Magazin

Legszebb konyhakertek versenye 2016

Idén is meghirdetik „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű országos programot. Az otthoni kertgazdálkodást és önellátást népszerűsítő karcagi kezdeményezésre 2016. február 29-ig lehet jelentkezni.

Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere, idén is meghirdeti „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei" elnevezésű programot. Tavaly már 234 település közel 8000 kertművelője csatlakozott a kezdeményezéshez, mely 2016-ban is várja önkormányzatok, civil szervezetek, közösségek jelentkezését.

A program a veteményezést, az otthoni haszonkert-művelést népszerűsíti. Szeretné elérni, hogy minél többen műveljenek konyhakertet; s a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, tovább öröklődhessen a generációk között.

 

Kép forrása: Women Who Farm Facebook oldala

 

A mai világban fontos tudatosítani, hogy bárki képes lehet - kicsiben vagy nagyban - az önellátásra; s egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges, friss élelmiszert biztosíthat családja számára a kertből. Ezzel nem csak a kertészek pénztárcája jár jól, de a vegyszermentes, helyi kertműveléssel a környezetvédelemért is sokat tesznek.

A szervezők csatlakozásra hívják mindazon - határon innen és határon túli - települések önkormányzatát, intézményét, civil szervezetét, közösségét, akár magánszemélyét, akik kedvet és erőt éreznek magukban ahhoz, hogy részesei legyenek ennek a programnak: településükön meghirdessék „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjtsék és lezsűrizzék a kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelöljék Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

További részletek és jelentkezés a szervezők honlapján.

Kertműveléssel kapcsolatos könyvek a Zöldbolt kínálatában is beszerezhetők.