pályázatot benyújtani 2016. július 01. napjától a forrás kimerüléséig lehetséges.

További részletek a Greenfo oldalán illetve a pályázati felhívásban.

Kapcsolódó cikkek

Újra indulnak az energiaközösségek

Párizsban klímacsúcs, de mit tehet meg mindenki otthonában, saját mindennapi életében? Lépések közösen a takarékos, zöld életmód felé: idén 5. alkalommal indul a EnergiaKözösségek program!
Víztakarékosság

Víztakarékosság

Századunkban a víz egyre nagyobb kinccsé válik; igen fontos tehát, hogy megfontoltan, tudatosan használjuk. Otthonainkban is sokat tehetünk a víztakarékosságért, íme néhány egyszerű, de hatékony megoldás. Kezdjük rögtön a zuhanyozással.

Pályázat társasházak energetikai korszerűsítésére

Megjelent az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramjának pályázati kiírása. A pályázatban energia-megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak. Beadás 2015. április 30-tól forráskimerülésig.

Hatékony Ház Napok országszerte

2014. november 3-9. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az EU további 9 országában. Látogasson el az országszerte található, nyilvánosság számára nyitott energiahatékony házak egyikébe!

Te hogyan spórolsz az energiával? - kreatív pályázat

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az ARC közreműködésével kreatív óriásplakát pályázatot hirdet. Engedd el magad, és mutasd meg, hogyan fogod vissza magad az energiafogyasztásban! Te hogyan spórolnál az energiával? Gondolkodj! Alkoss! Nyerj!
Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

Elektromos háztartási berendezéseink ésszerű használatával sok energiát megtakaríthatunk. Ehhez nem árt tudni, mennyit is fogyasztanak a készülékek. A Tudatos Vásárló magazin elektromos fogyasztásmérőket tesztelt, és itt is bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több.